Тестване на IQ

Тестване на IQ

Официално наричани „интелектуални коефициенти“ тестове, IQ тестовете идват в много форми. Те могат да помогнат за диагностициране на интелектуални затруднения или да измерват нечие интелектуално потенциал. Ако обмисляте тестване на IQ, Вашият лекар трябва да бъде първата Ви точка за контакт.

История на тестването на IQ

Френският психолог Алфред Бине създаде първия тест за интелигентност в началото на 1900 -те години. Съвременните тестове за интелигентност в САЩ обаче произтичат от работата на Хенри Хърбърт Годард. Годард е психолог, който получава докторска степен по психология от университета Кларк през 1899 г. Превежда теста Бине от френски на английски. Този тест е използван за тестване на основни интелектуални функции при ученици в САЩ и за подпомагане на диагнозите за психично здраве.

Годард остава противоречива фигура в историята на психологията. Това се дължи на неговия аргумент, че възрастните с нисък коефициент на интелигентност не трябва да се размножават. За щастие, обществото до голяма степен се премести от такива гледни точки. Днес има многобройни тестове за интелигентност, които се използват за различни цели, но повечето от тях се използват за диагностициране на уврежданията при учене.

Видове IQ тестове

След противоречивите тестове на Бине на Годард, психолозите са работили за разработването на множество други тестове. Повечето са предназначени за деца в начална училищна възраст, но някои могат да се използват и за възрастни.

Най -често срещаните видове тестове за интелигентност са:

 • Интелигентна скала на Станфорд-Бине
 • Универсална невербална интелигентност
 • Скали за диференциални способности
 • Индивидуален тест за постижения на Peabody
 • Индивидуален тест за постижения на Wechsler
 • Скала за интелигентност за възрастни на Wechsler
 • Woodcock Johnson III Тестове за когнитивни увреждания

Резултати от тест за интелигентност

Според Национален институт по детско здраве и човешко развитие, 85 процента от децата с интелектуални затруднения получават IQ резултати между 55 и 70. 100 точки се считат за средни.

Висок резултат

Високият коефициент на интелигентност, над 100, обикновено се свързва с висок интелект. Изключителната интелигентност е 130 или повече. И все пак тези резултати са стереотипни. Високият резултат обикновено означава, че човекът има много потенциалне че са особено „умни“.

Ниски резултати

Смята се, че някой, който има резултати под 100, има интелигентност „под средното“. Изключително ниските резултати, под 70, обикновено са причина за безпокойство. Те могат да показват основни увреждания в ученето.

Тестът за IQ може да бъде първата стъпка в диагностицирането на интелектуални проблеми. Ако детето ви има особено нисък резултат, лекарят може също да назначи:

 • скрининг на адаптивните умения
 • кръвни тестове
 • ултразвук на мозъка
 • пълен скрининг за психично здраве

Пренаталните прегледи могат да помогнат за откриване на потенциални интелектуални затруднения преди раждането на бебетата. Това важи особено за майките на 35 или повече години или тези, които са употребявали наркотици или алкохол по време на бременност. Ако в този момент бъдат открити потенциални проблеми, вашият педиатър може да проследи IQ тест в ранна детска възраст.

Как да получите тест за IQ

Резултатите от IQ са само една част от пъзела. Тези тестове все още остават недостъпни за много семейства. Не всички държавни училища ги използват. Някои семейства може да нямат достъп до лекар или психолог, който може да приложи теста. Това може да доведе до пропуснати възможности за решаващо тестване – особено през ранните години на детето, когато лечението е от жизненоважно значение.

Налични са онлайн тестове за интелигентност, но не трябва да разчитате на тях за медицинска диагноза. Ако подозирате интелектуална недостатъчност при близък човек, не чакайте лекарят да предложи тест. Потърсете вашите възможности за ранно тестване.

Какво е дъното?

Тестването на IQ е само един от начините за измерване на нечия интелигентност. Когато диагностицира интелектуална недостатъчност, Вашият лекар ще разчита на допълнителни тестове и наблюдения. Тестовете за интелигентност със сигурност не трябва да се отстъпват, но е важно да не се разчита на тях като на единствената мярка за интелигентност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss