Танцова/двигателна терапия (DMT): ползи и бариери

Пет млади танцьорки с кафява кожа, облечени в бели трика по време на балетна репетиция.
Томас Баруик/Гети изображения

Ако сте обмисляли да потърсите терапия, може да сте открили различните налични видове. Тъй като толкова много неща могат да бъдат терапевтични, терапията може да приеме много форми и не всички включват да седите срещу практикуващ в офис среда.

Разговорната терапия е много полезна за мнозина, но понякога е необходима опция, която ангажира повече от тялото ви. Пример за това е танцовата терапия.

Какво е танцова терапия?

Танцовата терапия е форма на соматична терапия, която използва движението като път към изцеление, особено за тези, които се справят с травма.

Поради това много практикуващи вярват в ефикасността или ефективността на ангажирането на тялото ви в рамките на терапевтични модалности.

Според Американската асоциация по танцова терапия (ADTA), танцовата терапия е интервенция, която насърчава здравето чрез умишлено свързване на всички части на човек. Това включва аспекти на нашето умствено, емоционално и физическо благополучие.

Според ADTA една от основните предпоставки на танцовата терапия е, че разделянето на ума и тялото не е възможно. Поради това асоциацията казва, че умът и тялото могат да си влияят един на друг.

Според асоциацията, ефикасността на танцовата терапия се основава на едно разбиране:

 • Невербалният език е също толкова важен, колкото вербалният, а танцът е форма на невербална комуникация.
 • Всички видове движения могат да бъдат изразителни, функционални и развиващи.
 • Движението може да се използва както за оценка, така и за интервенция.

Какво е соматична терапия?

Ако не сте запознати със соматичните терапии или интервенции, може да се чудите защо движението е от съществено значение при лечението на травма.

„Травмата живее в ума и тялото“, казва Айша Диксън-Питърс, PsyD, лицензиран клиничен обществен психолог и старши помощник професор в Университета Ла Верн.

„Когато човек преживее травматично преживяване или хронична травма, централната нервна система незабавно преценява и определя най-ефективния отговор за оцеляване.“

Според Диксън-Питърс подходът към соматичните интервенции може да варира между практикуващите, но често включва процесно-ориентирана терапия заедно с внимание и известно движение.

Тя описва соматичната интервенция като такава, която „…включва подход на ума и тялото [and] центрира ума и тялото като път към изцеление и възстановяване.”

Други форми на соматична терапия или телесна терапия включват опции като:

 • соматично преживяване — интервенция, която се фокусира върху телесните усещания и свързаните с тях чувства

 • Дишане
 • Десенсибилизация и повторна обработка на движението на очите (EMDR)
 • Методът Хакоми

Как се различава терапията, базирана на движение, от другите форми?

Диксън-Питърс посочва древни практики, които концентрират връзката между ума и тялото, казвайки: „Тъй като умът и тялото са сложно преплетени, ограничава се опитът да се концептуализира и да се отговори на тревоги без дълбоко осъзнаване и признаване на тази връзка ум-тяло.“

Тайд-Кортни Едуардс, обучена балетна танцьорка, основател на Ballet After Dark (BAD) и скорошен получател на субсидията за обществени грижи, създадена в партньорство с BEAM и Healthline, повтаря значението на справянето с тази връзка, когато се впуснете в лечебно пътуване.

„Т…традиционната терапия с говорене се фокусира главно върху разговори, за да разберем как да обработим емоциите и как да продължим напред, но много пъти тя не предоставя място за травмата, съхранявана в тялото, за да бъде изследвана, излекувана и освободена, “, казва Едуардс.

Но това не означава, че традиционната разговорна терапия не може да бъде от полза за хора, които са преживели травма.

Всъщност Диксън-Питърс казва, че всеки практикуващ е различен и нейните сесии включват сливане на терапия с разговор, потупване (или EFT) и дишане.

Ползи от танцовата терапия

Според ADTA някои основни предимства на танцовата терапия включват:

 • повишено телесно съзнание
 • трансформация на енергия и преживявания
 • нови механизми за справяне

Соматичните интервенции също могат да помогнат при психологическите симптоми, свързани със стреса, скръбта и депресията – включително танцова терапия.

Според изследване от 2019 г. на 41 клинични изпитванияданните показват, че танцовата терапия може да има положително въздействие върху много психологически фактори, включително:

 • качество на живот
 • познание
 • ADHD
 • междуличностни умения
 • разстройства на личността
 • разстройства при употреба на вещества

Хронично заболяване

Според различни проучвания, направени през последните няколко десетилетия, танцовата терапия може също да помогне за справяне със симптомите на хронична болка, главоболиеи хронични заболявания, включително:

 • сърдечна недостатъчност
 • ° Санцер

 • кръвно налягане
 • болестта на Паркинсон

Преживели травма

Според Диксън-Питърс соматичните терапии могат да бъдат от полза за много, особено за тези, които са преживели травма.

„Толкова е важно хората, лекуващи се от травма, да научат и практикуват стратегии за регулиране на нервната система“, казва тя.

„Соматичните терапии могат да бъдат особено полезни по тези начини със стратегии за центриране на ума и тялото за успокояване, заземяване и регулиране на нервната система.“

Дискриминация и травма в чернокожите общности

Признаването на това как травмата може да се прояви по различен начин за чернокожите и другите цветнокожи е неразделна част от разбирането как да се справим с тях.

Това включва расова травма (която може да бъде скрита или явна), травма между поколенията (която преминава през семейната линия) и расови различия в други травматични преживявания като:

 • Домашно насилие или насилие от интимен партньор (DV/IPV)
 • сексуално насилие
 • бездомност
 • задържане и контакт с карцералната система

Когато става въпрос за танцова терапия като интервенция, източникът на травмата е само част от историята. Диксън-Питърс казва, че хората от африканската диаспора споделят уникална връзка между лечението и танца.

„Африканската духовност и ориентираната към Африка психология центрират връзката ум-тяло-дух“, казва тя.

„За да оцелеят, поробените африканци създадоха свещени подривни пространства, за да пеят, пеят, да се люлеят, танцуват, да укрепват телата си, да се самоуспокояват, регулират и освобождават от хроничната и упорита травма на ума и тялото от поробването, преди да бъдат многократно травматизирани от жестокостите на поробването .”

Достъпност

Въпреки модалности като танцова терапия, които служат като жизнеспособно и трансформиращо изживяване за чернокожите, услугите често не винаги са достъпни поради цена или местоположение.

Едуардс се натъкна на този проблем, когато търсеше подкрепа за психично здраве. „Много бързо забелязах липсата на програми за възстановяване, които са съсредоточени върху соматичните интервенции, достъпни за чернокожите жени“, казва Едуардс.

„Буквално нямаше къде да отида – особено като човек, който не беше осигурен – където да имам достъп до този тип услуга.“

Признавайки връзката между тялото и травмата и бариерите пред програмирането, които я насочват, Едуардс създава BAD през 2015 г., за да подкрепи своята общност в Балтимор.

Като организация, която предоставя финансово достъпна танцова терапия и други соматични интервенции, BAD се фокусира върху чернокожи момичета и жени, които са преживели травма.

Едуардс култивира това пространство чрез учебна програма, информирана за травмите, и среда, която не изисква участниците да бъдат повторно травматизирани.

„Чрез стратегическите партньорства, които създадохме, оцелелите се насочват директно към нас. Така че знаем, че ако идвате при нас от определени организации, сте преживели някаква болка, някаква травма – не е нужно да повтаряме това“, казва тя.

„Знаем, че идвате при нас, защото сте достатъчно силни, за да започнете тази част от вашето пътуване сега.“

Тъй като всеки е различен, няма един „правилен“ начин за подход към лечението на травма.

Но нещо, с което много експерти са съгласни?

Тъй като умът и тялото са безспорно свързани, независимо от вашите танцови умения или способности, ангажирането на тялото ви чрез някакъв вид движение може да е от полза за вашето пътуване.

Останете на линия, за да прочетете повече за партньорството на Healthline с BEAM и други инициативи Health Equity.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss