Справяне с мислите за самоубийство?

Общ преглед

Много хора изпитват мисли за самоубийство в даден момент от живота си. Ако имате мисли за самоубийство, знайте, че не сте сами. Трябва също да знаете, че чувството за самоубийство не е недостатък на характера и това не означава, че сте луди или слаби. Това означава само, че изпитвате повече болка или тъга, отколкото можете да се справите в момента.

В момента може да изглежда така, сякаш вашето нещастие никога няма да свърши. Но е важно да осъзнаете, че с помощта можете да преодолеете чувствата на самоубийство.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако обмисляте да действате върху мисли за самоубийство. Ако не сте близо до болница, обадете се на Националната линия за превенция на самоубийствата на 800-273-8255. Те имат обучен персонал, който може да говори с вас 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Справяне със самоубийствени мисли

Не забравяйте, че проблемите са временни, но самоубийството е постоянно. Да си отнемеш живота никога не е правилното решение на всяко предизвикателство, с което може да се сблъскаш. Дайте си време обстоятелствата да се променят и болката да отшуми. Междувременно трябва да предприемете следните стъпки, когато имате мисли за самоубийство.

Премахване на достъпа до смъртоносни методи за самоубийство

Отървете се от огнестрелно оръжие, ножове или опасни лекарства, ако се притеснявате, че може да действате върху мисли за самоубийство.

Вземете лекарства според указанията

Някои антидепресанти могат да увеличат риска от мисли за самоубийство, особено когато започнете да ги приемате за първи път. Никога не трябва да спирате приема на лекарствата или да променяте дозата си, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите. Суицидните ви чувства могат да се влошат, ако внезапно спрете да приемате лекарствата си. Може също да изпитате симптоми на отнемане. Ако изпитвате отрицателни странични ефекти от лекарствата, които приемате в момента, говорете с Вашия лекар за други възможности.

Избягвайте наркотици и алкохол

Може да е изкушаващо да се обърнете към незаконни наркотици или алкохол в трудни времена. Това обаче може да влоши мислите за самоубийство. Важно е да избягвате тези вещества, когато се чувствате безнадеждни или мислите за самоубийство.

Останете обнадеждени

Колкото и лошо да изглежда положението ви, знайте, че има начини да се справите с проблемите, с които се сблъсквате. Много хора са изпитали мисли за самоубийство и са оцелели, за да бъдат много благодарни по -късно. Има голям шанс да преживеете чувствата си на самоубийство, без значение колко болка може да изпитвате в момента. Дайте си необходимото време и не се опитвайте да го изкарате сами.

Говорете с някого

Никога не трябва да се опитвате да управлявате самоубийствените чувства сами. Професионалната помощ и подкрепа от близките могат да улеснят преодоляването на всички предизвикателства, които предизвикват мисли за самоубийство. Съществуват и множество организации и групи за подкрепа, които могат да ви помогнат да се справите със самоубийствените чувства. Те дори могат да ви помогнат да осъзнаете, че самоубийството не е правилният начин за справяне със стресови събития в живота.

Обърнете внимание на предупредителните знаци

Работете с Вашия лекар или терапевт, за да научите за възможните причини за вашите мисли за самоубийство. Това ще ви помогне да разпознаете признаците на опасност рано и да решите какви стъпки да предприемете предварително. Също така е полезно да кажете на членовете на семейството и приятелите за предупредителните знаци, за да знаят кога може да се нуждаете от помощ.

Рискът от самоубийство

Според „Самоубийствени гласове на образованието“, самоубийството е една от водещите причини за смърт в Съединените щати. Той отнема живота на приблизително 38 000 американци всяка година.

Няма една единствена причина, поради която някой може да се опита да си вземе живота. Някои фактори обаче могат да увеличат риска. Някой може да е по -вероятно да се опита да се самоубие, ако има психично разстройство. Всъщност над 45 % от хората, които умират от самоубийство, имат психично заболяване по време на смъртта си. Депресията е най -големият рисков фактор, но много други психични разстройства могат да допринесат за самоубийство, включително биполярно разстройство и шизофрения.

Освен психичните заболявания, няколко рискови фактора могат да допринесат за мисли за самоубийство. Тези рискови фактори включват:

 • злоупотребата с наркотични вещества
 • лишаване от свобода
 • фамилна анамнеза за самоубийство
 • лоша сигурност на работата или ниско ниво на удовлетвореност от работата
 • история на злоупотреба или свидетел на продължително насилие
 • ако сте диагностицирани със сериозно медицинско състояние, като рак или ХИВ
 • социално изолиран или жертва на тормоз
 • изложени на суицидно поведение

Хората с по -висок риск от самоубийство са:

 • мъже
 • хора над 45 години
 • Кавказки, американски индианци или местни жители на Аляска

Мъжете са по -склонни да се опитат да се самоубият, отколкото жените, но жените са по -склонни към мисли за самоубийство. В допълнение, по -възрастните мъже и жени са по -склонни да се опитат да се самоубият, отколкото младите мъже и жени.

Възможни причини за самоубийство

Изследователите не знаят точно защо някои хора развиват мисли за самоубийство. Те подозират, че генетиката може да предложи някои улики. Установена е по -висока честота на мисли за самоубийство сред хора с фамилна анамнеза за самоубийство. Но проучванията все още не са потвърдили генетична връзка.

Освен генетиката, житейските предизвикателства могат да накарат някои хора да имат мисли за самоубийство. Преминаването през развод, загубата на любим човек или финансови проблеми може да предизвика депресивен епизод. Това може да накара хората да започнат да обмислят „изход“ от негативните мисли и чувства.

Друг често срещан фактор за мисли за самоубийство е усещането за изолация или неприемане от другите. Чувството за изолация може да бъде причинено от сексуална ориентация, религиозни убеждения и полова идентичност. Тези чувства често се влошават, когато липсва помощ или социална подкрепа.

Ефектът на самоубийството върху любимите хора

Самоубийството се отразява на всеки в живота на жертвата, като вторичните трусове се усещат в продължение на много години. Вината и гневът са често срещани емоции, тъй като близките често се чудят какво биха могли да направят, за да помогнат. Тези чувства могат да ги тормозят до края на живота им.

Въпреки че в момента може да се почувствате сами, знайте, че има много хора, които могат да ви подкрепят през това предизвикателно време. Независимо дали става въпрос за близък приятел, член на семейството или лекар, говорете с някой, на когото имате доверие. Този човек трябва да е готов да ви изслуша със състрадание и приемане. Ако не искате да говорите за проблемите си с някой, когото познавате, обадете се на Националната линия за превенция на самоубийствата на 1-800-273-8255. Всички обаждания са анонимни и по всяко време има консултанти.

Получаване на помощ за суицидни мисли

Когато се срещнете с лекар за вашето състояние, ще намерите състрадателен човек, чийто основен интерес е да ви помогне. Вашият лекар ще Ви попита за Вашата медицинска история, фамилна анамнеза и лична история. Те също така ще ви попитат за мислите ви за самоубийство и колко често ги изпитвате. Вашите отговори могат да им помогнат да определят възможните причини за вашите суицидни чувства.

Вашият лекар може да проведе определени тестове, ако подозира, че психично заболяване или медицинско състояние причиняват мислите ви за самоубийство. Резултатите от тестовете могат да им помогнат да установят точната причина и да определят най -добрия курс на лечение.

Ако вашите суицидни чувства не могат да бъдат обяснени със здравословен проблем, Вашият лекар може да Ви насочи към терапевт за консултация. Редовната среща с терапевт ви позволява открито да изразявате чувствата си и да обсъждате всички проблеми, които може да имате. За разлика от приятелите и семейството, вашият терапевт е обективен професионалист, който може да ви научи на ефективни стратегии за справяне със мисли за самоубийство. Има и известна степен на безопасност, когато говорите с психолог. Тъй като не ги познавате, можете да бъдете честни за чувствата си, без да се страхувате, че ще разстроите някого.

Докато случайните мисли за бягство от живота са част от човечеството, сериозните мисли за самоубийство се нуждаят от лечение. Ако в момента мислите за самоубийство, незабавно потърсете помощ.

Взимането

Ако имате мисли за самоубийство, важно е първо да си обещаете, че няма да направите нищо, докато не потърсите помощ. Много хора са изпитали мисли за самоубийство и са оцелели, за да бъдат много благодарни по -късно.

Не забравяйте да говорите с някого, ако имате проблеми да се справите сами с мисли за самоубийство. Като потърсите помощ, можете да започнете да осъзнавате, че не сте сами и че можете да преживеете този труден момент.

Важно е също да говорите с Вашия лекар, ако подозирате, че депресията или друго психично заболяване допринася за вашите суицидни чувства. Вашият лекар може да Ви предпише лечение и да Ви насочи към лицензиран консултант, който може да Ви помогне да преодолеете предизвикателствата на Вашето състояние. Чрез терапия и лекарства много бивши суицидни жени и мъже са успели да преодолеят мислите за самоубийство и да живеят пълноценен, щастлив живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss