Списък на заболяванията на хипофизната жлеза и техните симптоми

Състоянията, които засягат хипофизната жлеза, включват акромегалия и гигантизъм, синдром на Кушинг и празна села, пролактином и др.

Нераковите тумори най-често причиняват състояния, които засягат хипофизната жлеза. Тези тумори рядко причиняват опасения за здравето, но могат да бъдат сериозни.

Функция на хипофизната жлеза

Вашата хипофизна жлеза е жлеза с размер на грахово зърно в мозъка. Той освобождава няколко жизненоважни хормона, за да контролира много важни телесни функции.

Хипофизната жлеза е част от вашата ендокринна система. Туморите на хипофизата причиняват повечето състояния, които засягат тази жлеза. Най-често тези тумори са неракови (доброкачествени).

Тази статия обхваща състояния на хипофизната жлеза и тяхното лечение.

Хипофизната жлеза. Дизайн на Paul Lawrence.

Болести на хипофизната жлеза и свързани състояния

Нека да обсъдим по-подробно заболяванията на хипофизата.

Акромегалия и гигантизъм

Акромегалията и гигантизмът са резултат от твърде много растежен хормон във вашата система. Гигантизмът засяга децата и причинява увеличаване на ръста. Акромегалията засяга възрастни и причинява уголемени кости в ръцете, краката и лицето.

Тези състояния са редки. Акромегалията засяга 50 до 70 души от 1 милион. Гигантизмът е още по-рядък. Акромегалията и гигантизмът обикновено се лекуват с операция, хормонални инжекции или радиация.

Синдром на Кушинг

Синдромът на Кушинг се случва, когато имате повишени нива на хормона кортизол във вашата система. Среща се в 40 до 70 души от 1 милион. Най-честите симптоми на това състояние са неволно наддаване на тегло, повишено образуване на синини и умора.

Възможностите за лечение на синдрома на Кушинг включват лекарства, които намаляват нивата на кортизола и операция.

Пролактинома

Пролактиномът е доброкачествен тумор на хипофизата, който произвежда хормона пролактин. Твърде много от този хормон причинява състояние, наречено хиперпролактинемия. Пролактиномът е рядък. Засяга по-малко от 30 от 100 000 хора, предимно млади жени. Това състояние може да причини безплодие и други състояния, които засягат репродуктивната система.

Малките пролактиноми обикновено не се нуждаят от лечение. Медикаментите и хирургията могат ефективно да облекчат симптомите при по-големи и по-досадни тумори.

Синдром на празна села

Синдромът на празна села засяга частта от черепа, която държи хипофизната жлеза. Въпреки че експертите обикновено го смятат за рядко, малък преглед от 2021 г. установи, че до 8% от хората може да имат това състояние. Основните симптоми на синдрома на празна села са главоболие и високо кръвно налягане.

Синдромът на празна села обикновено не изисква лечение, освен ако не причинява симптоми. В този случай може да се нуждаете от лекарства за облекчаване на болката или операция.

Хипопитуитаризъм

Хипопитуитаризмът е а рядко състояние, известен също като недостатъчно активна хипофизна жлеза. Това се случва, когато хипофизната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Симптомите на хипопитуитаризъм зависят от това кои хормони засяга състоянието. Например, може да причини нисък ръст или опасения за здравето на плодовитостта.

Лечението обикновено включва прием на лекарства за допълване на недостатъчното производство на хормони.

Безвкусен диабет

Безвкусен диабет се случва, когато бъбреците ви не могат да съхраняват вода. Ниските нива на антидиуретичен хормон го причиняват. Безвкусен диабет засяга около 1 на 25 000 души. Основните симптоми на това състояние са прекомерна жажда и повишено отделяне на урина.

Лечението на безвкусен диабет зависи от тежестта. В леки случаи може да не се нуждаете от лечение. В други случаи Вашият лекар може да Ви предпише хормонална терапия или други лекарства.

Синдром на Шихан

Синдромът на Sheehan възниква, когато има увреждане на хипофизната жлеза на родилката по време на раждането. Загуба на кръв или изключително ниско кръвно налягане по време или след раждането го причинява. Рядко се среща в Съединените щати, но е така по-често срещан в развиващите се страни. Симптомите включват затруднено кърмене и нередовен менструален цикъл, наред с други.

Лечението обикновено включва лекарства, като кортикостероиди и хормонални терапии.

Апоплексия на хипофизата

Апоплексия на хипофизата се случва, когато имате кървене или загуба на кръв в хипофизната жлеза от доброкачествен тумор, наречен аденом на хипофизата. Може да засегне до 25% от хората с тези тумори. Най-честите симптоми са силно главоболие и замъглено зрение.

Леченията за апоплексия на хипофизата включват лекарства, като кортикостероиди, и операция.

Киста на Rathke

Това е доброкачествен тумор на хипофизната жлеза. Подобно е на аденома на хипофизата, но е вродено (присъства при раждането). Това е доста често срещано, но рядко причинява някакви симптоми, така че повечето хора не знаят, че имат това състояние. Симптомите могат да включват нарушения на зрението и чести главоболия.

Само досадните кисти на Rathke се нуждаят от лечение, което обикновено е ендоскопска хирургия.

Краниофарингиома

Краниофарингиомата е доброкачествен, бавно растящ тумор. Всяка година по-малко от 2 души от 1 милион (обикновено деца) получават диагнозата за това състояние. Може да повлияе на растежа и развитието на детето. Проблеми със зрението могат да възникнат както при деца, така и при възрастни.

Мозъчната операция е най-честият начин за лечение на това състояние.

Рак на хипофизата

Повечето тумори на хипофизната жлеза са доброкачествени. Но в редки случаи може да възникне и рак на хипофизата. Има няколко вида на това състояние, всеки от които произвежда специфичен хормон. Симптомите зависят от вида, но могат да включват високо кръвно налягане и прекомерно изпотяване.

Лечението може да включва операция, химиотерапия или хормонална терапия.

Хипофизит

Това състояние причинява възпаление на хипофизната жлеза. Това е изключително рядко. Симптомите включват промени в зрението и главоболие.

Не всеки се нуждае от лечение на хипофизит. Но ако вашите симптоми са досадни, лекарят може да препоръча имуносупресори или – в особено тежък случай – операция.

Кой получава заболявания на хипофизната жлеза?

Болестите на хипофизната жлеза засягат всички полове и могат да се появят на всяка възраст. Но те са по-чести при възрастни хора. Повечето от хората, които развиват едно от тези състояния, нямат фамилна анамнеза за тях. Но рядко някои тумори на хипофизата се развиват в семейства.

Колко чести са заболяванията на хипофизата?

Туморите са най-често срещаният тип заболяване на хипофизата. Всяка година повече от 10 000 души в САЩ получават диагноза за това състояние.

Въпреки това, действителният брой на хората, живеещи с хипофизни заболявания, е много по-висок. Това е така, защото повечето от тях не причиняват никакви здравословни проблеми.

Как се диагностицират заболяванията на хипофизата?

Лекарите обикновено откриват състояния на хипофизата, докато извършват образни тестове (като MRI на главата). За да потвърди диагнозата, Вашият лекар ще извърши няколко специализирани теста, например динамично ендокринно изследване.

Кога да се свържете с лекар

Не забравяйте да говорите с лекар, ако имате някакви симптоми, които могат да показват заболявания на хипофизата, например:

 • чести главоболия
 • зрителни затруднения
 • сексуални или фертилни проблеми

Други често задавани въпроси за заболявания на хипофизната жлеза

Нека разгледаме няколко други въпроса, които хората със заболявания на хипофизата задават на своите лекари.

Какво се случва, ако хипофизната жлеза е повредена?

Увреждане на хипофизната жлеза може да възникне поради нараняване. Може да причини няколко състояния, например:

 • хипопитуитаризъм
 • безвкусен диабет
 • Синдром на Шихан

Кое е най-често срещаното заболяване на хипофизата?

Доброкачествените тумори са най-често срещаният тип на това състояние. Повечето от тези тумори са аденоми на хипофизата.

Какви са симптомите на проблеми с хипофизната жлеза или рак?

Симптомите на състояния на хипофизата, включително рак, варират според вида, но някои от тях включват:

 • чести главоболия
 • промени в зрението
 • високо кръвно налягане
 • сексуални или фертилни проблеми
 • безпокойство или депресия
 • гадене или повръщане
 • косопад
 • промени в растежа (при деца)

Какво е автоимунно заболяване на хипофизната жлеза?

Автоимунното заболяване възниква, когато имунната ви система по погрешка атакува собствените ви тъкани. Хипофизитът и хипопитуитаризмът са два примера за такива състояния.

За вкъщи

Състоянията, които засягат хипофизната жлеза, често възникват поради неракови тумори. Въпреки че много хора могат да ги имат, те рядко причиняват здравословни проблеми и не изискват лечение. Ако изпитвате чести главоболия, проблеми със зрението и други тревожни симптоми, не забравяйте да говорите с медицински специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss