Терапевтичните възможности на кората на хлъзгавия бряст

Какво представлява кората на хлъзгавия бряст?

Хлъзгав бряст, или Ulmus rubra, е дърво, произхождащо от централните и източните Съединени щати и Онтарио, Канада.

Дървото е известно със своята тъмнокафява до червеникавокафява кора и може да достигне височина от 60-80 фута. Американските индианци обелват лигавата му червена вътрешна кора от клонки и клони и я използват като лек за много често срещани заболявания, като треска, рани и възпалено гърло.

Те открили, че когато кората се смеси с вода, тя генерира лепкав материал, известен като слуз, който е терапевтичен и успокояващ за всичко, до което се докосне. Индианците също увивали вътрешната кора на хлъзгавия бряст около месото си, за да не се развали.

По-късно хлъзгавата кора от бряст е била взета от американски войници, за да лекуват огнестрелни рани по време на Американската революция.

Хлъзгавият бряст се нарича още червен бряст или индийски бряст. Вътрешната кора е единствената част, използвана за терапевтични цели.

За какво се използва?

Хлъзгавият бряст може да се използва за успокояване на редица симптоми.

1. Възпалителни заболявания на червата

Хлъзгавата кора от бряст е успокояващо. Това означава, че е способен да успокои лигавицата на стомаха и червата и да намали дразненето. Демулцентите понякога се наричат ​​мукопротективни средства.

Последните проучвания показват, че хлъзгавата кора от бряст може да помогне за лечение на симптомите, свързани с възпалителни заболявания на червата като болест на Crohn, улцерозен колит и синдром на раздразненото черво (IBS).

Едно малко клинично проучване установи, че смес, съдържаща хлъзгав бряст, подобрява движението на червата при пациенти с IBS с преобладаващ запек; кората обаче е част от смес от съставки и нито едно изследване до момента не е подкрепило тези констатации. Друг проучване установи, че хлъзгавият бряст има антиоксидантен ефект при хора с болестта на Крон.

Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят тези ефекти.

2. Успокояване на кашлица и възпалено гърло

Хлъзгавият бряст съдържа слуз, лепкава смес от захари, която не може да бъде разградена от храносмилателния тракт на човека. Слузта покрива гърлото, така че не е изненада, че хлъзгавият бряст се намира в търговската мрежа в много марки таблетки за гърло.

Смята се, че хлъзгавият бряст е антитусивно средство, което означава, че е чудесно за кашлица и за симптоми на други заболявания на горните дихателни пътища като бронхит или астма. Отново няма проучвания, които да подкрепят или опровергават тези твърдения.

Проучване, изследващо употребата на кората при хора с ларингит или възпаление на гърлото и проблеми с гласа, също показа някои потенциални успокояващи ефекти. Необходими са повече изследвания.

3. Дразнене на пикочните пътища

Хлъзгавият бряст понякога се препоръчва на хора, които изпитват необяснимо възпаление на пикочните пътища, като тези с интерстициален цистит (синдром на болезнения пикочен мехур). Смята се, че прахът от хлъзгав бряст успокоява лигавицата на пикочните пътища. Следователно може да помогне за облекчаване на болезнените дразнещи симптоми. Отново са необходими проучвания, които да подкрепят или опровергават тези твърдения.

Като лек диуретик, той също така помага за увеличаване на потока на урина и премахване на отпадъците от тялото.

4. Киселини и ГЕРБ

Хлъзгавият бряст може да бъде полезен за лечение на случайни киселини, известни също като киселинен рефлукс. Също така се счита за билково лекарство за гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

ГЕРБ е хронично заболяване, което се появява, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода и дразни лигавицата.

Слузта на хлъзгавия бряст покрива хранопровода и може да помогне за предотвратяване на дразненето и възпалението, които се появяват, когато стомашната киселина изтича нагоре по хранопровода.

Ако имате киселини или ГЕРБ, консултирайте се с Вашия лекар. Той може да се съгласи да опитате микс от 1-2 супени лъжици хлъзгав бряст с чаша вода и да го пиете след хранене като естествен лек.

Как да използвам хлъзгава кора от бряст?

Вътрешната кора се изсушава и настъргва. Предлага се в следните форми.

  • таблетки за смучене
  • таблетки
  • фин прах
    за приготвяне на чайове и екстракти
  • груб прах
    за приготвяне на лапа

За чай, залейте около 2 супени лъжици прах с 2 чаши вряла вода и задръжте за няколко минути. За да направите лапа (за нанасяне върху кожата), смесете курсовия прах с вряща вода и оставете да изстине. Нанесете лапата върху засегнатата област.

Както при всяка добавка, не забравяйте да прочетете етикетите на продуктите и да се консултирате с Вашия лекар, преди да опитате добавка.

Безопасност на хлъзгава кора от бряст

Хлъзгавият бряст е одобрен за употреба без рецепта като успокояващо средство за успокояване на болки в гърлото и лигавиците. Въпреки това, досега са направени малко клинични проучвания, за да се тества безопасността и ефикасността на кората на хлъзгавия бряст.

Въпреки че няма достатъчно информация, за да се определи дали хлъзгавата кора на бряст е напълно безопасна и нетоксична, все още няма съобщения за токсичност или странични ефекти. Въпреки това, тъй като хлъзгавият бряст е слуз, той потенциално може да намали колко лекарство може да абсорбира тялото ви и да намали неговата ефективност.

За да сте в безопасност, вземете хлъзгава кора от бряст най-малко един час след приема на друго лекарство през устата. Както при всички хранителни добавки, консултирайте се с Вашия лекар преди употреба.

Къде да купя хлъзгава кора от бряст

Прахове от кора на хлъзгав бряст могат да бъдат намерени в здравни магазини и онлайн, включително на Amazon.com. Ето няколко опции.

Капсули от кора на хлъзгав бряст Nature’s Way— $12,15 — 4,5 звезди

Heritage прах от кора на хлъзгав бряст за чай — $12,53 — 4 звезди

Тайерс хлъзгави брястчета за смучене— $11,35 — 4,5 звезди

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss