Стомашни инжекции за отслабване: Какви са моите възможности?

Няколко инжекции веднъж седмично могат да насърчат загубата на тегло, но лекарите ги предписват за различни цели. Ще трябва да вземете предвид цялостното си здраве, риска от други заболявания и разходите, за да определите кое е най-доброто за вас.

възрастен седи, докато инжектира съдържанието на игла в долната част на корема си
Getty Images/PixelsEffect

Ако имате наднормено тегло, затлъстяване или се притеснявате за теглото, може да се чудите за по-нов тип лекарство за отслабване. Агонистите на глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) привличат значително медийно внимание, тъй като знаменитости и личности в социалните медии популяризират тези инжекции.

Но могат ли GLP-1 агонисти като Ozempic и Wegovy наистина да ви помогнат да отслабнете? Какво ще кажете за другите видове инжекции?

Прочетете, за да научите за тези инжекции, кой може да ги получи, дали действат или не и как действат.

Инжекциите за отслабване винаги ли се правят през стомаха?

Коремът е най-често срещаното място за инжектиране на агонисти на GLP-1. Лекарите го препоръчват, тъй като е лесно достъпен. Но можете също да използвате вашите:

 • горната част на ръцете
 • външната част на бедрата
 • горната част на задните части
 • бедрата
 • долната част на гърба
Беше ли Ви полезно?

семаглутид

Семаглутид е лекарство, което имитира ролята на хормоните в червата, наречени инкретини. Той помага да се стимулира панкреасът ви да увеличи количеството инсулин, което произвеждате. Инсулинът е хормон, който казва на вашите клетки да абсорбират захарта от кръвта ви и да я използват за енергия.

Семаглутид също помага за намаляване на апетита, което може да доведе до загуба на тегло.

Инжекциите със семаглутид се предлагат под търговските марки Wegovy и Ozempic.

Wegovy

Wegovy е стомашна инжекция веднъж седмично, одобрена от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в 2021 г. Лекарите могат да го предписват за загуба на тегло при хора със затлъстяване, което означава, че те имат индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 или по-висок. Лекарите могат също да го предписват на хора с ИТМ 27 или по-висок, ако имат поне едно свързано съпътстващо заболяване, като диабет или хипертония.

(Забележка: ИТМ е противоречиво и потенциално предубедено число въз основа на съотношението тегло-ръст.)

Лекарят ще предпише Wegovy в допълнение към промените в начина на живот, включително нискокалорична диета и повишена физическа активност.

Ozempic

Лекарите предписват Ozempic като инжекция веднъж седмично за хора с диабет тип 2, изложени на риск от сърдечно-съдови проблеми. Помага за контролиране на нивата на кръвната захар и кара хората да се чувстват по-малко гладни. Може също да помогне за предотвратяване на инсулт.

Не използвате Ozempic вместо инсулин. Също така не е одобрен от FDA за отслабване, въпреки че някои лекари го предписват извън етикета за тази цел.

Каква е разликата между Ozempic и Wegovy?

И Wegovy, и Ozempic имат семаглутид като активна съставка. И така, каква е разликата?

Основната физическа разлика е, че те имат различни максимални дози на инжекция. Максимумът на Ozempic е 2 милиграма (mg), докато максимумът за Wegovy е 2,4 мг.

На практика FDA ги е одобрила за различни цели. Ozempic е одобрен за управление на кръвната захар и намаляване на риска от усложнения като сърдечни заболявания и инсулт. Wegovy е одобрен за управление на теглото.

Беше ли Ви полезно?

Лираглутид

Подобно на семаглутид, лираглутид (Saxenda) стимулира панкреаса ви да произвежда инсулин, когато нивата на кръвната захар са високи. Освен това потиска апетита и забавя храносмилането. Можете да го използвате за управление на кръвната захар и за насърчаване на загуба на тегло.

Заедно с диета и план за упражнения, лираглутид може да помогне за насърчаване на загуба на тегло при хора на възраст 12 и повече години с наднормено тегло или затлъстяване. Освен това им помага да избегнат възстановяването му.

А Белгийско проучване от 2022 г разглеждат ефектите на лираглутид при 115 души със среден ИТМ от 34,8. След 4 месеца средното телесно тегло на групата е намаляло с 9,2%. А Преглед на литературата за 2017 г също установи, че лираглутид е ефективен при подпомагането на хората да отслабнат и има допълнителната полза от управлението на кръвната захар.

Лираглутид се предлага и под марката Victoza. Но Victoza не е одобрена от FDA за подпомагане на загубата на тегло. Помага на хора на 10 и повече години да се справят с диабет тип 2.

Тирзепатид

Тирзепатид (Mounjaro) се различава от другите агонисти на GLP-1 по това, че е и агонист на глюкозо-зависим инсулинотропен полипептид (GIP). Това двойна роля позволява да бъде още по-ефективен. Ранните проучвания показват, че някои хора губят повече от 20% от теглото си след 72 седмици (около 18 месеца).

FDA одобри Mounjaro да помага на хората с диабет да управляват кръвната си захар. Някои лекари може да го предписват не по предназначение за отслабване, когато други методи не работят. Допълнителни клинични изпитвания приключиха наскоро и производителите очакват одобрение от FDA до края на 2023 г.

Инжектирате тирзепатид веднъж седмично. Може да забави храносмилането, карайки ви да се чувствате сити за по-дълго време. Потискането на апетита в комбинация с диета и упражнения може да доведе до загуба на тегло.

ботокс

За разлика от другите, ботулиновият токсин (ботокс) не е GLP-1 агонист. Това е силен невротоксин, произведен от бактериите Clostridium botulinum.

Хората използват ботокс козметично и терапевтично за лечение на мимически бръчки, мигрена, спастични разстройства и други медицински състояния. Действа чрез временно парализиране на мускулите.

Хората със затлъстяване понякога го използват за насърчаване на загуба на тегло. Но изследванията за неговата ефективност са смесени.

А 2017 преглед от шест клинични проучвания стигнаха до заключението, че ботоксът не помага на хората със затлъстяване да отслабнат.

А 2022 преглед от проучвания установиха обратното – че хората със затлъстяване наистина губят тегло след инжектиране на ботокс при определени условия. Например управлението на диетата беше важен фактор. Но изследователите отбелязват, че всички опити са сравнително малки.

Коя е най-добрата инжекция за отслабване?

Единствените одобрени от FDA стомашни инжекции, които помагат при управление на теглото, са семаглутид (Wegovy) и лираглутид (Saxenda). Нито едно от тях не е проучено задълбочено при хора, които нямат наднормено тегло или затлъстяване.

А Преглед на литературата за 2022 г установи, че Wegovy работи най-добре за загуба на тегло в сравнение с плацебо и други антидиабетни лекарства. Хората също са имали по-голяма загуба на тегло с Wegovy, отколкото със Saxenda.

Wegovy намалява риска от смърт от инфаркт при хора с диабет плюс наднормено тегло или затлъстяване. Честотата на нефатален сърдечен удар и нефатален инсулт също намалява в проучването.

Но това проучване не включва Mounjaro. Изследване от 2022 г установяват, че ниската доза тирзепатид (5 mg) е толкова ефективна, колкото дозата от 2 mg семаглутид, но по-високите дози (10 и 15 mg) са по-ефективни.

Но сравнението беше косвено, тъй като двете лекарства не бяха изследвани директно. Други изследователи установиха необходимост от пряко сравнение.

Какви са възможните странични ефекти от инжекциите за отслабване?

Страничните ефекти може да се различават в зависимост от това коя инжекция приемате.

Като цяло, страничните ефекти на агонистите на GLP-1 включват:

 • гадене
 • повръщане
 • диария
 • световъртеж
 • повишен сърдечен ритъм
 • главоболие
 • разтройство
 • инфекция

Възможно е също така да има повишен риск от рак на щитовидната жлеза и медуларен рак на щитовидната жлеза, особено ако сте използвали GLP-1 агонисти за 1 до 3 години.

Потърсете незабавно медицински специалист, ако:

 • Имате силна коремна болка.
 • Имате алергична реакция, като подуване на очите, устата, гърлото, лицето, глезените, краката или краката.
 • Имате проблеми с дишането или преглъщането.
 • Имате треска, жълтеница или глинести изпражнения.

Инжекциите с ботокс са обикновено безопасно и без риск от сериозни странични ефекти, когато се използва за отслабване. Може да получите леки странични ефекти като главоболие. Рядко хората могат да имат алергична реакция.

Колко струват инжекциите за отслабване?

Много неща влияят на цената на инжекциите за отслабване, включително вашия застрахователен план. Някои застрахователни компании няма да ги покрият, освен ако не са предписани за определени медицински състояния. Тъй като все още няма генерични версии, инжекциите с GLP-1 агонист могат да струват над $1000 на месец.

Към май 2023 г. разходите за типична месечна доставка са както следва:

 • Ozempic – $935
 • Mounjaro – $1,023
 • Wegovy — 1349 долара

Говорете с лекар и вашите доставчици на застраховки, за да видите какви опции имате. Вашият застрахователен план може да се наложи да одобри употребата на лекарството преди лечението, за да осигури покритие. Някои производители на лекарства може също да предложат програма за временни спестявания, в зависимост от вашата застраховка.

По-новите лекарства за инжектиране на стомаха могат да работят за загуба на тегло при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Към май 2023 г. само два имат одобрение от FDA и изследвания, показващи тяхната ефективност: семаглутид (Wegovy) и лираглутид (Saxenda). Но лекарят може да предпише други опции извън етикета.

Имайте предвид, че тези лекарства са одобрени за хора със затлъстяване или наднормено тегло. Няма много изследвания за тяхната ефективност при хора с по-нисък ИТМ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss