Тест за имунофиксация на урина

Какво е тест за имунофиксация на урина?

Протеинът в урината може да е знак за сериозни здравословни усложнения. Бъбреците са отговорни за филтрирането на отпадъчните продукти и излишната течност от кръвта в урината, като същевременно оставят протеините в кръвта. Въпреки това, когато процесът на филтриране не функционира правилно, тялото филтрира тези протеини от кръвта и в урината.

Различни диагностични тестове могат да определят вида и количеството протеин в урината. Резултатите от теста ще помогнат на Вашия лекар да определи подходяща диагноза и лечение.

Имунофиксационният тест на урината или тестът за имунофиксация на урината открива наличието и измерва количеството на определени видове протеини в урината. Тези протеини са известни като имуноглобулини. Те попадат в две широки класификации: нормални или анормални.

Анормални имуноглобулинив урината предполага наличието на заболяване. Пример за анормален имуноглобулин е моноклонален протеин или М протеин.

Защо се нуждая от тест за имунофиксация на урина?

Имунофиксационният тест на урината е често срещан тест, използван, когато лекарят подозира, че дадено лице може да има определени здравословни състояния, включително множествен миелом и макроглобулинемия на Waldenstrom. Тези нарушения произвеждат анормални имуноглобулини, които тестът за имунофиксация на урината може да открие в урината.

Симптомите на множествен миелом включват:

 • увеличени синини и кървене на венците или от носа
 • умора, бледност и задух поради анемия
 • треска с неизвестен произход и повтарящи се инфекции
 • костни болки, особено в гръбначния стълб, ребрата, черепа и таза
 • необясними костни увреждания и фрактури
 • симптоми на високи нива на калций в кръвта, включително мускулни болки/слабост, болки в ставите, сърдечни аритмии, запек, гадене, повръщане и промени в психичното състояние

Симптомите на макроглобулинемията на Waldenstrom включват:

 • кървене на венците
 • замъглено зрение
 • виене на свят
 • умора
 • лесно натъртване на кожата
 • главоболие
 • промени в психичното състояние
 • изтръпване или изтръпване в ръцете или краката
 • необясним обрив

Тестът за имунофиксация на урината е обичайна скринингова мярка за оценка на анормални нива на имуноглобулин, тъй като резултатите са налични по -бързо, отколкото биха били при други тестове.

Тестът за имуноелектрофореза-серум (IEP-серум) дава подобни резултати. Получаването на резултати от IEP-серумния тест може да отнеме повече време. Резултатите обаче могат да бъдат по -точни.

Как се извършва тестът за имунофиксация на урина?

Тестът за имунофиксация на урина се извършва в здравни заведения. Ще трябва да предоставите проба от урина от среден поток, чист улов. Този метод ще помогне за предотвратяване на навлизането на микроби, които могат да бъдат близо или в уретрата, в контейнера за проба.

Вашият лекар или медицинска сестра ще Ви снабдят с урината за чист улов. Комплектът ще включва стерилни кърпи за почистване и стерилен контейнер за улов с капак. Ако сте мъж, първо трябва да почистите главата на пениса с помощта на стерилни кърпи. Ако сте жена, използвайте стерилните кърпи, за да измиете зоната между устните на вулвата.

След като се почистите внимателно, ще уринирате малко количество в тоалетната чиния и след това ще спрете потока на урината. Това ще изчисти уретрата от замърсители. След това ще съберете останалата урина в стерилната чаша. Общият обем на пробата от урина трябва да бъде между една и две унции.

Когато приключите с събирането на пробата, ще поставите капака върху чашата и или ще я оставите в кутия, маркирана за проби, или ще я занесете на Вашия лекар или медицинска сестра. Лицето, което ви е дало комплекта за чист улов, ще ви каже какво да правите с пробата. След това лекарят или медицинската сестра ще изпратят пробата от урина в лабораторията за оценка.

Процедурата за чиста уловка може да бъде неудобна и може да откриете, че първата ви проба е по-малка от необходимата от една до две унции. Това не е необичайно. Можете да завършите повече от една процедура за чист улов, за да придобиете необходимия обем проба.

Трябва да поискате нов, стерилен комплект за чист улов за всеки опит за събиране на урина. Не можете да използвате повторно стерилните кърпи и контейнери. Повтаряйте всички стъпки от процедурата за чист улов, докато събирате повече урина.

Тестът за имунофиксация на урината изисква само нормално уриниране. Тестът не е инвазивен и не представлява значителен риск за пациента. Тестът не трябва да създава дискомфорт.

Какво означават резултатите?

Отрицателният резултат от теста показва, че в урината няма анормални имуноглобулини. Ако тестът не открие анормални имуноглобулини, може да не се наложи да се подлагате на допълнителни тестове.

Положителният резултат означава, че в урината ви има анормални имуноглобулини. Анормалните имуноглобулини могат да предполагат сериозен здравословен проблем като множествен миелом или макроглобулинемия на Waldenstrom. Наличието на анормални имуноглобулини също може да е индикация за други видове рак.

Имунофиксационният тест на урината е само един от няколко диагностични теста, които ще потвърдят диагнозата ви. Откриването на анормални имуноглобулини може да не показва основно здравословно състояние за някои пациенти. Малък процент от хората имат ниски нива на анормални имуноглобулини в телата си. Тези хора не развиват никакви здравословни проблеми. Това състояние е известно като моноклонална гамопатия с неизвестно значение (MGUS).

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss