Тестове и диагностика на остеопороза

Какво е остеопороза?

Остеопорозата е състояние, което възниква, когато човек претърпи значителна загуба на костна плътност. Това кара костите да станат по-крехки и податливи на фрактури. Думата „остеопороза“ означава „пореста кост“.

Състоянието обикновено засяга възрастни хора и може да причини загуба на височина с течение на времето.

Какви са стъпките за диагностициране на остеопороза?

Диагностицирането на остеопороза обикновено изисква няколко стъпки. Лекарят ще оцени задълбочено риска от остеопороза, както и риска от фрактури. Стъпките за диагностициране на остеопороза включват следното:

Събиране на медицинска история

Лекарят ще зададе въпроси, свързани с рисковите фактори за остеопороза. Фамилната анамнеза за остеопороза увеличава риска. Факторите на начина на живот, включително диета, физическа активност, навици за пиене и навици за пушене, също могат да повлияят на риска. Лекарят също ще прегледа медицинските Ви състояния и лекарствата, които може да сте приемали. Симптомите на остеопороза, за които Вашият лекар вероятно ще Ви попита, включват всякакви костни фрактури, които са настъпили, лична анамнеза за болки в гърба, загуба на височина с течение на времето или прегърбена поза.

Извършване на физически преглед

Лекарят ще измери височината на човек и ще го сравни с предишни измервания. Загубата на височина може да показва остеопороза. Вашият лекар може да попита дали имате затруднения да се изправите от седнало положение, без да използвате ръцете си, за да се избутате нагоре. Те могат също да извършват кръвни изследвания, за да оценят нивата на витамин D, както и някои други кръвни тестове, за да определят общата метаболитна активност на костите ви. Метаболитната активност може да бъде повишена в случай на остеопороза.

Подложени на тест за костна плътност

Ако лекар установи, че сте изложени на риск от остеопороза, може да се подложите на тест за костна плътност. Често срещан пример е сканиране с рентгенова абсорбциометрия с двойна енергия (DEXA). Този безболезнен бърз тест използва рентгенови изображения за измерване на костната плътност и риска от фрактури.

Извършване на изследване на кръв и урина

Медицинските състояния могат да причинят загуба на костна маса. Те включват неправилно функциониране на паращитовидната жлеза и щитовидната жлеза. Лекарят може да направи изследване на кръв и урина, за да изключи това. Тестването може да обхване нивата на калций, функцията на щитовидната жлеза и нивата на тестостерон при мъжете.

Как работи тестът за костна минерална плътност?

Според Радиологичното общество на Северна Америка (RSNA), DEXA сканирането е стандартът за измерване на плътността на костите на човек и риска от остеопороза. Този безболезнен тест използва рентгенови лъчи за измерване на костната плътност.

Радиационен технолог извършва DEXA сканиране с помощта на централно или периферно устройство. Централно устройство се използва по-често в болница или лекарски кабинет. Човекът лежи на маса, докато скенер се използва за измерване на костната плътност на бедрата и гръбначния стълб.

Периферно устройство се използва по-често в мобилни здравни панаири или аптеки. Лекарите наричат ​​периферните тестове „скринингови тестове“. Устройството е по-малко и прилича на кутия. Можете да поставите крак или ръка в скенера, за да измерите костната маса.

Според RSNA тестът отнема от 10 до 30 минути. Лекарите могат също да извършат допълнителен тест, известен като латерална прешленна оценка (LVA). Тъй като болката в гърба е както чест симптом на фрактури на прешлени от остеопороза, така и често срещан симптом като цяло, LVA е оценен, за да се определи дали може да помогне на лекарите да разграничат остеопорозата от неспецифичната болка в гърба. Този тест използва DEXA машини, за да помогне да се определи дали някой вече има фрактури на гръбначния стълб. Цялостната клинична полезност на този тест при диагностицирането и лечението на остеопороза остава спорна.

Резултатите от изображенията на DEXA включват два резултата: T резултат и Z резултат. T резултатът сравнява костната маса на човек с тази на млад възрастен от същия пол. Според Националната фондация за остеопороза, резултатите попадат в следните категории:

  • по-голямо от -1: нормално
  • -1 до -2,5: ниска костна маса (наречена остеопения, потенциален предшественик на остеопороза)
  • по-малко от -2,5: обикновено показва остеопороза

AZ резултатът сравнява костната минерална плътност на човек с тази на хората на същата възраст, пол и цялостен тип тяло. Ако вашият Z резултат е под -2, нещо различно от нормалното стареене може да е отговорно за намаляващата ви костна минерална плътност. Може да се наложи допълнителни тестове.

Тези диагностични тестове не означават, че определено ще имате остеопороза или фрактура на костите. Вместо това те помагат на Вашия лекар да прецени риска. Те също така подсказват на лекар, че може да е необходимо допълнително лечение и трябва да бъде обсъдено.

Какви са рисковете от диагностичните тестове за остеопороза?

DEXA сканирането не се очаква да причини болка. Това обаче включва малко излагане на радиация. Според RSNA експозицията е една десета от тази на традиционната рентгенова снимка.

Жените, които потенциално биха могли да забременеят, могат да бъдат посъветвани да не правят теста. Ако има индикация за висок риск от остеопороза при бременна жена, тя може да поиска да обсъди плюсовете и минусите на теста DEXA с нейния лекар.

Как да се подготвя за диагностични тестове за остеопороза?

Не е нужно да спазвате специална диета или да се въздържате от хранене преди тест за DEXA. Въпреки това, лекарят може да препоръча да се въздържате от приема на калциеви добавки ден преди изследването.

Жената трябва също да информира рентгенолога, ако има някаква възможност да е бременна. Лекарят може да отложи теста до раждането на бебето или да препоръча начини за минимизиране на излагането на радиация.

Каква е перспективата след диагностициране на остеопороза?

Лекарите използват резултатите от тестовете, за да направят препоръки за лечение на хора с остеопения и остеопороза. Някои хора може да се наложи да направят промени в начина на живот. Други може да изискват лекарства.

Според Американския колеж по ревматология, хората с ниска костна плътност могат също да получат оценка на риска от фрактури (FRAX). Този резултат прогнозира вероятността човек да получи счупване на кост през следващото десетилетие. Лекарите използват резултати от FRAX и резултатите от теста за костна минерална плътност (BMD), за да препоръчат лечение.

Тези резултати не означават, че ще прогресирате от остеопения до остеопороза или ще преживеете фрактура. Вместо това те насърчават методи за превенция. Примерите включват:

  • мерки за предотвратяване на падане
  • увеличаване на диетичния калций
  • приемане на лекарства
  • въздържане от тютюнопушене

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss