Тийнейджърите, които правят секс, не са лоши или вредни – ето защо

Можете да намалите риска от увреждане на вашия тийнейджър, като предоставите медицински точна информация в подкрепа и насърчаване на здравословни, информирани решения относно секса.

Важно е да запомните, че терминът „тийнейджър“ представлява широк възрастов диапазон.

Той описва много различни възрасти, етапи на развитие и нива на подготвеност, обяснява секс педагогът Ерика Смит, M.Ed, създател на Purity Culture Dropout, програма за хора, които са били отгледани с евангелски вярвания относно сексуалността.

В края на краищата терминът може да опише 13-годишни, които все още са в средно училище, и 19-годишни, които са в колеж.

„Секс“ е друга дума, която може да означава различни неща в зависимост от това кой я казва. Някои хора казват, че сексът с пенис във влагалището и с пенис в ануса са единствените видове секс, докато други казват, че сексът е всеки значим акт на удоволствие.

Без съмнение може да бъде физически или емоционално вредно за човек да участва в сексуална активност, когато не е достатъчно информиран или подготвен за потенциалните последствия.

Но въпреки цялото всяване на страх около тийнейджърите, които правят секс, тийнейджърите, които го правят, не винаги е съдбата. Някои изследвания показват, че сексът не само може да бъде неутрално преживяване, но може да бъде и полезен за някои тийнейджъри.

Какво казва изследването за тийнейджърите, които правят секс

Едно проучване от 2007 г., ръководено от клинични психолози, анализира данни от Националното надлъжно проучване на здравето на подрастващите, национално представително проучване, оценяващо здравето на подрастващите и високорисковото поведение в Съединените щати.

Въпреки че хиляди участници от 7 до 12 клас бяха анкетирани в три различни точки между 1994 и 2002 г., изследователите се фокусираха специално върху данните, събрани от 534 еднополови двойки близнаци.

Това позволи на изследователите да премахнат генетичните и социално-икономическите променливи, които биха могли да повлияят на поведението им.

Изследователите установиха, че противно на общоприетото схващане, тийнейджърите, които правят секс в ранна възраст, може да са по-малко склонни да проявяват „престъпно поведение“ – включително емоционални проблеми, злоупотреба с вещества и престъпност – по-късно в живота.

Повечето сексуално активни тийнейджъри правят секс с хора, с които са в романтична връзка. И тези взаимоотношения ги учат на интимност, общуване и емоции, както и ги държат твърде заети, за да нарушават закона.

Изследователите отбелязват, че въпреки че има недостатъци на ранната юношеска сексуална активност – а именно непланирана бременност и полово предавани инфекции (ППИ) – тези рискове не са неизбежни.

Други западни страни имат подобни проценти и модели на сексуална активност на тийнейджъри, но драстично по-ниски нива на тийнейджърска бременност.

Разликата? По-голямата част от учебните програми за сексуално образование в Съединените щати не го правят адекватно информират тийнейджърите за тяхното сексуално и репродуктивно здраве, включително как да се предпазят от нежелана бременност и ППИ.

„Преди дори да попитате: „Има ли проучвания, които показват, че е вредно за тийнейджърите да правят секс или не?“ трябва също да си помислим: „Тийнейджъри къде? Подготвени или неподготвени тийнейджъри? Тийнейджъри, които получават сексуално обучение, базирано на тактика на страха, или тийнейджъри, които са отгледани от раждането си да вярват, че сексът е нормална и здравословна част от взаимоотношенията?“, казва Смит.

„Резултатите от проучването ще се различават значително в зависимост от контекста“, казва Смит.

Ако правите свое собствено дълбоко гмуркане, отбележете кои са изследователите и кой финансира изследването.

Изследвания, написани или финансирани от хора с финансови инвестиции в образование само за въздържание или култура на безбрачие, включително религиозни филиали, вероятно не са обективни.

Защо трябва да насърчавате вашия тийнейджър да има свобода на избор и самостоятелност

Телесната автономия, в най-дестилираната си форма, е вашето право да вземате решения относно тялото си.

За деца и тийнейджъри телесната автономия изглежда така:

 • да могат да носят това, което искат да носят
 • избирайки дали искат да запазят, премахнат или по друг начин да променят окосмяването по лицето или тялото си
 • да могат да боядисват косата си, да носят грим или по друг начин да променят външния си вид временно
 • да имат пространството да изследват своята полова идентичност и да вземат решения за грижи, потвърждаващи пола
 • бъдете насърчавани да избирате или отказвате физически допир, включително ръкостискания и прегръдки, с членове на семейството

Когато позволите на детето си да има автономия над тези неща, вие го учите да забелязва и почита как сърцето, умът, тялото и душата му се чувстват или реагират, когато правят или не искат нещо.

Например, може би те чувстват топлина и мравучкане в тялото си, когато правят, носят или чувстват нещо хубаво, но изпитват мрачно, празно усещане, когато обратното е вярно.

В крайна сметка тази информация ще им помогне да решат с какви хора искат или не искат да бъдат интимни.

Как да подкрепите своя тийнейджър в неговото пътуване

Ако още не сте, започнете да говорите с детето си за секс. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Въпреки че някои училища предлагат сексуално образование, то може да не е точно от медицинска гледна точка и вероятно не е изчерпателно.

Само 22 американски щата изискват, ако е осигурено, сексуалното образование да е медицинско, фактологично или технически точно. Това оставя много място за дезинформация.

Трябва да допълвате всичко, което вашият тийнейджър учи в училище, като му предоставите медицинска точна информация, казва Джеси Кан, LCSW-R, CST, директор и секс терапевт в The Gender & Sexuality Therapy Center в Ню Йорк.

Важно е да провеждате множество разговори, подходящи за възрастта на вашето дете през живота на вашето дете, казва Смит.

„Това помага на родителите и лицата, които се грижат за тях, да създадат атмосфера, в която децата им се чувстват комфортно да идват при тях с въпроси и притеснения относно въпроси, свързани със секса, знаейки, че няма да си навлекат проблеми или да бъдат засрамени за това“, обяснява тя.

С течение на времето тези разговори могат да помогнат за създаването на чувство за емоционална безопасност.

„Чувството за емоционална безопасност с родителите и лицата, които се грижат за тях, позволява на тийнейджърите да бъдат по-подготвени за интензивните емоции на сексуалните и романтичните връзки и да имат умения за справяне и подкрепа, когато тези взаимоотношения възникнат“, добавя Смит.

Физически съображения, които да обсъдите с вашия тийнейджър

В „Активизъм на удоволствието: Политиката да се чувстваш добре“ Адриен Мари Браун пише: „Удоволствието е целта. Да се ​​чувстваш добре не е несериозно, това е свобода.”

Независимо дали се наслаждавате на вкуса на храната, наслаждавате се на красотата на залеза или празнувате с приятели, възприемането на удоволствието като достойно занимание и насърчаването на детето ви да прави същото може да промени живота ви.

Удоволствието заради самото удоволствие, сексуално или не, е валидна форма на откриване и изследване. Говоренето с вашия тийнейджър за сексуалното удоволствие е също толкова важно, колкото и говоренето за сексуалните рискове.

В зависимост от конкретните сексуални актове, сексуалната активност може да доведе до:

 • промени в гениталния или аналния микробиом, повишаващи риска от инфекции на пикочните пътища (UTI) и бактериална вагиноза
 • малки порязвания или разкъсвания около отвора на вагината или ануса, вътре във вагиналния или аналния канал или по дължината на пениса
 • ППИ и полово предавани болести (ППБ)
 • бременност

Разбирането на тези рискове – и разполагането с инструментите за смекчаването им – е от ключово значение за вземането на информирани решения за самостоятелна или партньорска сексуална активност.

„Да дадете презервативи на детето си или да го заведете на лекар за контрол на раждаемостта е полезно, но не достатъчно“, казва Смит. „Ти също трябва да говориш с тях.“

Това означава да разгледате всички форми на контрацепция, как да използвате правилно всеки метод и как да получите достъп до всеки метод, ако е необходимо. Консултирайте се с утвърден медицински специалист, за да научите повече.

Емоционални съображения, които да обсъдите с вашия тийнейджър

„Сексът не е изключително биологичен процес“, казва Смит. „Това също е дълбоко емоционално и те също трябва да бъдат подготвени за това.“

Помогнете на вашия тийнейджър да разбере, че може да изпитва произволен брой емоции преди, по време и след секс, като например:

 • възбуден
 • отпуснат
 • удовлетворен
 • еуфоричен
 • неутрален
 • уязвими
 • неловко
 • срамувам се
 • съжаляващ

По същия начин е важно да ги научите, че няколко фактора могат да повлияят на това как се чувстват, включително:

 • тяхното общо ниво на стрес, хидратация или глад
 • стабилността и емоционалната дълбочина на връзката им със сексуалния партньор
 • колко физически, сексуално или романтично са привлечени от своя сексуален партньор
 • количеството и качеството на времето, което имат със своя сексуален партньор преди и след секс
 • колко сигурни се чувстват със своя сексуален партньор

„Говорете с вашия тийнейджър за това, че вината и натискът не са добри съставки в секса“, казва Кимбърли Веред Шашуа, LCSW, с Vered Counseling, онлайн доставчик на терапия за тийнейджъри в Северна Каролина и Тексас.

„Нека знаят, че само защото са казали, че си фантазират за нещо или са казали „да“ преди, партньорът им не трябва да приема, че това е, което искат сега“, казва Шашуа.

Уверете се, че вашият тийнейджър знае, че ако се случи нещо нежелано, той може да дойде при вас, терапевт или друг доверен възрастен, казва тя.

Къде да научите повече и ресурси, които да споделите с вашия тийнейджър

Тези разговори не винаги са лесни. Те могат да раздвижат вашата собствена интернализирана сексуална негативност, хомофобия, цис-нормативност и др.

„Ако не се чувствате подготвени да водите тези разговори като болногледач, можете да се консултирате със секс педагози и секс терапевти, които могат да ви помогнат да се отървете от това, което не искате да предавате, да създадат подходящи за възрастта сценарии за общуване с вашия тийнейджър , и придобийте увереност и комфорт, когато говорите за секс като цяло и с вашия тийнейджър“, казва Кан.

Други (безплатни) ресурси, към които болногледачите могат да се обърнат, включват:

 • Планирано родителство
 • Скарлитин
 • Семейства с положителен секс
 • Съвет за сексуална информация и образование на Съединените щати
 • Говорете с децата си

Успокойте се: не е нужно да сте единственият източник на вашия тийнейджър за медицински точно, сексуално положително сексуално образование.

В допълнение към уебсайтовете по-горе има много книги, подкасти и други инструменти, които можете да препоръчате или купите за вашия тийнейджър.

За да назовем няколко:

 • “Not Your Mother’s Meatloaf: A Sex Education Comic Book” редактиран от Saiya Miller и Liza Bley
 • „SEX: Ръководството за сексуалност, което трябва да знаете, за да преминете през тийнейджърските си години“, написано от Хедър Корина
 • „Транс тела, транс аз: ресурс от и за транссексуалните общности“, редактиран от Лора Ериксън-Шрот
 • “Чакаме какво? Комикс Ръководство за взаимоотношения, тела и израстване“, написан съвместно от Хедър Корина и Изабела Ротман и оцветен от Люк Б. Хауърд

Можете да намерите още повече ресурси чрез този сортируем списък по Sex Positive Families.

Долния ред

Осигуряването на вашия тийнейджър с медицински точна информация за сексуалното и репродуктивното здраве – включително анатомия, съгласие, удоволствие, бременност и ППИ – може да бъде разликата между по-безопасната и по-малко безопасната сексуална активност на подрастващите.

Използването на тактики, основани на срам и страх, за да научите тийнейджърите на секс, няма да ги спре да участват в сексуална активност. Но това ще им попречи да говорят с вас за това, дори ако имат нужда от вашата помощ.

Създаването на безопасна среда, свободна от преценка, може да даде възможност на вашия тийнейджър да разчита на вас за подкрепа и насоки.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss