Съвети за справяне с прекомерната дневна сънливост

Прекомерната сънливост през деня може да затрудни преминаването през деня. Промените в начина на живот и практиките за хигиена на съня могат да помогнат за подобряване на качеството на съня ви и намаляване на умората през деня.

Прекомерната сънливост през деня е известна още като хиперсомния. Управлението на симптомите може да бъде предизвикателство.

Хиперсомнията се характеризира с чувство на силна сънливост през деня, многократно заспиване през деня или подремване през целия ден. Ако това пречи на живота ви или заспите без да искате през деня, може да искате да говорите с лекар относно възможните лечения.

Независимо дали имате медицинско състояние или просто изпитвате временен проблем, причиняващ сънливост, има някои стъпки, които можете да предприемете, които могат да ви помогнат да се справите с прекомерната сънливост през деня.

1. Избягвайте консумацията на алкохол и кофеин

При някои хора алкохолът може да има седативен ефект. Това може да им помогне да заспят.

Въпреки това, докато спите, тялото ви усвоява и метаболизира алкохола, което води до нарушения на съня. Различни проучвания показват, че консумацията на алкохол, особено на твърд алкохол, е свързана с лошо качество на съня.

Кофеиновите напитки също могат да повлияят на съня и може да нямат благоприятния ефект, който бихте си помислили. В 2018 проучване, изследователите изследват ролята на кофеина като средство за повишаване на производителността. Те откриха, че ползата от кофеина всъщност може да бъде обръщане на симптомите на отнемане, свързани с непиенето му.

Те вярват, че по-дългият, възстановителен сън може да е по-добър за бдителността, но кофеиновите напитки често са по-бързи и по-удобни.

Ако се чувствате прекалено уморени през деня, може да откриете, че намаляването на кофеина и опитите да увеличите съня си през нощта е от полза.

2. Избягвайте да работите късно вечер

Ако установите, че ви е трудно да останете будни през деня, трябва да вземете предвид работните си навици. Работата до късно през нощта може да наруши съня ви.

Нарушеният сън може да доведе до усещане за прекомерна сънливост през деня.

Ако установите, че трябва да работите през нощта, за да не изоставате, може да искате да потърсите начини да намалите натоварването си или да увеличите ефективността.

3. Избягвайте лекарства, които могат да причинят сънливост

Ако приемате лекарства с рецепта или лекарства без рецепта, важно е да знаете как те могат да ви повлияят. Няколко различни лекарства могат да причинят сънливост като страничен ефект.

Някои често срещани лекарства, които могат да причинят сънливост, включват, но не се ограничават до, антидепресанти, антихистамини, лекарства против тревожност и лекарства за диабет.

Ако трябва да приемате лекарства за здравословно състояние, може да искате да обсъдите други възможности с лекар. Друго лекарство може да не ви повлияе толкова или да причини същите странични ефекти.

4. Слушайте музика

Слушането на весела музика през деня или когато се чувствате сънливи, може да ви помогне да се заредите с енергия. Това може да ви помогне да останете бдителни и активни през деня, когато започнете да забавяте.

Когато сте готови да спите през нощта, доказателства сочат че слушането на успокояваща музика може да ви помогне да спите по-добре.

5. Станете и се раздвижете малко

Упражнението може да има няколко положителни ползи за съня.

През деня ставането и малко движение може да ви помогне да се събудите. Изправянето от бюрото за няколко минути, кратка разходка или малко движение може да ви помогне да се съсредоточите и да се почувствате по-будни.

Редовните аеробни упражнения също могат да помогнат при безсъние и други нарушения на съня.

В Преглед на проучванията за 2023 гизследователите откриха доказателства, които предполагат, че редовните упражнения могат да помогнат при безсъние и други нарушения на съня, а също така могат да помогнат на всеки да подобри качеството на съня, да намали времето, необходимо за заспиване и да подобри цялостното качество на съня.

6. Управлявайте хигиената на съня си

Хигиената на съня играе важна роля за получаване на качествен сън.

Има няколко аспекта на хигиената на съня, включително:

  • лягам по едно и също време всяка вечер
  • създаване на релаксираща среда в спалнята, включително премахване на електрониката, блокиране на светлините и шума и сън в хладна среда
  • ставане по едно и също време всеки ден
  • извършване на редовна физическа активност
  • избягване на големи хранения преди лягане
  • не пийте алкохол или кофеинови напитки преди лягане
  • получаване най-малко 7 часа сън на нощ като възрастен и повече като тийнейджър или дете

7. Потърсете помощ, ако е необходимо

Ако установите, че сънливостта или заспиването пречат на ежедневието ви, може да обсъдите притесненията си с лекар или други здравни специалисти. Те могат да ви помогнат да проверите всички основни причини за нарушения на съня или други проблеми, които може да са причина за сънливостта през деня.

Ако открият проблем, може да са в състояние да препоръчат допълнителни възможности за лечение и промени в начина на живот.

Резюме

Прекомерната сънливост през деня може да затрудни прекарването на деня.

Предприемането на стъпки за подобряване на хигиената на съня ви, редовните упражнения и извършването на други промени в начина на живот може да ви помогнат. Но ако вашата дневна сънливост все още продължава след тези опити, може да сметнете за полезно да говорите с лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss