Тенар Високопреосвещенство Преглед

Тенарното възвишение се отнася до издутината, която може да се види в основата на палеца ви. Състои се от три отделни мускула, които работят, за да контролират фините движения на палеца.

Ще разгледаме по-отблизо тенарското възвишение, неговата функция и условията, които могат да го повлияят.

Мускули на тенарското възвишение

Opponens pollicis

Opponens pollicis е най-големият от мускулите, намиращи се в тенарското възвишение.

Неговата функция е много важна за това, което прави човешките палци противопоставими. Opponens pollicis работи за отдалечаване на палеца от другите пръсти на ръката. По време на това движение палецът се завърта така, че да се противопоставя или да е срещу останалите четири пръста на ръката.

Това движение е много важно за задачи като хващане и хващане на предмети.

Кратък похитител

Краткият abductor pollicis brevis се намира над opponens pollicis по външната страна на палеца. Неговата функция е да помогне за отдалечаването на палеца от показалеца.

Това движение може да се илюстрира, ако ръката е положена плоско върху повърхност и палецът е отдалечен от ръката.

Краткият флексор на полицис

Краткият флексор на полицата също се намира над opponens pollicis, но се намира от вътрешната страна на палеца. Той е отговорен за огъването на палеца към малкия пръст.

Това движение може да се демонстрира чрез огъване на първата става на палеца. Когато това се случи, палецът трябва да се огъне, така че да сочи към малкия пръст.

Анатомична диаграма

Кликнете върху мускулите на палеца, за да видите opponens pollicis, abductor pollicis brevis и flexor pollicis brevis.

Нерви на тенарското превъзходство

Средният нерв захранва нервите и на трите мускула в тенарното възвишение. Този среден нерв произлиза от група нерви, наречени брахиален сплит.

Средният нерв минава по вътрешната страна на ръката, където в крайна сметка преминава през лакътя, доставяйки нерви на мускулите на предмишницата, китката и ръката.

Малка част от flexor pollicis brevis, наричана дълбока глава, се снабдява с нерви от улнарния нерв. Освен това, opponens pollicis се снабдява с нерви от улнарния нерв при около 20 процента от хората.

Подобно на средния нерв, улнарният нерв произхожда от брахиалния сплит. Той се движи надолу по ръката, пресича лакътя по вътрешната страна и след това се движи по вътрешната страна на предмишницата. Той също така дава нерви на части от предмишницата, китката и ръката.

Функция на тенарското превъзходство

Ученият Джон Нейпиър веднъж казах, „Ръката без палец в най-лошия случай не е нищо друго освен анимирана шпатула и в най-добрия чифт щипци, чиито точки не се срещат правилно.” Наистина, палецът е много важен за начините, по които взаимодействаме с обектите в околната среда.

Тенарното възвишение помага да се контролират фините движения на палеца, включително възможността за хващане, хващане и прищипване на предмети.

Краткият abductor pollicis brevis и flexor pollicis brevis позволяват движение на палеца настрани или към другите пръсти на ръката. Opponens pollicis позволява на палеца да бъде противопоставим. Тези движения ни позволяват внимателно да боравим и манипулираме предмети и предмети.

Състояния, засягащи тенарското превъзходство

Има няколко състояния, които могат да повлияят на тенарното издигане, което води до намаляване на функцията или дори до атрофия на мускулите.

Може да изпитвате проблем с мускулите на тенарското възвишение, ако забележите:

  • Изтръпване или „иглички“ в палеца. Тези усещания обикновено се дължат на прищипване или натиск върху средния нерв.
  • Мускулна слабост. Хората с отслабена мускулатура на тенарното издигане може да хващат предмети по-малко здраво и да са по-склонни да ги изпускат.
  • Болка. Повечето свързани болки могат да излъчват от основата на палеца.
  • Деформация. Ако забележите това около основата на палеца си, това може да се дължи на атрофия на мускулите на тенарното възвишение.

Някои примери за състояния, които могат да повлияят на тенарското превъзходство включват:

  • Синдром на карпалния тунел. Това състояние се причинява от компресия или прищипване на средния нерв, докато преминава през китката. Честите симптоми включват изтръпване, изтръпване и слабост.
  • Базален артрит на палеца. Това състояние се дължи на разрушаване на хрущяла около долната става на палеца. Докато засяга ставите около тенарното възвишение, а не самите мускули, състоянието може да причини загуба на движение или слабост на палеца.
  • Травма на предмишницата, китката или палеца. Увреждането на долната част на ръката може да предразположи хората към нервни или артритни състояния, които могат да повлияят на тенара. Например, фрактура на предмишницата, която уврежда средния нерв, може да доведе до намаляване на усещането в областта на палеца.
  • Маса или тумор. Маса или тумор на или около тенарското възвишение е много рядко. Където е налице, това може да причини симптоми, подобни на синдрома на карпалния тунел.
  • Амиотрофична латерална склероза (ALS). ALS е заболяване на нервната система, което прогресивно отслабва мускулите на тялото. Атрофията на части от тенарното възвишение е ранен клиничен признак на ALS.

Упражнения за превъзходство Тенар

Опитайте упражненията по-долу, за да поддържате силата на тенарското възвишение. Ако не сте сигурни за някое от тези упражнения или наскоро сте се наранили или сте имали операция на предмишницата, китката или ръката, първо говорете с Вашия лекар.

Сгъване и удължаване на палеца

Вдигнете ръката си, като се уверите, че палецът ви е разположен далеч от пръстите ви. Преместете палеца си през дланта си, така че да се докосва точно под малкия ви пръст.

Задръжте всяка позиция за 10 до 15 секунди, изпълнявайки 10 повторения с всяка ръка.

Удължаване на палеца с гумена лента

Поставете ръката си на маса или друга твърда повърхност. Поставете гумена лента около ръката си, така че да седи в основата на ставите на пръстите ви. Внимателно отдалечете палеца си от другите пръсти, доколкото може. Задръжте тази позиция за 30 до 60 секунди и след това отпуснете.

Повторете 10 до 15 пъти с всяка ръка.

Упражнение за захващане на ръцете

Вземете топка за тенис или подобен размер в едната си ръка. Стиснете топката възможно най-силно за между 3 и 5 секунди, преди бавно да отпуснете хватката си.

Повторете това 10 до 15 пъти в същата ръка и след това с другата ръка.

Упражнение за сила на щипки

Вземете топка от мека пяна между палеца и показалеца. Стиснете топката, като задържите позицията между 30 и 60 секунди. Бавно освободете щипката.

Повторете 10 до 15 пъти със същата ръка и отново с другата ръка.

Докосване от палец до пръст

Дръжте ръката си пред себе си. Внимателно докоснете палеца си до всеки от останалите си четири пръста, като задържите всяка позиция за 30 до 60 секунди.

Повторете поне 4 пъти за всяка от ръцете си.

Тенарното възвишение е група от три малки мускула в основата на палеца. Въпреки малкия си размер, те са много важни за контролиране на фините движения на палеца, като хващане и прищипване.

Тенарът може да бъде повлиян от различни състояния, които могат да доведат до намаляване на обхвата на движение или мускулната функция. Ако смятате, че изпитвате симптоми, съответстващи на едно от тези състояния, уговорете час, за да посетите Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss