Тези кучета знаят кога стопаните им са на път да получат пристъп на МС

Имате ли супер куче от това да ви предупреди за пристъп до това да бъдете утешителен приятел?

Здравето и благосъстоянието докосват живота на всеки по различен начин. Ето няколко истории.

Без значение какъв тип домашен любимец имате – куче, котка, зайче или хамстер – те могат да ви успокоят, да ви накарат да се смеете и да повдигнат настроението ви, когато сте отпаднали.

Но за тези от нас с МС или друго хронично заболяване, домашните любимци могат да осигурят много повече от забавление и любов – сякаш това не е достатъчно. Според моя опит те всъщност могат да ни предупредят за предстоящо избухване.

Имам множество
склероза. Имам и тайно оръжие: моето куче, мошенник.

Не знам точно кога забелязах, че кучето ми изглежда има шесто чувство за болестта ми, но той многократно доказа, че понякога знае от какво имам нужда дори преди мен.

Този космат малък Морки е толкова чувствителен към мен и моето здраве, че ме предупреждава преди пристъп или рецидив.

Когато съм на път да изпитам пристъп, той ме следва абсолютно навсякъде и се вълнува изключително много, ако съм извън полезрението му. Той ще легне върху мен и ще се опита да ме държи седнал или легнал по време на пристъп или във времето, точно преди да се случи.

откъде знае? Нямам идея. Но той ми помага повече, отколкото можех да си представя едно куче. И това не са само неговите разширени предупреждения за изригване.

Неговото безусловно приемане, приятелство без осъждане и безпогрешно обожание ме утешават през някои от най-трудните ми дни, когато се справям със симптомите на МС.

Аз съм мениджър на общността на страницата Healthline: Живот с MS във Facebook. Публикувах за Rascal и моя опит с него и попитах членовете на общността дали имат домашни любимци, които са им помогнали с тяхната МС.

Знаех, че трябва да има и други, но не бях подготвен за многобройните съобщения, които получих.

Истории за това колко важен е Fido за множество MSers

Изглежда, че има много домашни любимци, които предупреждават хората, живеещи с МС за предстоящи пристъпи, помагат им да се държат изправени, когато балансът им е нарушен, и лежат върху или с тях, когато се възстановяват от инфузия или пристъп.

Раджа Каликан споделя забележителна история за кучето на своя братовчед на име Шона, с което Каликан прекарва колкото се може повече време.

„Тя винаги може да познае в какво състояние съм, независимо дали съм в лошо или добро състояние, и нейният начин да взаимодейства с мен е според моето състояние. Тя ще бъде максимално грижовна и гальовна, когато съм в лошо състояние, а когато съм в по-добро, тя ще бъде много игрива“, казва той.

Каликан продължава: „Тя винаги хвърля усмивка на лицето ми. Всъщност тя е една от най-добрите ми приятелки. На всичкото отгоре не е нужно да се интересувам от МС, защото няма осъждане, дори жалост.”

Животните са уникален и много специален вид грижещи се. Те предлагат приятелство и подкрепа и, както казва Каликан, без осъждане.

Друг воин с МС споделя опита си с кучето си Мизери и колко интуитивно това малко куче я предупреждава и й помага да премине през някои от по-трудните части на болестта си.

„Тя знае дали имам температура, преди да го направя, тя ме предупреждава, ако съм на път да получа припадък и никога не ме напуска, когато изпитвам силна болка“, казва Мелиса Финк за своето 7-годишно малко черно-бяла чихуахуа.

„Тя ще лежи срещу мен, сякаш се опитва да ме задържи, казвайки ми, че е време да се успокоя и да си почина. Тя също ще ме събуди, ако е време за лекарствата ми, и няма да позволи [me] заспи отново. Тя е моят свят“, пише Финк.

Има толкова много потенциални ползи от това да имате домашен любимец, когато имате хронично заболяване. Самото общуване е фантастично. Има много моменти, когато иначе бих бил сам, но изглежда, че мошенникът никога не се уморява от моята компания.

Когато наистина се чувствам зле, съм склонен да се изолирам от хората. Не обичам да се чувствам в тежест и не искам да се чувствам притиснат да говоря. Мошенник просто се сгуши до мен и ми уведомява, че е там.

Не
натиск, просто приятелство.

Ето още няколко неща, които членовете на нашата общност трябваше да кажат за своите космати приятели:

„Качи, моят 8-годишен жълт лабрадор ретривър, ми помага при разходки, напомня ми за забравен медикамент, предупреждава ме да взема лечение с пулверизатор (за моята астма), уведомява ме, когато пералнята или сушилнята са завършени, предупреждава ме за бури, кара ме да подремна или да си почина, дава ми информация да пия вода… всеки ден е нов. Тя е най-добрият ми приятел.” — Пам Харпър Хаусър

„Моето момиче Клои никога не ме напуска. Тя дори ще ме спре да ходя, когато усети замайване, дори преди да го усетя. Първият път, когато го направи, се чудех какво, по дяволите, се опитва да направи, и тогава осъзнах. Тя беше моят ангел.” — Джанис Браун-Кастелано

„Моята Дейзи знае кога идват пристъпи и когато се случат, тя няма да напусне мен! Ако съм в леглото по цял ден поради сигнална ракета, ще я намерите да лежи точно до мен. — Мишел Хамптън

Научните ползи от кучетата

Концепцията животните да са терапевтични за хора с различни медицински състояния едва ли е нова.

Флорънс Найтингейл пише още през 19-ти век: „Малкият домашен любимец често е отличен спътник на болните“.

Има, разбира се, домашни любимци, които са обучени като помощни партньори, като например да водят слепи или да изтеглят нещо за собственик, който не е мобилен. Домашните любимци се използват дори при физическа рехабилитация, като физическа или трудова терапия.

Но говоря за онези невъзпети герои, които никога не са били обучени, но ни показват вродената си способност да се грижат за нас и за нас. Когато Фидо просто започне да те лапа, когато се опитваш да станеш… когато може би не трябва.

Или, в моя случай, когато мошенник започне да следи всяка моя стъпка, знам, че е време да си легна и да си починя и тогава той е точно там, за да помогне и с тази „задача“.

Домашните любимци са били използвани в терапията за психично здраве от години, често успокоявайки тревожността и стреса сред техните собственици. Това важи и за MS. Депресията, тревожността и стресът са често срещани сред нашето население. Домашните любимци могат да помогнат за всички тези симптоми.

Това не е просто собствениците на домашни любимци, които се гордеят със своите „козинати бебета“ и се хвалят със способностите на своите домашни любимци – има наука зад това.

Според изследванията с помощта на животни от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), само галенето на животни „освобождава автоматичен отговор на релаксация. Хората, взаимодействащи с животните, са открили, че галенето на животното насърчава освобождаването на серотонин, пролактин и окситоцин – всички хормони, които могат да играят роля в повишаването на настроението.” Също така се казва:

 • намалява тревожността, помага на хората да се отпуснат
 • осигуряват комфорт и намаляват самотата
 • увеличаване на умствената стимулация

И това е само от гледна точка на психичното здраве.

От гледна точка на физическото здраве, те откриха, че галят животни:

 • понижава кръвното налягане
 • подобрява сърдечно-съдовото здраве
 • намалява количеството лекарства, необходими на някои
  хора
 • забавя дишането при тревожни хора
 • освобождава хормони – като фенилетиламин –
  който има същия ефект като шоколада
 • намалена физическа болка като цяло

Домашните любимци предлагат безусловна любов, приятелство и повишаване на настроението, което е научно доказано. И за много от нас MSers те надхвърлят това в грижата си за нас.

Може би е време да помислите за куче, което да ви помогне със симптомите на МС.


Кати Рейгън Йънг е основател на нецентралния, леко нецветен уебсайт и подкаст на адресFUMSnow.com. Тя и нейният съпруг, TJ, дъщерите, Маги Мей и Рейгън, и кучетата Сникърс и Раскал, живеят в Южна Вирджиния и всички казват „FUMS“ всеки ден!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss