Степента на успех на VBAC след 2 C-сечения

В продължение на години се смяташе, че най-сигурният избор след раждане чрез цезарово сечение е друго цезарово сечение. Но сега насоките се промениха.

Според Американския конгрес на акушер-гинеколозите (ACOG), вагиналното раждане след цезарово сечение, известно още като VBAC, може да бъде безопасен и подходящ вариант. VBAC може да работи за много жени, които са имали едно или дори две предишни раждане с цезарово сечение.

Вашият лекар може да ви помогне да определите най-добрия курс на действие за вас и вашето бебе. Ето рисковете и ползите от VBAC.

Какви са предимствата на VBAC?

VBAC е термин, използван за описание на вагиналното раждане, което жената има след раждане чрез цезарово сечение. Клиниката Mayo отбелязва, че ползите от VBAC могат да включват:

  • По-бързо възстановяване. Ако раждате вагинално, ще прекарате по-малко време в болницата. Това означава по-малко разходи. Можете също така да очаквате да се почувствате физически по-добре по-рано.
  • По-голямо чувство за участие в раждането.Вагиналното раждане може да ви накара да се почувствате като по-активен участник в раждането на вашето бебе.
  • По-малък риск при следващи бременности.Рисковете като инфекция, нараняване на органи и загуба на кръв могат да се увеличат при повторни планови раждане с цезарово сечение. Ако планирате голямо семейство, VBAC може да е добър вариант за вас.

Националните институти по здравеопазване (NIH) съветват, че успешният VBAC всъщност е най-сигурният начин за раждане на жена, която преди това е имала цезарово сечение. Степента на успех сред жените, които опитват VBAC с пробно раждане, е между 60 и 80 процента, като останалите бебета се раждат по хирургичен път.

Какви са рисковете от VBAC?

Най-рисковият сценарий е спешно цезарово сечение след неуспешен VBAC. VBAC може да се провали поради разкъсване на матката. Това е мястото, където матката се разкъсва по линията на белега от предишно цезарово сечение.

В случай на руптура на матката ще е необходимо спешно цезарово сечение, за да се избегнат опасни усложнения, включително тежко кървене, инфекция на майката и увреждане на мозъка на бебето.

Може да се наложи и хистеректомия или отстраняване на матката. Това означава, че няма да можете да забременеете отново. За щастие, ACOG отбелязва, че рискът от руптура на матката при жени, които са имали ниски напречни разрези по време на цезарово сечение, е нисък, приблизително 1 на 500.

Кандидат ли съм за VBAC?

Шансовете ви за успешно вагинално раждане след едно или две предишни цезарови сечения могат да бъдат повлияни от няколко фактора, включително следните.

  • Вашето бебе е с главата надолу.
  • Вашето бебе не се счита за голямо. Бебетата с тегло под 7 паунда, 11 унции имат най-добрия шанс за успех на VBAC.
  • Преди сте имали успешно вагинално раждане. Предишно вагинално раждане може да подобри шансовете ви за успешен VBAC с повече от 90 процента.
  • Вашата причина за предишно цезарово сечение не е проблем с тази бременност.
  • Имахте нисък напречен разрез на матката, така че нямате вертикален или Т-образен белег.
  • Раждането ви започва спонтанно. Когато сте предизвикани, контракциите могат да бъдат по-силни и по-бързи, увеличавайки шансовете за руптура на матката.

Шансовете ви за успешен VBAC могат да намалят, ако преминете срока си или сте имали повече от две раждания с цезарово сечение.

В някои случаи VBAC може да не е безопасен за вас. Ако сте имали разкъсване на матката при предишна бременност или имате вертикален разрез от предишно цезарово сечение, VBAC не се препоръчва.

Как мога да се подготвя за VBAC?

Научете всичко, което можете за VBAC. Говорете с Вашия лекар относно шансовете си за успех въз основа на вашата медицинска история и текущата ви бременност. Трябва също да помислите за проучване и избор на доставчик, който едновременно подкрепя VBAC и има нисък процент на раждане с цезарово сечение.

Потърсете курс за раждане, обхващащ VBAC, и се уверете, че вашият партньор също е на идеята.

Изберете внимателно болницата си. По време на VBAC внимателното наблюдение на вас и вашето бебе ще бъде важно за намаляване на риска от усложнения. В случай на спешно цезарово сечение, вие ще искате да сте в заведение, което е добре оборудвано и може да се справи с операцията.

Ако е възможно, изчакайте раждането да започне от само себе си. Не забравяйте, че лекарствата, използвани за предизвикване на раждане, могат да доведат до по-силни и по-бързи контракции. Това увеличава риска от руптура на матката.

Не е нужно да правите нищо специално, ако решите да доставяте чрез VBAC. Вашите пренатални грижи ще бъдат същите като при всяка здравословна бременност и процесът на раждане ще протече нормално. Очаквайте да бъдете внимателно наблюдавани, докато работите.

Не забравяйте, че вашето здраве и здравето на вашето бебе е крайната цел, дори ако това означава повторно раждане с цезарово сечение. Дори ако имате желание да раждате вагинално, бъдете готови за усложнения, които могат да наложат друга операция. Вашето раждане може да спре, позицията на вашето бебе може да представлява риск или може да има проблем с плацентата или пъпната връв.

Имайте предвид: Всичко, което има значение, са здрави майка и бебе.

Вземането за вкъщи

Ако искате да научите повече за шансовете си за успешно вагинално раждане след едно или две раждане с цезарово сечение, говорете с Вашия лекар. Заедно можете да прегледате предишните си бременности и факторите, довели до решението за хирургично раждане. Вашият лекар може да ви помогне да оцените текущата си бременност, за да можете да вземете най-безопасното решение за VBAC или повторно цезарово сечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss