Тежка астма: разлики между детските и зрелите прояви

Астмата може да се появи както при деца, така и при възрастни. Те споделят някои сходни качества, но имат и някои различни разлики.

Астмата е хронично заболяване, което засяга директно дихателните пътища. Това води до възпаление на дихателните пътища, което причинява стесняване, което затруднява дишането.

И децата, и възрастните могат да развият астма, но много хора свързват състоянието с децата.

Както астмата при възрастни, така и астмата в детска възраст имат сходни симптоми и лечения, но се различават по някои важни начини, включително тежест, шанс за ремисия и шанс за смърт.

Каква е разликата между астма с начало в зряла възраст и астма с начало в дете?

Астмата засяга около 1 на 13 души в Съединените щати, включително деца и възрастни.

Астмата в детството и в зряла възраст имат няколко сходни черти, но имат и някои разлики.

Прилики

Началото в зряла възраст и в детството споделят някои от следните характеристики:

 • Симптоми: Чести симптоми както при деца, така и при възрастни, астмата включва хрипове, кашлица, която произвежда слуз или храчки, задух и стягане в гърдите. И в двата случая тежестта на симптомите може да варира.
 • Лечение: Обичайните методи за лечение на деца и възрастни включват бързодействащи инхалатори, инхалатори за дълготраен контрол и предприемане на стъпки за избягване на отключващи фактори.
 • Тежка болестна тежест: Астмата както в детството, така и в зряла възраст представлява значителни медицински разходи, както и пропуснато време от училище или работа.

Разлики

Няколко разлики могат да възникнат между астма в зряла възраст и в детска възраст. Някои ключови разлики включват:

 • Продължителност на симптомите: Децата имат по-голям шанс да развият симптоми, които идват и си отиват. Възрастните имат по-голяма вероятност от развитие на симптоми, които стават хронични и дълготрайни. За разлика от тях почти 50% от всички деца изпитват намаляване на симптомите или пълна ремисия до зряла възраст.
 • Риск, свързан с пола: Женските имат a по-висок шанс за развитие на астма в зряла възраст, докато мъжете имат по-висок шанс да развият астма в детска възраст.
 • Риск от смърт: Възрастните са шест пъти по-склонни да умрат от астма, отколкото децата.
 • Брой диагностицирани хора: Около 66% от всички случаи на астма се диагностицират преди 18-годишна възраст. Въпреки това, приблизително половината от всички възрастни, диагностицирани с астма, имат астма в зряла възраст.

Тежест на астмата в зряла възраст

Астмата с начало в зряла възраст обикновено се свързва с повишена тежест на заболяването. По-малко вероятно е да намалее или да премине в ремисия. Също така е свързано с по-висок риск от смърт в сравнение с астма в детска възраст.

Няколко фактора могат да повлияят на тежестта както при деца, така и при възрастни. За възрастни факторите, които могат да увеличат тежестта, включват:

 • затлъстяване
 • нисък социално-икономически статус
 • пушене
 • еозинофилия (прекомерно изобилие от вид бели кръвни клетки в кръвта)
 • високи нива на алерген-специфичен имуноглобулин Е (IgE).
 • повишени нива на FeNO — измерени при тест за астма, високите нива показват раздразнени или възпалени дихателни пътища

При деца факторите, които влияят на тежестта, могат да включват:

 • употреба на лекарства
 • продължителност на астмата
 • неутрофилен фенотип – неутрофили играят важна роля във вродената имунна система
 • цялостна белодробна функция
 • расови или етнически малцинства
 • нисък социално-икономически статус

Кога да посетите лекар

Помислете за посещение на лекар, ако вие или вашето дете развиете проблеми с дишането, упорита кашлица или стягане в гърдите.

Въпреки че това може да са признаци на астма, те също могат да показват инфекция или други проблеми. Лекарят може да помогне да се определи причината.

Ако вие или вашето дете имате астма и забележите увеличаване на тежестта или честотата на симптомите, обсъдете промените с лекар. Те може да имат предложения за актуализиране на вашия план за лечение.

ЧЗВ

Следващите раздели предоставят отговори на някои често задавани въпроси относно астмата.

Как детската астма засяга възрастните?

Възрастните, които са развили астма в детството, често изпитват намаляване на тежестта на симптомите и може да навлязат в пълна ремисия.

Когато астмата се развие при възрастен, е по-вероятно да стане хронична и да не намалява тежестта си. Освен това има по-висок риск от смърт, свързан със състоянието.

Може ли детската астма да бъде надрасната до зряла възраст?

относно 50% на децата с астма ще надраснат състоянието или ще получат подобрени симптоми в зряла възраст. Ако детето не превъзмогне астмата, то ще трябва да продължи лечението и да обсъди с лекар промените в плана си за лечение.

За вкъщи

Детската астма и астмата в зряла възраст споделят някои сходни симптоми, лечения и тежест на заболяването.

Астмата с начало в детството има голям шанс да се подобри или да премине в ремисия до зряла възраст. Освен това е по-често при мъжете и има общ намален риск от смърт, свързан със състоянието.

Астмата в зряла възраст има по-малък шанс за ремисия. Засяга по-често биологичните женски. В сравнение с астмата, която се появява в детска възраст, тя също е свързана с по-висок риск от смърт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss