Тестове за дифузия на белите дробове

Какво представлява изследването на белодробната дифузия?

От астма до хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) има различни състояния, които могат да засегнат белите дробове. Хрипове или общ задух може да са признаци, че белите дробове не функционират точно както трябва. Ако проявите признаци на белодробни проблеми, Вашият лекар може да назначи изследвания за оценка на белодробната функция.

Един от тези тестове е тест за дифузия на белите дробове. Тест за дифузия на белите дробове се използва за изследване на начина, по който белите дробове преработват въздуха. Наред с други тестове, той може да помогне на Вашия лекар да определи дали дихателната Ви система работи правилно и ефективно. Той може също да бъде известен като дифузионен капацитет на белия дроб за тест за въглероден окис (DLCO).

Какво представлява белодробната дифузия?

Тестовете за дифузия на белия дроб са предназначени да проверят колко добре белите дробове позволяват на кислорода и въглеродния диоксид да преминават и излизат от кръвта ви. Този процес се нарича дифузия.

Когато дишате, вдишвате въздух, съдържащ кислород, през носа и устата си. Този въздух се движи надолу по трахеята или дихателната тръба в белите дробове. Веднъж попаднал в белите дробове, въздухът преминава през поредица от все по -малки структури, наречени бронхиоли. В крайна сметка достига малки торбички, наречени алвеоли.

От алвеолите кислородът от въздуха, който дишате, влиза в кръвта ви в близките кръвоносни съдове. Това е процес, наречен дифузия на кислород. След като кръвта ви се насити с кислород, тя пренася кислород в тялото ви.

Друга форма на дифузия възниква, когато кръвта, съдържаща въглероден диоксид, се връща обратно в белите дробове. Въглеродният диоксид се премества от кръвта ви към алвеолите. След това се изхвърля чрез издишване. Това е процес, наречен дифузия на въглероден диоксид.

Тестовете за дифузия на белите дробове могат да се използват за анализ както на дифузия на кислород, така и на въглероден диоксид.

Каква е целта на тестовете за дифузия на белия дроб?

Лекарите обикновено използват тестове за дифузия на белите дробове, за да оценят хората, които имат белодробно заболяване или да помогнат за диагностицирането на такива заболявания. Правилната оценка и диагностика са от съществено значение за осигуряване на оптимално лечение.

Ако проявите симптоми на белодробно заболяване, може да се използва белодробно дифузно изследване, за да се анализира функционирането на белите дробове. Също така, ако сте на лечение за белодробно заболяване, Вашият лекар може да назначи този тест от време на време, за да следи развитието на болестта и колко добре работи Вашето лечение.

Как трябва да се подготвя за тест за дифузия на белия дроб?

Преди теста Вашият лекар може да Ви помоли да предприемете определени стъпки, за да се подготвите за тест за дифузия на белия дроб. Може да бъдете помолени да:

 • избягвайте използването на бронходилататор или други инхалаторни лекарства преди тестване
 • избягвайте да ядете голямо количество храна преди теста
 • избягвайте пушенето няколко часа преди теста

Какво да очаквам по време на тест за дифузия на белия дроб?

В повечето случаи тестът за дифузия на белия дроб включва следните стъпки:

 1. Мундщук ще бъде поставен около устата ви. Ще приляга плътно. Вашият лекар ще постави щипки на носа ви, за да ви попречи да дишате през ноздрите.
 2. Ще поемете глътка въздух. Този въздух ще съдържа малко и безопасно количество въглероден оксид.
 3. Ще задържите този въздух за броене на 10 или повече.
 4. Бързо ще издишате въздуха, който държите в дробовете си.
 5. Този въздух ще бъде събран и анализиран.

Има ли рискове, свързани с тест за дифузия на белия дроб?

Тестът за дифузия на белия дроб е много безопасна и лесна процедура. Тестът за дифузия на белите дробове не включва сериозен риск. Това е бърза процедура и не бива да причинява на повечето хора значителна болка или дискомфорт.

Най -вероятно няма да изпитате отрицателни странични ефекти след приключване на теста.

Какво означават резултатите от тестовете ми?

Този тест разглежда колко от определен газ вдишвате и колко присъства във въздуха, който издишвате. Обикновено лабораторията ще използва въглероден оксид или друг „проследяващ“ газ, за ​​да определи способността на белите дробове да дифузира газове.

Лабораторията ще вземе предвид две неща при определяне на резултатите от теста: Количеството въглероден окис, което първоначално сте вдишали, и количеството, което сте издишали.

Ако в издишаната проба има много по -малко въглероден окис, това показва, че голямо количество газ е разпръснато от белите дробове в кръвта ви. Това е признак на стабилна белодробна функция. Ако количеството в двете проби е сходно, дифузионният капацитет на белите дробове е ограничен.

Резултатите от тестовете са променливи и това, което се счита за „нормално“, ще варира от човек на човек. Вашият лекар ще трябва да вземе предвид редица фактори, за да реши дали резултатите от Вашите тестове предполагат проблеми с белодробната функция, включително:

 • независимо дали имате емфизем
 • независимо дали сте мъж или жена
 • твоята възраст
 • вашата раса
 • височината ти
 • количеството на хемоглобина в кръвта

Най -общо казано, Вашият лекар ще сравни колко въглероден окис очаква да издишате с количеството въглероден окис, което действително издишате.

Ако издишате някъде от 75 до 140 процента от сумата, която те предвиждат, резултатите от тестовете ви могат да се считат за нормални. Ако издишате между 60 и 79 процента от предвиденото количество, белодробната ви функция може да се счита за леко намалена. Резултатът от теста под 40 процента е признак за силно намалена белодробна функция, като резултат под 30 процента ви прави допустими за социалноосигурителни обезщетения за инвалидност.

Какво причинява необичайни резултати от теста?

Ако Вашият лекар установи, че белите дробове не дифузират газовете на нивото, на което трябва да бъдат, може да има редица причини. Следните условия могат да доведат до необичайни резултати:

 • астма
 • емфизем
 • белодробна хипертония или високо кръвно налягане в белодробните артерии

 • саркоидоза или възпаление на белите дробове

 • загуба на белодробна тъкан или тежки белези
 • чуждо тяло, запушващо дихателните пътища
 • проблеми с артериалния кръвен поток
 • белодробна емболия (РЕ) или запушена артерия в белия дроб

 • кръвоизлив в белия дроб

Какви други тестове за белодробна функция могат да се извършат?

Ако Вашият лекар подозира, че белите Ви дробове не работят правилно, той може да назначи няколко теста в допълнение към теста за дифузия на белия дроб. Един такъв тест е спирометрията. Това измерва количеството въздух, който поемате и колко бързо можете да го издишате. Друг тест, измерване на обема на белия дроб, определя размера и капацитета на белите дробове. Нарича се още тест за белодробна плетизмография.

Комбинираните резултати от тези тестове могат да помогнат на Вашия лекар да разбере какво не е наред и какви стъпки могат да бъдат предприети за облекчаване на симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss