Суха игла за болки във врата: действа ли?

Въпреки че липсват доказателства за дългосрочни ползи, изследванията показват, че сухото убождане може да осигури безопасно, краткотрайно облекчение на болката във врата.

Ръка на медицински специалист, извършващ сухо убождане на нечий врат за облекчаване на болката
Рикардо Мендоса Гарбайо/Гети изображения

Сухата игла или интрамускулната стимулация включва вмъкване на тънки, твърди игли от неръждаема стомана (нишковидни игли) в специфични задействащи точки, за да се помогне за освобождаване на напрежението, насърчаване на притока на кръв и облекчаване на възпалението.

Тригерните точки са стегнати ленти от мускулна тъкан, които насочват болката към отдалечени области, когато са раздразнени.

Тази техника не включва инжектиране на течности в кожата, поради което терминът „сух“ се използва за описание.

Понастоящем няма стандартен брой часове за обучение, необходими за практикуване на суха игла.

Американската медицинска асоциация (AMA) счита сухото убождане с игли за инвазивна процедура, която трябва да се извършва само от професионалисти, обучени да използват игли, като лицензирани специалисти по акупунктура и лекари.

Всъщност някои щати, като Ню Йорк и Калифорния, забраняват на някои здравни специалисти като физиотерапевти да практикуват сухо убождане.

Ще помогне ли сухата игла при болка във врата?

Изследванията показват, че сухата игла може да помогне при болка във врата, свързана с миофасциалната система, но може да не повлияе болката във врата от други причини.

Изследване от 2020 г установено, че сухото убождане може да бъде ефективно за краткотрайно облекчаване на болки във врата и свързани с болка увреждания. В допълнение, изследване от 2022 г върху суха игла за хронична болка във врата също съобщават за краткосрочни ползи и отбелязват непрекъснати подобрения сред участниците за 6-месечен период на проследяване.

Една от най-обширните оценки на сухата игла за болки във врата беше проведена в a 2023 преглед на висококачествени клинични изпитвания. Изследването установи, че сухата игла осигурява безопасно, ефективно краткосрочно и средносрочно подобрение на хроничната болка във врата и функционалния капацитет.

При хора над 40-годишна възраст изследването установи, че сухото убождане е по-ефективно от други традиционни терапии като стречинг и мануална терапия. Като цяло сухото убождане, комбинирано с физиотерапия, е най-ефективният подход за намаляване на хроничната болка във врата.

Болезнена ли е сухата игла за болка във врата?

Сухото убождане може да е неудобно или болезнено за някои хора. Това включва поставяне на тънки игли, които могат да причинят усещане за убождане или реакция на потрепване от мускула.

Тъй като сухата игла е насочена към тригерни точки, може вече да сте чувствителни или възпалени в тези области. Натискът може да се почувства неприятно в свръхчувствителните миофасциални зони.

Според изследователски въпросник от 2020 г. 5,9% хора съобщават за болка при сухо убождане.

Други докладвани нежелани реакции включват:

 • кървене
 • синини
 • изтръпване
 • главоболие
 • сънливост
 • гадене

Колко дълго продължават ползите от сухото убождане при болки във врата?

Доколко добре работи сухата игла – и колко дълго изпитвате тези предимства – може да зависи от няколко фактора. Вашата възраст, цялостно здравословно състояние и тежестта на болката във врата могат да играят роля.

Настоящите данни показват, че сухото пробождане може да осигури краткосрочни до средносрочни ползи за много хора. Някои хора са имали подобрения за до 12 седмицидокато други продължават да виждат ползи при a 6 месеца проследяване.

Сухото убождане може да облекчи симптомите ви за продължителни периоди. Все пак в момента не съществуват достатъчно дългосрочни изследвания, за да се разбере цялата продължителност на терапевтичните ефекти.

Кога да посетите медицински специалист

Болката във врата може да има много различни причини. Дори леката болка може да е признак на основно медицинско състояние. Ако изпитвате болка, разговорът със здравен специалист може да помогне.

Американската асоциация на неврологичните хирурзи препоръчва да посетите професионалист при болки във врата:

 • не се подобрява след седмица
 • не реагира на лекарства без рецепта
 • е придружено от главоболие, треска или слабост в крайниците
 • включва изтръпване, изтръпване или слабост в ръцете или ръцете
 • причинява пронизваща болка в едната или двете ръце
 • ви предпазва от докосване на брадичката до гърдите
 • резултат от нараняване или удар в главата

Сухата игла същото ли е като акупунктурата?

Въпреки че точната му класификация е тема на дебат, сухата игла обикновено се счита за различна от акупунктурата, друга терапия, включваща поставяне на игла.

Акупунктурата се основава на принципите на енергийния поток или Qi от традиционната китайска медицина. Практикуващите вкарват игли в точки на тялото, наречени акупунктури, които се основават на хиляди години традиция и практика. Сухото убождане не разчита на традиционните акупунктурни точки.

И двете терапии са варианти за лечение на болки във врата и все повече изследвания предполагат, че сухото убождане може да бъде безопасен и ефективен вариант за краткосрочно и средносрочно облекчение.

За какво друго е полезна сухата игла?

Сухото убождане не се ограничава до управлението на болка във врата. Може да се прилага при миофасциална болка в много области на тялото и да подпомага лечението на състояния на хронична болка като синдром на миофасциална болка (MPS).

Изследване от 2023 г разглеждане на суха игла при мускулно-скелетни състояния установи, че терапията ефективно осигурява краткотрайно облекчаване на болката във всички области на тялото. Авторите посочиха, че е необходима по-голяма стандартизация в практиката на сухо пробождане за бъдещи изследвания, за да се потвърдят ползите.

Доказателствата също са обещаващи за други миофасциални състояния. Изследване от 2019г, например, заявява, че съществуват достатъчно доказателства в подкрепа на използването на суха игла при състояния на хронична болка като MPS. Според авторите сухото пробождане може да помогне за регулиране на непостоянното сигнализиране в нервната система.

Подобряването на техниките за сухо пробождане с модификации като електрическа стимулация може да разшири обхвата на ползите.

А 2023 преглед от пет рандомизирани контролирани проучвания установиха, че сухото убождане с електрическа стимулация безопасно подобрява болката и нивата на физическо увреждане при хора с мускулно-скелетна болка в рамото. Въпреки това, авторите не намират само сухото убождане за по-полезно от традиционната физиотерапия.

Изследванията показват, че сухото пробождане може да осигури краткосрочно до средносрочно облекчение на болки във врата и други състояния на мускулно-скелетна болка. Необходими са обаче повече доказателства, за да се оценят всички дългосрочни ползи от тази практика.

Ако искате да опитате сухо убождане за болки във врата или други здравословни проблеми, важно е да работите с лицензиран практикуващ лекар, обучен за медицинска употреба на игли. The AMA препоръчва работа с лицензиран лекар или акупунктурист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss