Тест за серумен хемоглобин

Какво е тест за серумен хемоглобин?

Тест за серумен хемоглобин измерва количеството свободно плаващ хемоглобин в кръвния Ви серум. Серумът е течността, която остава, когато червените кръвни клетки и съсирващите елементи са отстранени от кръвната Ви плазма. Хемоглобинът е вид протеин, пренасящ кислород, който се намира в червените кръвни клетки.

Обикновено целият хемоглобин в тялото ви се съдържа в червените кръвни клетки. Някои състояния обаче могат да причинят част от хемоглобина в серума Ви. Това се нарича свободен хемоглобин. Тестът за серумен хемоглобин измерва този свободен хемоглобин.

Обикновено лекарите използват този тест, за да диагностицират или наблюдават анормално разграждане на червените кръвни клетки. Ако наскоро сте имали кръвопреливане, този тест може да следи за реакция на преливане. Друга причина може да бъде хемолитична анемия. Ако имате този вид анемия, вашите червени кръвни клетки се разпадат твърде бързо. Това води до по-високи от нормалните нива на свободен хемоглобин в кръвта Ви.

Тестът понякога се нарича тест за кръвен хемоглобин.

Защо се поръчва тест за серумен хемоглобин?

Вашият лекар може да назначи тест за серумен хемоглобин, ако проявявате симптоми на хемолитична анемия. Това състояние възниква, когато червените кръвни клетки се разпадат бързо и костният ви мозък не може да ги замени достатъчно бързо.

Вашият лекар може също да назначи този тест, ако вече сте били диагностицирани с хемолитична анемия. В този случай тестът може да помогне на Вашия лекар да следи състоянието Ви.

Какво е хемолитична анемия?

Има два вида хемолитична анемия.

Външна хемолитична анемия

Ако имате външна хемолитична анемия, тялото ви произвежда нормални червени кръвни клетки. Те обаче се унищожават твърде бързо поради инфекция, автоимунно разстройство или определен вид рак.

Вътрешна хемолитична анемия

Ако имате присъща хемолитична анемия, самите червени кръвни клетки са дефектни и естествено се разграждат бързо. Сърповидноклетъчна анемия, таласемия, вродена сфероцитна анемия и дефицит на G6PD са всички състояния, които могат да доведат до хемолитична анемия.

И двата вида хемолитична анемия причиняват едни и същи симптоми. Въпреки това, може да имате допълнителни симптоми, ако анемията ви е причинена от основно състояние.

В ранните стадии на хемолитична анемия може да почувствате:

 • слаб
 • замаяни
 • объркан
 • нахален
 • изморен

Може също да изпитате главоболие.

С напредването на състоянието симптомите Ви ще станат по -сериозни. Кожата ви може да стане жълта или бледа, а бялото на очите ви може да стане синьо или жълто. Други симптоми могат да включват:

 • чупливи нокти
 • сърдечни проблеми (повишен сърдечен ритъм или сърдечен шум)
 • тъмна урина
 • увеличен далак
 • увеличен черен дроб
 • болезненост на езика

Как се администрира тестът?

Тестът за серумен хемоглобин изисква да се вземе малка проба кръв от ръката или ръката ви. Този процес обикновено отнема само няколко минути:

 1. Вашият доставчик на здравни грижи ще приложи антисептик в зоната, където ще бъде взета кръвта ви.
 2. Около горната част на ръката ви ще бъде завързана еластична лента, за да се увеличи количеството на притока на кръв към вените, което ги кара да се подуват. Това улеснява намирането на вена.
 3. След това иглата ще бъде вкарана във вената ви. След пробиване на вената, кръвта ще потече през иглата в малка тръба, която е прикрепена към нея. Може да усетите леко убождане, когато иглата влезе, но самият тест не е болезнен.
 4. След като се събере достатъчно кръв, иглата ще бъде отстранена и стерилна превръзка ще бъде наложена върху мястото на пункцията.

След това събраната кръв се изпраща в лаборатория за изследване.

Резултати от серумния хемоглобин

Нормални резултати

Серумният хемоглобин се измерва в грамове хемоглобин на децилитър кръв (mg/dL). Лабораторните резултати варират, така че Вашият лекар ще Ви помогне да определите дали резултатите Ви са нормални или не. Ако резултатите ви се нормализират, Вашият лекар може да поиска да направи допълнителни тестове.

Ненормални резултати

Високите нива на хемоглобина в серума ви обикновено са признак на хемолитична анемия. Условия, които могат да причинят необичайно разграждане на червените кръвни клетки, включват, но не се ограничават до:

 • сърповидно -клетъчна анемия: генетично заболяване, което причинява червените кръвни клетки да бъдат твърди и с необичайна форма
 • Дефицит на G6PD: когато тялото ви не произвежда достатъчно от ензима, който произвежда червени кръвни клетки)
 • болест на хемоглобин С: генетично заболяване, което води до производство на анормален хемоглобин
 • таласемия: генетично заболяване, което влияе върху способността на организма ви да произвежда нормален хемоглобин
 • вродена сфероцитна анемия: нарушение на мембраните на червените кръвни клетки

Ако резултатите от вашия тест са необичайни, вашият доставчик на здравни грижи вероятно ще извърши повече тестове, за да определи точно какво причинява хемолитична анемия. Тези допълнителни тестове могат да бъдат прости тестове за кръв или урина, или могат да включват тестване на костния мозък.

Рискове от теста за серумен хемоглобин

Единствените рискове, свързани с този тест, са тези, които винаги са свързани с вземане на кръв. Например, вероятно ще почувствате лека болка, когато иглата бъде поставена, за да изтегли кръвта ви. Може да кървите леко, когато иглата се извади, или да развиете малка синина в областта.

Рядко вземането на кръв може да има по -сериозни последици, като прекомерно кървене, припадък или инфекция на мястото на пробиване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss