Средства за горещи вълни

Горещи вълни са един от най-честите симптоми на менопаузата. Те се характеризират с внезапна телесна топлина, зачервяване и изпотяване. Други неприятни симптоми често съвпадат с горещи вълни, включително:

 • тегло
  печалба
 • настроение
  люлки
 • депресия
 • загуба
  на либидото
 • сексуален
  дисфункция

За щастие има няколко възможности за лечение на горещи вълни. Вашият избор варира от лекарства и билкови добавки до промени в начина на живот. Продължете да четете, за да научите за средствата, които можете да използвате, за да останете хладни.

Хормонална заместителна терапия

Традиционно най-ефективното лечение за горещи вълни е естрогенната добавка. Често се нарича хормонална заместителна терапия (ХЗТ). Естрогенът може да се приема самостоятелно или в комбинация с прогестерон. Жените, които са имали хистеректомия, може безопасно да приемат естроген самостоятелно, докато всички други жени, използващи ХЗТ, трябва да приемат естроген и прогестерон заедно.

Естрогенът не се препоръчва за всички, особено за жени с анамнеза за рак на гърдата, кръвни съсиреци или някои други медицински състояния. Също така се смята, че естрогенът увеличава риска от бъдещи здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, рак на гърдата и кръвни съсиреци.

Соеви изофлавони

Соята съдържа големи количества фитоестрогени, химикали, които действат като естроген в тялото. Соята е особено богата на изофлавони, които се свързват с естрогенните рецептори. Това може да помогне за намаляване на горещите вълни.

Соята продължава да се изследва по отношение на облекчаването на менопаузата. Според Национален институт за стареене, изследванията не са ясни дали соята е толкова ефективна, колкото или дори по-безопасна от конвенционалните лекарства.

Марджи Маккалоу, ScD, RD, пише за Американско дружество за борба с рака, предлага, ако използвате соя, изберете източници на соя от храна, а не от добавки. Количеството изофлавони в добавките е много по-високо от тези, които се срещат естествено в храната. Добри източници на соеви храни са соево мляко, тофу, темпе и едамаме.

Черен кохош

Черният кохош е сред най-популярните билки за лечение на горещи вълни и други симптоми на менопауза. Коренът на растението се използва в капсули и по-рядко в чай. И двете форми се намират в повечето магазини за здравословни храни и се предлагат онлайн. Въпреки че точният механизъм на черния кохош не е известен, изследователите смятат, че той се свързва с естрогенните рецептори или стимулира серотониновите рецептори.

Национален център за допълващо и интегративно здраве съобщава, че проучвания, продължили до 12 месеца, не показват никакви вредни ефекти на билката. В момента обаче няма дългосрочни проучвания.

Съобщените незначителни нежелани реакции включват болки в стомаха и обрив. Има съобщения за чернодробна недостатъчност, която е животозастрашаваща при лица, употребяващи черен кохош. Не се препоръчва за бременни, кърмещи или страдащи от рак на гърдата.

Както при другите добавки, говорете с Вашия лекар преди да ги приемете.

Отделете малко време на „ти“.

Вярно е, че горещите вълни могат да се появят по всяко време на деня, но те също са по-чести по време на стрес. Техниките за намаляване на стреса могат да намалят честотата на горещите вълни. Помислете да отделите малко време за:

 • йога
 • медитация
  и визуализация
 • ръководен
  дишане
 • тай
  чи
 • ходене

Някои от тези техники също имат предимството да подобрят качеството на съня. Дори да отделите няколко минути сами, за да прочетете книга, да пеете на глас или просто да седнете навън, може да направи чудеса по отношение на релаксацията.

Охладете го

Дори леко повишаване на основната ви телесна температура може да предизвика горещи вълни. Намалете температурата в стаята си, като намалите термостата, включите климатика, инсталирате вентилатор, закупите охлаждаща подложка с гел, за да легнете, или отворите прозорец.

Ако температурата в стаята е извън вашия контрол, облечете се на слоеве. Когато започнете да усещате повишаване на телесната си температура, можете да премахнете един-два слоя, за да охладите тялото си. Носете памук, когато е възможно, тъй като други тъкани, като спандекс, найлон и коприна, са склонни да улавят телесната топлина.

Гледайте какво ядете

Някои храни и напитки, които естествено повишават телесната температура, могат да влошат горещите вълни. Пикантните храни, напитките с кофеин, диетите с високо съдържание на мазнини и захар и алкохолът са замесени в увеличаването на тежестта и честотата на горещите вълни.

Едно проучване, което разглежда опита на жените в продължение на няколко години, показва, че средиземноморската диета, която включва пресни зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, намалява горещите вълни. Вашият опит може да е различен, но яденето на растителни храни е свързано с по-добри здравни резултати за почти всички, така че не може да навреди да опитате.

Научете кои храни и напитки предизвикват горещите ви вълни и ги ограничете или напълно избягвайте, ако можете. Редовното пиене на хладни напитки през целия ден може да ви помогне да поддържате телесната си температура по-ниска и по този начин да намалите горещите вълни.

Откажете се от навика

Има още нещо, което трябва да добавите към списъка с отрицателни последици за здравето от тютюнопушенето: горещи вълни. Всъщност пушенето може да предизвика и дори да увеличи тежестта на горещите вълни.

Отказът може да помогне за намаляване на тежестта и честотата на горещите вълни. Ползите обаче не свършват дотук. Спирането на тютюнопушенето също помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и голямо разнообразие от ракови заболявания.

Антидепресанти

Ниските дози антидепресанти могат да подобрят симптомите при жени с леки до умерени горещи вълни. Примерите за ефективни антидепресанти включват венлафаксин (Effexor XR), пароксетин (Paxil) и флуоксетин (Prozac). Антидепресантите могат да лекуват и други симптоми на менопаузата, като промени в настроението, тревожност и депресия. Недостатъкът на тези лекарства е рискът от намалено либидо, което също е често срещан симптом на менопаузата.

Други лекарства

Габапентин (Neurontin), лекарство против гърчове, може да бъде особено ефективен за жени, които изпитват горещи вълни през нощта. Възможните странични ефекти включват:

 • сънливост
 • световъртеж
 • нестабилност
 • главоболие

Клонидин (Kapvay), който обикновено се използва за понижаване на високото кръвно налягане, може също да намали горещите вълни при някои жени. Възможните странични ефекти включват:

 • световъртеж
 • сънливост
 • запек
 • суха
  устата

След като тялото ви започне промени в менопаузата, симптомите могат да продължат няколко години или повече. Все пак това не означава, че трябва да страдате от дискомфорта от горещите вълни. Като правите прости промени в начина на живот, можете да намалите топлината, преди тя да ви пълзи.

Не забравяйте да обсъдите всички лекарства, притеснения или необичайни симптоми с Вашия лекар, особено ако приемате някакви лекарства.

Искате ли да научите повече? Вземете фактите в нашето ръководство за менопаузата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss