Тест за ниво на тироид-стимулиращ имуноглобулин (TSI)

Какво е TSI тест?

Тестът TSI измерва нивото на тироид-стимулиращ имуноглобулин (TSI) в кръвта Ви. Високите нива на TSI в кръвта могат да показват наличието на болестта на Грейвс, която е автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза.

Ако имате болест на Грейвс, е по -вероятно да развиете други автоимунни заболявания като диабет тип 1 или болест на Адисън. Жените са 7 до 8 пъти е по -вероятно да развият болестта на Грейвс от мъжете. Рядко TSI тестът може да се използва за диагностициране на други нарушения, които засягат щитовидната жлеза, като тиреоидит на Хашимото и токсична мултинодуларна гуша.

Вашият лекар може да назначи TSI тест, ако имате признаци на хипертиреоидизъм или ако сте бременна и имате анамнеза за проблеми с щитовидната жлеза.

Как TSI влияе на щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е жлеза с вътрешна секреция. Намира се в основата на шията ви. Вашата щитовидна жлеза е отговорна за производството на различни хормони на щитовидната жлеза, които помагат на тялото ви да регулира метаболизма и други важни функции.

Няколко състояния могат да накарат щитовидната жлеза да произвежда твърде много от щитовидните хормони Т3 и Т4. Когато това се случи, това е известно като хипертиреоидизъм. Хипертиреоидизмът може да доведе до редица симптоми, включително:

 • умора
 • отслабване
 • безпокойство
 • треперене
 • сърцебиене

Когато хипертиреоидизмът внезапно се влоши, той е известен като тиреоидна буря, която е животозастрашаващо състояние. Това се случва, когато в тялото има повишаване на хормоните на щитовидната жлеза. Обикновено това се случва поради нелекуван или недолекуван хипертиреоидизъм. Това е спешна медицинска помощ, която изисква незабавно внимание.

„Тиреотоксикоза“ е по -стар термин за хипертиреоидизъм поради някаква причина.

Болестта на Грейвс е една от най -честите причини за хипертиреоидизъм. Ако имате болест на Грейвс, имунната ви система погрешно произвежда TSI на антителата. TSI имитира тиреотропния хормон (TSH), който е хормонът, който сигнализира на щитовидната жлеза да произвежда повече Т3 и Т4.

TSI може да стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече хормони на щитовидната жлеза, отколкото е необходимо. Наличието на TSI антитела в кръвта Ви е индикатор, че може да имате болест на Грейвс.

Научете повече: Болестта на Грейвс »

Каква е целта на TSI тест?

Диагностика на болестта на Грейвс

Обикновено Вашият лекар ще Ви назначи TSI тест, ако показвате признаци на хипертиреоидизъм и подозират, че може да имате болест на Грейвс. Болестта на Грейвс е най -честата причина за хипертиреоидизъм. Този тест може да помогне за изясняване на причината за вашите симптоми, когато нивата на TSH, T3 и T4 са необичайни.

При бременни жени

Вашият лекар може също да извърши този тест по време на бременност, ако имате симптоми на хипертиреоидизъм или анамнеза за проблеми с щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът на Грейвс засяга около 2 от 1000 бременности.

Ако имате болест на Грейвс, TSI в кръвта ви може да премине през плацентата. Тези антитела могат да взаимодействат с щитовидната жлеза на вашето бебе и да доведат до състояние, наречено „преходна тиреотоксикоза на неонаталния Грейвс“. Това означава, че въпреки че вашето бебе ще се роди с болестта на Грейвс, то е лечимо, временно и ще премине, след като излишната TSI напусне тялото на вашето бебе.

Диагностика на други заболявания

Други нарушения, свързани с анормални нива на TSI, включват тиреоидит на Хашимото и токсична мултинодуларна гуша. Наричан още хроничен лимфоцитен тиреоидит, тиреоидит на Хашимото е възпаление и подуване на щитовидната жлеза. Обикновено намалява функцията на щитовидната жлеза, причинявайки хипотиреоидизъм. При токсична мултинодуларна гуша щитовидната ви жлеза е увеличена и има редица малки, кръгли израстъци или възли, които произвеждат твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Подготовка и процедура

Този тест обикновено не изисква никаква подготовка, като гладуване или спиране на лекарства. Ако обаче Вашият лекар Ви помоли да направите това, следвайте инструкциите им. Те може да искат да вземат кръв за други тестове, които изискват гладуване едновременно с вашия тест за TSI.

Когато пристигнете за процедурата, доставчик на здравни грижи ще вземе проба от вашата кръв. Те ще изпратят вашата кръвна проба в лаборатория, където тя ще бъде тествана, за да определи нивото на TSI.

Какво означават резултатите от теста за TSI?

Нормални резултати

Резултатите от тестовете за TSI са под формата на процент или индекс на TSI. Обикновено индексът на TSI под 1,3 или 130 процента се счита за нормален. Вашият лекар може да има различни стандарти, така че трябва да попитате Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения.

Възможно е да имате автоимунно разстройство, въпреки че имате нормален резултат от TSI теста. Ако Вашият лекар подозира, че антителата могат да се развият с течение на времето, какъвто е случаят с някои автоимунни нарушения, може да се наложи повторно изследване на по -късна дата.

Ненормални резултати

Ако имате повишени нива на TSI, това може да означава, че имате:

 • Болест на Грейвс
 • хашитоксикоза, която е повишена активност на щитовидната жлеза поради възпаление, свързано с тиреоидит на Хашимото
 • неонатална тиреотоксикоза, при която вашето бебе има високи нива на хормони на щитовидната жлеза при раждането поради високите ви нива на хормони на щитовидната жлеза

С лечението неонаталната тиреотоксикоза при вашето бебе ще премине.

Ако TSI присъства в кръвта, това често е индикация за болестта на Грейвс.

Рискове от теста за TSI

Всеки кръвен тест има някои рискове, които включват следното:

 • незначителна болка по време и малко след процедурата
 • леко кървене, след като доставчикът на здравни грижи отстрани иглата
 • развитието на малка синина в областта на мястото на пробиване
 • инфекция в областта на мястото на пробиване, което е рядкост
 • възпаление на вената в областта на мястото на пункция, което е рядкост

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss