Старчески: Защо да не използвате термина и как можете да остареете добре

— Сигурно стават сенилни. Много от нас са чували някаква версия на тази фраза през живота си. Често се използва, за да намекне, че някой, обикновено по-възрастен, губи своите когнитивни способности.

Но какво означава думата сенилен всъщност означава? И дали някога е подходящо да се използва?

Краткият отговор е, не. „Сенилност“ и „сенилност“ често се използват неправилно за обозначаване на някой с деменция, създавайки отрицателна и често нараняваща конотация на думата. Днес „старческото“ обикновено се счита за обида и не се използва освен като част от архаичните имена на медицински състояния.

По-точният начин за позоваване на естествените промени на стареенето, особено тези, свързани с умственото и интелектуалното функциониране, е „когнитивните промени“.

Днес активните, здрави възрастни хора оспорват много вярвания за стареенето, като например схващането, че сериозното влошаване на психичното състояние е често срещана или естествена част от стареенето. Въпреки че когнитивните промени настъпват с напредването на възрастта, те не са същите като това, което се наблюдава при хора с деменция.

Какви естествени промени настъпват с напредването на възрастта? Ако когнитивните промени, които настъпват по време на естествения процес на стареене, не са същите като деменцията, какво точно е деменция и какво можем да очакваме с напредването на възрастта? Прочетете, за да научите повече.

Какви са когнитивните симптоми на естественото стареене?

Какво точно се случва с когнитивното ви функциониране с напредването на възрастта?

СИМПТОМИ НА Естествено стареене

На когнитивно ниво, с напредването на възрастта, може да забележите следното:

 • Отнема повече време, за да научите нови неща.
 • Може да забравяте неща от време на време.
 • Може да ви се стори по-трудна многозадачността.
 • Може да ви е необходимо малко допълнително време за обработка на информация или решаване на проблем.
 • Може да забравите някоя дума тук или там по време на разговор.

Горните елементи са всички нормални ефекти от стареенето върху паметта, мисленето или социалните умения. Това е много различно от състояния като деменция.

Например, може би сте забравили да плащате месечна сметка. Вероятно сте загубили представа за времето или сте били толкова заети с други неща, че сте забравили, че се дължи. Този тип забравяне е типичен и може да се случи на хора от всички възрасти.

За разлика от това, някой със състояние като деменция може да има продължаващи проблеми да си спомня да плаща сметки или може да забрави стъпките, свързани с плащането на сметки. Този вид забрава може значително да повлияе на начина на живот на човек.

Други ефекти от естественото стареене

Други естествени признаци на стареене

Може също да забележите някои физически промени, които настъпват естествено с напредването на възрастта. Някои от тези промени могат да включват:

 • костите намаляват по размер или стават по-слаби
 • намаляване на гъвкавостта, силата или издръжливостта
 • увеличаване на бръчките на кожата или появата на старчески петна
 • втвърдяване на кръвоносните съдове и артериите
 • необходимост от по-често уриниране
 • затруднения със зрението или слуха
 • отслабване на имунната система

Как се диагностицират състоянията на стареене?

Самото естествено стареене не изисква диагноза. С напредването на възрастта обаче може да станем по-податливи на определени здравословни състояния. Някои примери включват:

 • сърдечно заболяване
 • Застойна сърдечна недостатъчност
 • аритмии
 • високо кръвно налягане (хипертония)

 • артрит
 • остеопороза
 • диабет
 • рак

Вашият лекар може да работи с вас, за да идентифицира и лекува състояния, които се развиват с напредване на възрастта. Ето защо е жизненоважно да правите редовни здравни прегледи с напредване на възрастта и да посещавате лекар, ако развиете някакви здравословни проблеми.

Каква е разликата между когнитивните промени на стареенето и деменцията?

Сега, когато говорихме за естествения процес на стареене на тялото, особено що се отнася до когнитивната функция, какво точно е деменция?

Деменцията всъщност не е специфично заболяване, а по-скоро група симптоми, които засягат неща като мисловни умения и памет. Деменцията се появява, когато влошаването на паметта, мисловните умения или социалните умения стане достатъчно сериозно, че ежедневните дейности и функциониране на човек са засегнати.

Деменцията се причинява от увреждане на клетките в мозъка ви. Много неща могат да причинят деменция, включително:

 • Състояния на прогресираща деменция. Тези видове деменции се влошават с времето и не могат да бъдат обърнати. Примери за прогресивна деменция включват болестта на Алцхаймер и съдовата деменция.
 • Обратима деменция. Тези състояния могат да бъдат обърнати или подобрени с медицинско лечение. Те могат да възникнат поради много фактори, като инфекция, реакция към лекарство или хранителен дефицит.
 • Други условия. Други състояния, които могат да причинят симптоми на деменция, включват болестта на Хънтингтън, болестта на Паркинсон и травматични мозъчни наранявания.

Кога да видите Вашия лекар

Ако вие или ваш любим човек показвате влошаване на паметта или други когнитивни умения, които значително засягат ежедневния живот, трябва да си уговорите среща с вашия лекар.

други симптоми на деменция

Важно е да запомните, че симптомите на деменция не включват само загуба на паметта. Други симптоми, за които трябва да внимавате, могат да включват:

 • проблеми при изпълнение на задачи, които са сложни или които включват планиране или решаване на проблеми
 • проблеми с общуването, които могат да включват трудности при проследяване или провеждане на разговори
 • забележими промени в личността или настроението на човек
 • периоди на объркване или дезориентация
 • влошаване на координацията или двигателната функция

Ако деменцията се диагностицира в ранните си стадии, понякога тя може да бъде забавена, а в някои случаи дори спряна или подобрена (в зависимост от причината).

Начини да останете остри с напредването на възрастта

Въпреки че не можем напълно да предотвратим естествените последици от стареенето, има много неща, които можете да направите, за да поддържате мозъка си остър с напредването на възрастта.

Дайте на мозъка си тренировка

Правете дейности, които ви карат да мислите, да решавате проблеми и да си припомняте информация. Дейности като тази може да ви помогнат да стимулирате мозъка си и да го поддържате във форма. Примерите включват неща като правене на кръстословици, правене на изкуства и занаяти или изучаване на ново умение.

Бъдете активни

Не само упражненията са полезни за цялостното ви здраве, но физическата активност може да увеличи притока на кръв към мозъка ви. Опитайте се да правите някаква форма на аеробно упражнение в продължение на 30 минути през повечето дни от седмицата.

Бъдете социални

Прекарването на време със семейството и приятелите може да ви помогне да поддържате мозъка си стимулиран и да се борите с неща като депресия или стрес. Можете също да помислите за доброволчество в местна организация.

Хранете се здравословно

Опитайте се да фокусирате диетата си така, че да е богата на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Изберете здравословни източници на протеини като ядки, риба и пиле.

Обърнете внимание на други здравословни състояния

Някои състояния могат да увеличат риска от когнитивен спад или деменция с напредване на възрастта. Ако имате състояние като диабет, високо кръвно налягане или висок холестерол, не забравяйте да работите с Вашия лекар, за да го държите под контрол.

Пазете главата си защитена

Травматичните мозъчни наранявания могат да причинят проблеми с познанието. Не забравяйте винаги да носите каска, когато извършвате дейности като колоездене или контактни спортове.

Думата сенилен просто се отнася до нещо, което е „характерно за старостта“. Въпреки това, това е дума, която често се използва неправилно за обозначаване на някой, който може да има деменция, като й придава нараняваща и отрицателна конотация. Поради тази причина, извън медицински условия, не използвайте думата.

Въпреки че всички претърпяваме когнитивни промени с напредването на възрастта, те често не са на нивото на тежест на деменцията. За разлика от естественото стареене, деменцията е влошаване на паметта, мисленето и други когнитивни умения, което значително влияе върху способността на индивида да функционира в ежедневния си живот.

Въпреки че не можем да направим нищо, за да спрем процеса на стареене, определено можем да предприемем стъпки, за да поддържаме мозъка и спомените си остри с напредването на възрастта. Някои примери включват умствена и физическа активност, поддържане на социални контакти и справяне с всички съществуващи здравословни състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss