Съвети след хранене за облекчаване на киселини

ОТМЕНЯНЕ НА РАНИТИДИН

През април 2020 г. Администрация по храните и лекарствата (FDA) поиска всички видове рецепта и без рецепта (OTC) ранитидин (Zantac) да бъдат премахнати от пазара на САЩ. Тази препоръка е направена, защото в някои продукти от ранитидин са открити неприемливи нива на NDMA, вероятен канцероген (причиняващ рак химикал). Ако Ви е предписан ранитидин, говорете с Вашия лекар за безопасни алтернативни възможности, преди да спрете приема на лекарството. Ако приемате извънборсов ранитидин, спрете приема на лекарството и говорете с вашия доставчик на здравни грижи за алтернативни възможности. Вместо да вземате неизползвани продукти от ранитидин на място за връщане на наркотици, изхвърлете ги в съответствие с инструкциите на продукта или като следвате инструкциите на FDA напътствие.

Общ преглед

Не са необичайни киселини, особено след като сте яли пикантни храни или обилно хранене. Според клиниката в Кливланд приблизително 1 на 10 възрастни изпитва киселини поне веднъж седмично. Един на всеки 3 го изпитва месечно.

Въпреки това, ако имате киселини повече от два пъти седмично, тогава може да имате по -сериозно състояние, известно като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). ГЕРБ е храносмилателно разстройство, което причинява връщане на стомашната киселина в гърлото. Честите киселини са най -честият симптом на ГЕРБ, поради което усещането за парене често е придружено от кисел или горчив вкус в гърлото и устата.

Защо киселини се появяват след хранене?

Когато поглъщате храна, тя преминава през гърлото ви и през хранопровода по пътя към стомаха ви. Действието на преглъщане кара мускула, който контролира отвора между хранопровода и стомаха, известен като езофагеален сфинктер, да се отвори, което позволява на храната и течността да се преместват в стомаха ви. В противен случай мускулът остава плътно затворен.

Ако този мускул не успее да се затвори правилно след поглъщане, киселинното съдържание на стомаха ви може да се върне обратно в хранопровода. Това се нарича „рефлукс“. Понякога стомашната киселина достига до долната част на хранопровода, което води до киселини.

Облекчаване на киселини след хранене

Храненето е необходимост, но киселините не трябва да бъдат неизбежен резултат. Има стъпки, които можете да предприемете, за да успокоите усещането за киселини след хранене. Опитайте следните домашни средства за облекчаване на симптомите.

Изчакайте да легнете

Може да се изкушите да се срутите на дивана след голямо хранене или да си легнете направо след късна вечеря. Това обаче може да доведе до появата или влошаването на киселини. Ако се чувствате уморени след хранене, продължете да се движите поне 30 минути. Опитайте да измиете чиниите или да отидете на вечерна разходка.

Също така е добра идея да приключите с храненето си поне два часа преди лягане и да избягвате закуски точно преди лягане.

Носете свободно облекло

Стегнатите колани и друго стягащо облекло могат да окажат натиск върху корема ви, което може да доведе до киселини. Разхлабете всички тесни дрехи след хранене или се облечете в нещо по -удобно, за да избегнете киселини.

Не посягайте към цигара, алкохол или кофеин

Пушачите може да се изкушат да изпият цигара след вечеря, но това решение може да струва скъпо по повече от един начин. Сред многото здравословни проблеми, които тютюнопушенето може да причини, той също така насърчава киселини в стомаха, като отпуска мускулите, което обикновено предотвратява връщането на стомашната киселина в гърлото.

Кофеинът и алкохолът също влияят отрицателно върху функцията на сфинктера на хранопровода.

Повдигнете главата на леглото си

Опитайте да повдигнете главата на леглото си на около 4 до 6 инча от земята, за да предотвратите киселини и рефлукс. Когато горната част на тялото е повдигната, гравитацията намалява вероятността стомашното съдържание да се върне обратно в хранопровода. Важно е да се отбележи, че всъщност трябва да повдигнете самото легло, а не само главата си. Подпирането с допълнителни възглавници поставя тялото ви в наведено положение, което може да увеличи натиска върху корема ви и да влоши киселините и симптомите на рефлукс.

Можете да повдигнете леглото си, като поставите надеждно дървени блокове от 4 до 6 инча под двете стойки в главата на леглото си. Тези блокове също могат да бъдат поставени между вашия матрак и пружинна кутия, за да издигнат тялото ви от кръста нагоре. Може да успеете да намерите повдигащи се блокове в магазините за медицински консумативи и някои аптеки.

Спането на специална клиновидна възглавница е друг ефективен подход. Възглавница с клин леко повдига главата, раменете и торса, за да предотврати рефлукс и киселини. Можете да използвате клинова възглавница, докато спите настрани или по гръб, без да причинявате напрежение в главата или шията. Повечето възглавници на пазара са издигнати между 30 до 45 градуса или 6 до 8 инча отгоре.

Допълнителни стъпки

Диетите с високо съдържание на мазнини също могат да запазят симптомите, така че яденията с ниско съдържание на мазнини са идеални. В много случаи споменатите тук промени в начина на живот са всичко, от което се нуждаете, за да избегнете или облекчите киселини и други симптоми на ГЕРБ. Ако обаче симптомите Ви продължават или стават по -чести, посетете Вашия лекар за тестване и лечение.

Вашият лекар може да препоръча лекарство без рецепта, като таблетка за дъвчене или течен антиацид. Някои от най -често срещаните лекарства, използвани за облекчаване на киселини, включват:

 • Алка Зелцер
  (антиацид на калциев карбонат)
 • Маалокс или Миланта
  (антиацид на алуминий и магнезий)
 • Rolaids (калций
  и магнезиев антиацид)

По-тежките случаи може да изискват лекарства с рецепта, като H2-блокери и инхибитори на протонната помпа (ИПП), за контролиране или премахване на стомашната киселина. Н2-блокерите осигуряват краткосрочно облекчение и са ефективни при много симптоми на ГЕРБ, включително киселини. Те включват:

 • циметидин
  (Тагамет)
 • фамотидин
  (Pepcid AC)
 • низатидин (оксид
  AR)

ИПП включват омепразол (Prilosec) и лансопразол (Prevacid). Тези лекарства са по -ефективни от Н2 -блокерите и обикновено могат да облекчат тежките киселини и други симптоми на ГЕРБ.

Естествени средства, като пробиотици, чай от корен от джинджифил и хлъзгав бряст също могат да помогнат.

Поддържането на здравословно тегло, приемането на лекарства и поддържането на добри навици след хранене често са достатъчни, за да потушат огъня на киселини. Ако обаче киселини и други симптоми на ГЕРБ продължават да се появяват, насрочете среща с Вашия лекар. Вашият лекар може да извърши различни тестове, за да оцени тежестта на Вашето състояние и да определи най -добрия курс на лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss