Тази странна компания за подправки, собственост на имигранти, казва, че търговията с подправки се нуждае от актуализация. Ето защо

Когато става въпрос за колонизация, може да не се сетите веднага за кухненски подправки.

Търговията с подправки обаче изигра важна роля в привличането на колонизатори в различни части на света. Подправките не бяха нищо друго освен икономическа крепост за всеки, който контролираше тези ароматни билки, корени и семена.

Това направи Индия основна цел за завладяване.

Въпреки че търговията с подправки в Индия е съществувала много преди 15-ти век, пристигането на изследователя Васка де Гама в сегашния крайбрежен индийски щат Керала през 1498 г. бележи началото на европейската надпревара за доминиране в индустрията.

Често в резултат на насилствена борба, контролът върху подправките е прехвърлен от фермерите, които са ги отглеждали, към европейските сили от онова време.

Дори днес подправките все още са основна икономическа сила.

Според данни от Обсерваторията на икономическата сложност (OEC) индустрията на подправките има обща търговска стойност от 3,61 милиарда щатски долара само през 2020 г., като САЩ се нареждат като най-добрият вносител на подправки в света.

Въпреки че може да минат стотици години по-късно, последиците от колонизираната търговия с подправки остават.

За щастие DiasporaCo. прави нещо по въпроса. Те доставят етично висококачествени подправки, плащат на фермерите заплати за справедлива търговия и почитат културите, от които се доставят тези разнообразни подправки.

А подправките ще получите от ДиаспораКо. може да не прилича на всички, които някога сте опитвали. Прочетете, за да разберете защо.

Историята на основателя Сана

ДиаспораКо. основателят Сана Джавери Кадри е роден и израснал в постколониален Мумбай.

След като учи хранителна справедливост в колежа, Джавери Кадри работеше в областта на маркетинга в магазин за хранителни стоки в Сан Франциско, наречен Bi-Rite.

През 2016 г. й хрумва идея.

Тенденцията на куркумата

„Куркумата внезапно беше навсякъде, но скучните неща, които се продаваха в САЩ, не приличаха на куркумата, с която бях израснал в Индия“, казва Джавери Кадри. „Започнах да проучвам търговията с подправки и открих, че по-голямата част от куркумата [in the U.S.] беше смесица, без чувство за място или уважение към хората, които са го отгледали.

Именно това усещане за място и уважение към създателите на подправки доведе Джавери Кадри на 7-месечно пътуване обратно в Индия до всичко, което можеше за търговията с подправки.

Колониални сенки

Тя беше шокирана да разбере, че за 400 години не се е променило много.

Според DiasporaCo. уебсайт, „фермерите не са направили пари, подправките сменят собственика си повече от 10 пъти, преди да стигнат до потребителя, а последната подправка на рафта ви обикновено е стара, прашна сянка на това, което е било някога.“

Така през 2017 г. на 23 години Джавери Кадри основава DiasporaCo. Започвайки само с една подправка – Pragati Turmeric – компанията вече предлага 30 подправки с един произход от 150 ферми в Индия и Шри Ланка.

Изграждане на справедлива търговия с подправки

Целта е проста: Да бъдем лидери в изграждането на по-справедлива търговия с подправки. Хавери Кадри вярва, че опитът й като странна цветнокожа имигрантка я прави основен кандидат да направи точно това.

„Моят произход и фактът, че имам лична връзка със страната, от която доставяме подправки, ми дава уникална перспектива“, казва тя.

Започнах да проучвам търговията с подправки и открих, че по-голямата част от куркумата е смесица, без усещане за място или уважение към хората, които я отглеждат.

Подправките

Ролята на Хавери Кадри далеч не е „просто“ офис работа.

Регенеративно снабдяване

„Правя двумесечни пътувания до Индия и Шри Ланка всяка година, където търся фермери, които отглеждат най-вкусните подправки“, казва тя. „Ние работим със семейно управлявани ферми, които са специализирани в практики за регенеративно земеделие.“

Регенеративното земеделие включва земеделие и паша, които допринасят за биоразнообразието чрез възстановяване на почвата, премахване на въглерода и подобряване на водния цикъл.

Строги изследвания

„Всяка подправка ни отнема от няколко месеца до години, за да я намерим, въз основа на строги лабораторни тестове, лични посещения и, разбира се, многократни дегустации“, казва тя.

Част от тези строги тестове включва Индийския институт за изследване на подправките, който се фокусира върху управлението на ресурсите, производството и подобряването на културите и защитни технологии за безопасни подправки.

Ангажимент за съвършенство и автентичност

Резултатът? Подправки, които са изключително свежи, ароматни и свързани с фермерите, които ги носят във вашата кухня.

„Вземете нашия черен пипер Aranya, например“, казва Джавери Кадри. „Той е много по-ароматен и флорален от повечето черни пиперки, които ще намерите по рафтовете на магазините за хранителни стоки. Това наистина прави такава разлика в ежедневното готвене.“

Как да подкрепим капитала в търговията с подправки

И така, как да осигурите справедливост и равен обмен на подправките, които купувате?

Образовайте се

„Всичко е въпрос на образование“, казва Джавери Кадри. „Прочетете компаниите, от които купувате подправки.“

Тя казва, че има три въпроса, които трябва да си зададете, когато пазарувате подправки.

  1. Компанията прозрачна ли е относно начина, по който се снабдява?
  2. Тяхната верига за доставки ясно ли е очертана?
  3. Говорят ли колко плащат на фермерите си?

„Ако отговорът е не, тогава вероятно не купувате от компания, която се надява да изгради капитал в индустрията на подправките“, казва Джавери Кадри.

Инвестирайте във висококачествени подправки

Освен това не се страхувайте да похарчите малко повече, ако можете да си го позволите.

„Хвалете се с подправките, които ще използвате през цялото време“, добавя тя.

Качествените подправки за справедлива търговия може да имат по-висока цена от генеричните марки, с които сте свикнали по рафтовете на магазините за хранителни стоки.

„В система, в която справедливата търговия е само 15 процента премия, ние плащаме това, което смятаме, че е жизнената заплата“, казва Джавери Кадри.

Далеч не като отговорност, тя вижда това като инвестиция в бъдещето.

„Горди сме да плащаме на нашите партньори във фермите средно 6 пъти над цената на стоката“, добавя Джавери Кадри. Той подкрепя „вида лидерство и стопанисване на земята, които ще изградят устойчивост на климата и по-вкусни хранителни системи“.

Горди сме, че плащаме на нашите партньори във фермата средно 6 пъти над цената на стоката. [This supports] лидерство и стопанисване на земята, които ще изградят устойчивост на климата и по-вкусни хранителни системи.

ДиаспораКо. разлика

„Една от причините да създам Diaspora Co. беше да си върна чувството на гордост и място в търговията с подправки в родната ми страна“, казва Джавери Кадри.

В този смисъл ДиаспораКо. е колкото компания за подправки, толкова и платформа за общността на южноазиатската търговия с подправки, за да разказва своите истории „за свобода, борба и диаспора чрез храната“.

За Джавери Кадри това е общност за дълбоко свързване с културата, наследството и източника.


Кристъл Хошоу е майка, писател и дългогодишен практикуващ йога. Тя е преподавала в частни студия, фитнес зали и индивидуални настройки в Лос Анджелис, Тайланд и района на залива на Сан Франциско. Тя споделя внимателни стратегии за самообслужване чрез онлайн курсове на SimpleWildFree.com. Последвайте я в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss