Стигма и разкриване при улцерозен колит

Улцерозният колит е едно състояние, което съставлява възпалително заболяване на червата (IBD).

Наличието на хронично заболяване може да бъде стресиращо, може би още повече, когато много симптоми са до голяма степен „невидими“ за другите. Но симптомите, които се появяват внезапно, като диария и загуба на контрол върху червата, могат да ви накарат да се почувствате доста забележими. Може дори да пропуснете някои социални ситуации, за да избегнете това чувство.

Непредсказуемостта на всичко това може да ви накара да се чудите дали трябва да предложите обяснение. В крайна сметка вината не е твоя. И изследователите теоретизират, че липсата на осведоменост и знания може да има нещо общо със стигмата, свързана с IBD.

Но какво ще стане, ако разкриването се окаже по-лошо от укриването? Самото мислене за това може да бъде стресиращо.

Ето някои потенциални плюсове и минуси на разкриването, че имате улцерозен колит, плюс съвети как да се справите със стигмата.

Стигма и здравословни условия

Стигмата, свързана със здравето, независимо дали е преживяна, възприемана или интернализирана, е често срещани сред хората с IBD. Различни проучвания показват, че възприеманата стигма може:

 • връзка с намалено чувство за принадлежност
 • допринасят за психологически дистрес (напр. тревожност и депресия) и по-ниско самочувствие
 • пречи на приема на лекарства или приспособяване към колостомия

Изследване от 2021 г предполагат, че до една трета от хората с IBD имат симптоми на тревожност, а една четвърт имат симптоми на депресия. Тези симптоми са склонни да се засилват по време на активните фази на заболяването. и а 2022 преглед предполагат, че връзката между IBD и депресията и тревожността е двупосочна.

Според фондация Crohn’s & Colitis процентът на депресия е по-висок сред хората с IBD, отколкото сред хората с други заболявания и общото население.

Ефектът на стигмата

Когато имате улцерозен колит, може никога да не разберете кога ще се разгори по начин, който може да привлече нежелано внимание. Може би по средата на важна среща, по време на сватбена церемония или докато пазарувате хранителни стоки.

Какво ще си помислят хората? Тази мисъл може да се завърти и да ви попречи да се наслаждавате на ежедневните дейности.

трябва ли да кажа

Самата идея за разкриване на лично здравословно състояние като улцерозен колит може да бъде непосилна. Но така може и да се опитваш да го скриеш. С риск от случайно откриване можете да загубите контрол върху обстоятелствата на разкриването. Това също може да ви попречи да получите подкрепата, от която се нуждаете.

Кортни М. Хъбшер е лицензиран консултант по психично здраве в GroundWork Counseling в Мейтланд, Флорида. Hubscher каза пред Healthline, че за някои хора стигмата може да доведе до обостряне и влошаване на симптомите, тъй като тревожността може да бъде важен фактор при улцерозен колит.

„Потенциалните рискове и ползи, свързани с разкриването на вашето състояние, ще варират от човек на човек“, каза Hubscher. „Трябва да вземете предвид собственото си психично здраве, нивото на комфорт и всяка потенциална дискриминация, с която може да се сблъскате, преди да решите дали разкриването е подходящо за вас.“

Потенциални ползи от разкриването

Изследванията показват, че изборът на обстоятелствата на разкриване може да доведе до по-положителен резултат, отколкото някой да разбере сам.

„Имайте предвид, че има начини да предизвикате стигмите около улцерозния колит“, каза Hubscher. „Себеизразяването и застъпничеството могат да помогнат да се хвърли светлина върху реалностите на живота със състоянието. Като говорите открито за своя опит и помагате за създаването на открит диалог, можете да работите за намаляване на стигмата и повишаване на осведомеността относно улцерозния колит.“

Hubscher изброява някои потенциални ползи от разкриването като:

 • подобряване на автентичността в отношенията
 • задълбочаване на връзките и доверието между семейството и приятелите
 • насърчаване на разбирането на състоянието във вашата лична мрежа
 • чувство на облекчение и разбиране

Потенциални рискове от разкриване

Емоционалните затруднения не причиняват улцерозен колит. Въпреки това, ако разказването ви стресира, може да рискувате да избухнете. Може също да имате притеснения относно:

 • чувство на неудобство
 • се съди
 • изпитват изключване от социални събития
 • отслабване или загуба на приятелства

За да предотвратят тези обстоятелства, някои хора могат да се оттеглят и да се самоизолират, което може само да увеличи емоционалните щети.

Как да се справим със стигмата

Има сила в знанието, така че научете всичко, което можете за улцерозния колит. Работете с Вашия лекар, за да управлявате състоянието възможно най-добре.

Ако имате симптоми на тревожност или депресия, важно е да се погрижите. Можете да започнете, като говорите с лекаря, който лекува вашия улцерозен колит. Ако е необходимо, те могат да ви насочат към специалист по психично здраве, запознат с психологическите аспекти на живота с IBD.

Някои терапии, които могат да помогнат, са:

 • терапия, базирана на вниманието
 • когнитивна поведенческа терапия
 • дълбоко дишане (диафрагмено дишане)
 • прогресивна мускулна релаксация

Изграждане на поддръжка

Понякога може да изглежда така, но не сте сами. И Hubscher вярва, че може да помогне за свързване с други, които имат IBD. Други, които „разбират“, могат да предоставят подкрепа и информация за справяне с предизвикателствата на живота с хронично заболяване.

„Групите за подкрепа, онлайн или лично, могат да бъдат чудесен източник на утеха“, каза Hubscher.

Ето няколко начина да започнете:

 • Местни клонове и онлайн общност на Crohn’s & Colitis Foundation
 • Онлайн общността на IBD Support Foundation
 • Общността на интелигентните пациенти за възпалителни заболявания на червата
 • Намерител на групи за подкрепа на United Ostomy Associations of America

След като намерите подходящо, скоро може да сте в състояние да помагате на другите, което е добре и за вас.

Вие имате улцерозен колит без вина, но има известна стигма около храносмилателните заболявания.

Така че, ако се чувствате стресирани, не сте сами. Ако имате симптоми на тревожност или депресия, може би е време да говорите с Вашия лекар. Можете също така да поискате насочване към специалист по психично здраве, който лекува хора с IBD.

Разкриването на вашето състояние на другите може да помогне да преодолеете стигмата. Това може да отвори вратата за получаване на подкрепата, от която се нуждаете. Но вие трябва да решите колко искате да споделите и с кого искате да го споделите, ако изобщо искате. Помислете първо за собственото си психично здраве.

Може също да намерите за полезно да се присъедините към група за поддръжка, за да се свържете с други, които разбират, защото и те живеят така.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss