Сутрешна депресия: какво представлява и как да се лекува

Какво е сутрешната депресия?

Сутрешната депресия е симптом, изпитван от някои хора с тежко депресивно разстройство. При сутрешна депресия може да имате по -тежки симптоми на депресия сутрин, отколкото следобед или вечер. Тези симптоми могат да включват изключителна тъга, разочарование, гняв и умора.

Сутрешната депресия е известна също като дневна вариация на депресивните симптоми или промяна в настроението през деня. Той е различен от сезонното афективно разстройство, което е свързано с промени в сезоните. Експертите смятаха сутрешната депресия за самостоятелна клинична диагноза, но сега я смятат за един от многото възможни симптоми на депресия.

Причини за сутрешна депресия

Проучване от 2013 г. установи, че хората с депресия често са нарушили циркадните ритми. Това нарушение е една от основните причини за сутрешната депресия.

Тялото ви работи на 24-часов часовник, който ви кара да се чувствате по-сънливи през нощта и по-будни и бдителни през деня. Този естествен цикъл сън-будност е известен като циркаден ритъм.

Циркадният ритъм или естественият телесен часовник регулира всичко – от сърдечната честота до телесната температура. Той също така влияе върху енергията, мисленето, бдителността и настроението. Тези ежедневни ритми ви помагат да поддържате стабилно настроение и да поддържате добро здраве.

Ритмите на някои хормони, като кортизол и мелатонин, помагат на тялото ви да се подготви за определени събития. Например, тялото ви произвежда кортизол, когато слънцето изгрява. Този хормон ви дава енергия, така че да бъдете активни и бдителни през деня. Когато слънцето залязва, тялото ви отделя мелатонин. Този хормон, който ви кара да спите.

Когато тези ритми се нарушат, тялото ви започва да произвежда хормони в грешното време на деня. Това може да има отрицателен ефект върху вашето физическо здраве и емоционално благополучие. Например, когато тялото ви произвежда мелатонин през деня, може да се почувствате много уморени и раздразнителни.

Симптоми на сутрешна депресия

Хората със сутрешна депресия често имат тежки симптоми сутрин, като чувство на тъга и мрак. Те обаче се чувстват по -добре с течение на деня. Симптомите могат да включват:

 • проблеми със събуждането и ставането от леглото сутрин
 • дълбока липса на енергия, когато започнете деня си
 • трудности при изправяне на прости задачи, като душ или приготвяне на кафе
 • забавено физическо или когнитивно функциониране („мислене през мъгла“)
 • невнимание или липса на концентрация
 • силна възбуда или разочарование
 • липса на интерес към някога приятни дейности
 • чувство на празнота
 • промени в апетита (обикновено се яде повече или по -малко от обикновено)
 • хиперсомния (спи по -дълго от нормалното)

Диагностика на сутрешна депресия

Тъй като сутрешната депресия не е отделна диагноза от депресията, тя няма свои собствени диагностични критерии. Това означава, че няма установени симптоми, които Вашият лекар ще търси, за да определи дали имате. За да определите обаче дали имате сутрешна депресия, Вашият лекар или терапевт ще Ви попита за моделите на съня и промените в настроението през целия ден. Те могат да ви задават въпроси като:

 • Вашите симптоми като цяло са по -лоши сутрин или вечер?
 • Имате ли проблеми да станете от леглото или да започнете сутрин?
 • Дали настроенията ви се променят драстично през деня?
 • Имате ли проблеми с концентрацията повече от обикновено?
 • Намирате ли удоволствие от заниманията, които обикновено харесвате?
 • Променили ли са се ежедневията ви наскоро?
 • Какво, ако нещо подобрява настроението ви?

Лечение за сутрешна депресия

Ето някои от леченията, които могат да помогнат за облекчаване на сутрешната депресия.

Лекарства

За разлика от други симптоми на депресия, сутрешната депресия не реагира добре на селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs). SSRIs са често предписвани антидепресанти, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на тежка депресия.

Въпреки това, инхибиторите на обратното захващане на серотонин -норепинефрин (SNRIs) като венлафаксин (Effexor) могат да бъдат полезни за хора със сутрешна депресия.

Говорене на терапия

Разговорните терапии – като междуличностна терапия, когнитивно -поведенческа терапия и психотерапия – също могат да лекуват сутрешната депресия. Терапията с медикаменти и беседи са особено ефективни, когато се комбинират.

Тези терапии могат да ви помогнат да разрешите всички проблеми, които могат да допринесат за депресията ви и да влошат симптомите ви. Проблемите могат да включват конфликти в романтична връзка, проблеми на работното място или негативни модели на мислене.

Светлинна терапия

Светлинната терапия, известна още като терапия с ярка светлина или фототерапия, също може да помогне за лечение на хора със сутрешна депресия. С този вид терапия седите или работите близо до кутия за светлинна терапия. Кутията излъчва ярка светлина, която имитира естествената външна светлина.

Счита се, че излагането на светлина влияе върху мозъчните химикали, свързани с настроението. Въпреки че обикновено е признат за лечение на сезонно афективно разстройство, някои хора с депресия може да намерят този подход за полезен.

Пазарувайте лампи за светлинна терапия

Електроконвулсивна терапия (ЕКТ)

ЕКТ също може да бъде ефективно лечение. С тази процедура електрическите токове преминават през мозъка, за да предизвикат умишлено припадък. Изглежда, че лечението причинява промени в химията на мозъка, които могат да обърнат симптомите на депресия.

ЕКТ е доста безопасно лечение, което се извършва под обща анестезия, което означава, че спите по време на процедурата. Електрическите токове се дават в контролирана настройка, за да се постигне най -добър резултат с възможно най -малко рискове.

Какво можеш да правиш

В допълнение към тези лечения, малките промени в моделите на съня ви могат да помогнат. Тези промени биха могли да помогнат за привеждане на цикъла на сън/събуждане в часовника на тялото и да намалят симптомите на сутрешната депресия. Опитвам:

 • лягане и събуждане по едно и също време всеки ден
 • ядене в редовни часове
 • да се въздържат от дълги дрямки
 • създаване на среда, която насърчава съня, като тъмна, тиха и хладна стая
 • избягване на вещества, които могат да попречат на добрия сън през нощта, като кофеин, алкохол и тютюн
 • упражнения често, но избягване на тежки упражнения поне 4 часа преди лягане

Предприемането на тези стъпки може да помогне за стабилизиране на вашия циркаден ритъм, така че тялото ви да произвежда правилните хормони в точното време. И това трябва да помогне за подобряване на настроението и други симптоми.

Говорете с Вашия лекар

Подобно на други симптоми на депресия, сутрешната депресия е лечима. Ако мислите, че имате сутрешна депресия, говорете с Вашия лекар. Те могат да говорят с вас за вашите симптоми и да предложат план за лечение, който да ви помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss