Стрептокок от група B по време на бременност: Предотвратяване на това заболяване за защита на бебетата

Стрептококовите бактерии от група B (GBS) обикновено са безвредни за здрави възрастни. Но този вид бактерии в червата и долния генитален тракт могат да причинят сериозни заболявания при новородените.

Бебетата могат да получат GBS бактерии от раждащия си родител по време на раждане и раждане.

GBS може да причини симптоми при кърмачета, които включват летаргия, висока температура и затруднено дишане. Тежките случаи могат да бъдат фатални и усложненията на GBS могат да бъдат за цял живот.

Новите родители могат да предприемат стъпки за защита на бебетата по време на бременност, раждане и раждане. Ако раждащият родител има GBS, предаването на бебето може да бъде предотвратено чрез лечение на раждащия родител.

Какво е стрептокок от група В?

Група Б Стрептокок често се нарича стрептокок от група В или GBS. Това е вид бактерии, които често се срещат в човешкото тяло, предимно в стомашно-чревния и гениталния тракт.

В повечето случаи GBS е безвреден. Въпреки това, тези бактерии могат да причинят сериозни инфекции, известни като GBS заболяване. Това е особено опасно за новородени и възрастни с други заболявания.

относно 1 и 4 жени носят GBS бактерии по време на бременността си, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Бактериите могат да преминат към новородените по време на раждането и да причинят тежко заболяване.

Езикът има значение

Полът и джендърът съществуват в спектъри. Може да използваме „жени“ и „мъже“ в тази статия, за да отразим термините, които исторически са били използвани за определяне на пола на хората, особено в изследванията. Но вашата полова идентичност може да не съответства на начина, по който тялото ви реагира на това заболяване. Вашият лекар може по-добре да ви помогне да разберете как вашите специфични обстоятелства ще се превърнат в диагноза, симптоми и лечение.

Без лечение тази инфекция, причинена от GBS, може да бъде фатална за новородените. Най-добрият начин да се справите с това е да спазвате часовете при лекар и да се подлагате на лабораторни изследвания и лечение, както е препоръчано.

Кой е най-застрашен от GBS?

GBS е често срещана бактерия. Всеки може да развие GBS заболяване. Някои хора обаче имат по-висок риск от други. Рисковите фактори за предаване на GBS на новородено са различни от рисковите фактори за развитие на GBS като възрастен.

Факторите, които увеличават риска от предаване на GBS на новородено, включват:

  • развиване на треска по време на раждане
  • положителен тест за GBS в края на бременността
  • раждане, което продължава 18 или повече часа между момента на изтичане на водата и раждането на бебето

Факторите, които увеличават риска от развитие на GBS като възрастен, включват:

  • сърдечно заболяване
  • диабет
  • затлъстяване
  • рак
  • застойна сърдечна недостатъчност
  • да сте на 65 и повече години

Как се диагностицира GBS инфекция по време на бременност?

Лекарите проверяват за GBS чрез вземане на проби от стерилни телесни течности. Стерилните течности включват спинална течност и кръв.

Пробите ще бъдат тествани, за да се види дали GBS бактериите растат в тях по време на лабораторна култура. Този тест може да отнеме няколко дни. Понякога допълнителни тестове, като анализ на урината, също могат да помогнат за скрининг за GBS.

GBS инфекцията може да доведе до сериозни усложнения. Тези инфекции могат да бъдат фатални за новородените. В Съединените щати около 4% до 6% от всички бебета, които развият GBS, ще умрат.

Може да има и продължителни ефекти при деца, които вече са били лекувани успешно. Бебетата, които имат GBS, са изложени на риск от дългосрочни усложнения, като увреждания в развитието и глухота.

Освен това GBS може да бъде свързан с трудна бременност и може да причини редица усложнения, включително спонтанни аборти и мъртвородени. Това обаче не е пряка и доказана връзка.

Как можете да защитите бебето си по време на бременност?

Има насоки, които помагат за предотвратяване на предаването на GBS на бебета.

Ръководството на Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) и Американския колеж на медицинските сестри-акушерки (ACNM) препоръчва на всички, които са бременни, да се изследват за GBS бактерии, когато са бременни между 36 и 37 седмица. Този тест се прави чрез тампон от влагалището и ректума.

Хората с положителен тест за GBS са на повишен риск за предаване на GBS на новороденото, ако не получат антибиотици по време на раждане, според CDC.

Имайте предвид, че е много често хората да носят GBS бактерии в телата си, без да имат никакви симптоми. Ето защо провеждането на тест е толкова важно.

GBS бактерията, която е безвредна за тялото на раждащия родител, може да изложи новороденото на опасност. Наличието на резултати от теста е жизненоважно и позволява повишени предпазни мерки.

Безопасно ли е да се приемат антибиотици по време на раждане за предотвратяване на GBS?

Антибиотици се дават по време на бременност на хора, които са изложени на повишен риск от предаване на GBS на новородените. Антибиотиците могат да защитят бебетата и да предотвратят предаването на GBS.

По време на раждането обаче трябва да се дават антибиотици. Антибиотиците, взети преди раждането, няма да защитят бебето, защото бактериите ще растат отново.

Антибиотик, наречен бета-лактам, се използва най-често и се доставя чрез IV. Бета-лактамът е комбинация от пеницилин и ампицилин. Хората, които са алергични към някой от тези антибиотици, могат да получат различен антибиотик.

Безопасно е да приемате антибиотици по време на раждане. Според CDC около 1 на 10 души които са бременни изпитват леки странични ефекти от приема на пеницилин, като подуване на корема или гадене.

Възможни са тежки алергични реакции, които изискват медицинско лечение, но са редки. CDC казва, че те засягат около 1 на всеки 10 000 бременни хора.

Има ли ваксина за предотвратяване на стрептокок от група В?

Понастоящем няма ваксина за предотвратяване на GBS и защита на новородените.

Няколко изследователски групи обаче работят, за да променят това. Световната здравна организация (СЗО) заяви, че разработването на ваксини за GBS е спешна необходимост.

Понастоящем има множество ваксини в етапи на изпитване и няколко са показали обещаващи резултати в ранните изследвания. Въпреки че никоя от тези ваксини все още не е одобрена и предоставена, е вероятно такава да бъде в бъдеще.

Стрептокок от група B е вид бактерия, открита в човешкото тяло. Той живее предимно в храносмилателния и гениталния тракт и обикновено е безвреден.

GBS обаче може да причини сериозни и дори фатални инфекции. Бактерията е особено опасна за новородените и може да се предава от раждащи родители на деца по време на раждането.

Тестването в края на бременността се прави, за да се предпазят новородените и да се предотврати сериозна инфекция. Ако раждащият родител даде положителен тест за GBS, антибиотиците, дадени по време на раждане, могат да спрат предаването на GBS на бебето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss