Тест на Finkelstein за теносиновит на de Quervain

Тестът на Финкелщайн, наричан също знак или маневра на Финкелщайн, се използва за диагностициране на теносиновит на de Quervain. Това е често срещано състояние, характеризиращо се с подуване и болка в две от сухожилията на китката ви, които се прикрепят към основата на палеца ви. Експерти оценка засяга около 1,3% от жените и 0,5% от мъжете.

Лекари, физиотерапевти и други обучени професионалисти използват теста на Finkelstein, за да разграничат теносиновита на de Quervain от други заболявания на китката. Практикуващият извършва теста на три етапа, като премества ръката ви в определени позиции. Болката в тези позиции е знак, че имате теносиновит на de Quervain.

Прочетете, за да научите повече за това как медицинските специалисти извършват теста на Финкелщайн и защо го използват.

Какво представлява теносиновитът на de Quervain?

Ако отворите ръката си възможно най-широко, може да видите триъгълна вдлъбнатина в основата на палеца си. Това пространство е наречено анатомичната табакера. Теносиновитът на De Quervain е подуване на двете сухожилия в долната част на тази област, наречена abductor pollicis brevis и extensor pollicis brevis.

Жените са около четири пъти по-вероятно от мъжете да развият теносиновит на de Quervain. Също така е по-вероятно при хора на възраст 40 и повече години и е често срещано при хора, които извършват повтарящи се движения, които натоварват китките им, като сървъри в ресторанти, според 2021 изследване.

Защо да използвате теста на Финкелщайн?

Според а 2021 статия, д-р Хари Финкелщайн за първи път описва този тест през 1930 г. Това е проста маневра, използвана от обучени професионалисти за диагностициране на теносиновит на de Quervain. Болката по време на теста може да помогне да се изключат други състояния, които могат да причинят подобни симптоми.

Изследване от 2018г предполага, че е по-точен от друг тест, използван за диагностициране на теносиновит на de Quervain, известен като тест на Eichhoff.

Как се извършва тестът на Финкелщайн?

Медицинските специалисти обикновено извършват теста на Finkelstein на три етапа с нарастващи нива на налягане.

Етап 1

Практикуващият ще ви инструктира да преместите ръката си така, че китката ви да е в края на масата за лечение и палецът да е обърнат нагоре. Ще изпълните и трите етапа на теста от тази позиция.

В този етап практикуващият ще ви помоли да отпуснете форхенда. Ако имате тежко възпаление, може да почувствате болка в тази позиция.

Етап 2

Ако етап 1 не причинява болка, практикуващият ще приложи лек натиск надолу върху ръката ви, за да прецени дали изпитвате болка.

Етап 3

Ако не изпитвате болка в първите два етапа, вашият практикуващ ще извърши оригиналната версия на теста. Те ще хванат палеца ви и ще го свият в дланта на ръката ви и ще ви попитат дали чувствате болка.

Какво означава положителен тест на Финкелщайн?

Тестът е положителен, ако почувствате болка в радиалния стилоид по време на който и да е етап от теста. Радиалният стилоид е точно над основата на палеца във външния край на радиуса. Радиусът е костта на предмишницата, която е най-близо до палеца ви.

Положителен тест предполага, че имате теносиновит на de Quervain. Отрицателният тест предполага, че не го правите.

Тест на Финкелщайн срещу тест на Айхоф

Много здравни специалисти, учебници и списания бъркат теста на Финкелщайн с друг тест, наречен тест на Айхоф.

Експерти считат теста на Финкелщайн за по-добър. Тестът на Eichhoff може да причини болка в околните тъкани и да доведе до повече фалшиви положителни резултати. Фалшив положителен резултат е, когато тестът неправилно предполага, че имате заболяването.

По време на теста на Eichhoff:

  1. Тестът ще позиционира ръката ви в края на масата по същия начин, както при теста на Финкелщайн.
  2. След това ще ви помолят да стиснете юмрук с пръсти, увити около палеца.
  3. Те ще стабилизират китката ви и ще приложат лека сила надолу към горната част на ръката ви, за да видят дали чувствате болка.

През 2020 г писмо до редактора, един изследовател предположи, че „тестът за селфи“ или приемането на позиция за правене на селфи снимка също може да помогне за диагностицирането на теносиновит на de Quervain. Медицинската литература все още не е потвърдила този тест.

Как се лекува теносиновитът на de Quervain?

Теносиновитът на De Quervain често изчезва, когато спрете дейностите, които са го причинили. Например, може да отшуми при нови родители, които кърмят или кърмят, след като спрат да вдигат детето си толкова често.

Ако болката е постоянна, Вашият лекар може да препоръча:

  • противовъзпалителни лекарства
  • шиниране
  • кортикостероидни инжекции

Кортикостероидните инжекции често осигуряват пълно облекчение след една или две инжекции. В проучване от 2019 г. изследователите откриха краткосрочен и дългосрочен успех от над 90%.

В Проучване от 2020 гизследователите установиха, че обездвижването след инжектиране не подобрява резултатите.

Ако горните опции не са ефективни, лекарят може да препоръча операция. Преглед от 2022 г. установи, че хирургичното освобождаване на обвивките на сухожилията премахва болката при 95% от хората.

Често задавани въпроси

Ето някои често срещани въпроси, които хората имат относно теста на Финкелщайн.

Точен ли е тестът на Финкелщайн?

Експертите смятат теста на Финкелщайн за по-точен от теста на Айхоф. Необходими са повече големи проучвания, за да се оцени неговата точност. В малко проучване от 2019 г. изследователите са открили фалшиви положителни резултати в 46,7% от случаите на тестовете на Финкелщайн и 53,3% от случаите на тестовете на Айхоф.

Мога ли да направя теста на Финкелщайн сам?

Само обучен медицински специалист трябва да извършва теста на Финкелщайн, за да получи точни резултати. Ако китката ви не е под правилния ъгъл, тестът може да включва други структури и да причини фалшив положителен резултат.

Ще ми трябва ли рентгенова снимка, за да диагностицирам теносиновит на de Quervain?

Медицински специалист обикновено може да диагностицира теносиновит на de Quervain въз основа на вашите симптоми и резултатите от теста на Finkelstein. Образните изследвания, като рентгенови лъчи, могат да помогнат за изключване на други причини като артрит.

Теносиновитът на de Quervain вид синдром на карпалния тунел ли е?

Теносиновитът на De Quervain е възпаление на сухожилията на китката, които се свързват с основата на палеца. Това не е форма на синдром на карпалния тунел, който е компресия на медианния нерв в предната част на китката ви.

Медицинските специалисти използват теста на Финкелщайн, за да диагностицират често срещано състояние, което причинява болка в китката, наречено теносиновит на de Quervain. Практикуващите извършват теста, като упражняват натиск отстрани на китката ви, за да проверят за болка.

Ако тестът предполага, че имате теносиновит на de Quervain, Вашият лекар може да препоръча лечение като шина, противовъзпалителни средства или кортикостероидни инжекции. Тези лечения обикновено са много ефективни за справяне с болката.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss