Спиране на кървенето

Първа помощ

Наранявания и определени медицински състояния могат да доведат до кървене. Това може да предизвика безпокойство и страх, но кървенето има лечебна цел. Все пак трябва да разберете как да лекувате често срещани инциденти с кървене като порязвания и кървави носове, както и кога да потърсите медицинска помощ.

Спешни случаи на кървене

Преди да започнете да лекувате нараняване, трябва да определите тежестта му възможно най-добре. Има някои ситуации, в които изобщо не трябва да се опитвате да оказвате каквато и да е първа помощ. Ако подозирате, че има вътрешно кървене или ако има вграден предмет около мястото на нараняването, незабавно се обадете на 911 или местните служби за спешна помощ.

Също така потърсете незабавна медицинска помощ за порязване или рана, ако:

 • е назъбена, дълбока или прободна рана
 • на лицето е
 • това е резултат от ухапване от животно
 • има мръсотия, която не излиза след измиване
 • кървенето няма да спре след 15 до 20 минути оказване на първа помощ

Ако човек кърви обилно, бъдете нащрек за симптоми на шок. Студената, лепкава кожа, отслабеният пулс и загубата на съзнание могат да показват, че човек е на път да изпадне в шок от загуба на кръв, според клиниката Майо. Дори в случаи на умерена загуба на кръв, кървещият може да почувства замаяност или гадене.

Ако е възможно, накарайте раненото лице да легне на пода, докато чакате пристигането на медицинска помощ. Ако могат, накарайте ги да вдигнат краката си над сърцето. Това трябва да подпомогне циркулацията на жизненоважните органи, докато чакате помощ. Задръжте непрекъснат директен натиск върху раната, докато пристигне помощ.

Порези и рани

Когато кожата ви бъде нарязана или остъргана, започвате да кървите. Това е така, защото кръвоносните съдове в областта са повредени. Кървенето има полезна цел, защото помага за почистване на раната. Въпреки това, твърде многото кървене може да доведе до шок на тялото ви.

Не винаги можете да прецените сериозността на порязване или рана по количеството, което кърви. Някои сериозни наранявания кървят много малко. От друга страна, порязванията по главата, лицето и устата могат да кървят много, тъй като тези области съдържат много кръвоносни съдове.

Раните на корема и гръдния кош могат да бъдат доста сериозни, тъй като вътрешните органи могат да бъдат повредени, което може да причини вътрешно кървене, както и шок. Раните на корема и гръдния кош се считат за спешни случаи и трябва да се обадите за незабавна медицинска помощ. Това е особено важно, ако има симптоми на шок, които могат да включват:

 • световъртеж
 • слабост
 • бледа и лепкава кожа
 • недостиг на въздух
 • повишена сърдечна честота

Комплектът за първа помощ, който е правилно зареден, може да направи цялата разлика в спирането на силно кървене. Трябва да съхранявате следните елементи за ситуации, в които може да се наложи да затворите рана:

 • стерилизирани медицински ръкавици
 • стерилни марлени превръзки
 • малки ножици
 • медицинска лента

Измиването с физиологичен разтвор също може да бъде полезно да имате под ръка, за да изчистите отломките или мръсотията от раната, без да я докосвате. Антисептичен спрей, приложен на мястото на разрез, може да помогне за стабилен приток на кръв и също така да намали риска от порязване да се зарази по-късно.

В дните след нараняване бъдете нащрек, за да сте сигурни, че раната заздравява правилно. Ако първоначалната кора, покриваща раната, нарасне или стане заобиколена от зачервяване, може да има инфекция. Мътна течност или гной, изтичащи от раната, също е знак за възможна инфекция. Ако човек получи треска или отново започне да изпитва болка при признака на разреза, незабавно потърсете лекарска помощ.

Леки наранявания

Понякога наранявания, които не са травматични или болезнени, могат да кървят много. Порязвания от бръснене, ожулвания от падане от велосипед и дори убождане на пръст с шевна игла могат да доведат до прекомерно кървене. При леки наранявания като тези, все пак ще искате да спрете нараняването от кървене. Стерилизирана превръзка или лейкопласт, антисептичен спрей и лечебен агент като Neosporin могат да бъдат полезни за лечение на тези наранявания и предотвратяване на бъдеща инфекция.

Дори при незначително порязване е възможно да сте прорязали артерия или кръвоносен съд. Ако кървенето все още се появява след 20 минути, е необходима медицинска помощ. Не пренебрегвайте рана, която няма да спре кървенето, само защото изглежда малка или не е болезнена.

Кървав нос

Кървавият нос е често срещан както при деца, така и при възрастни. Повечето кръвотечения от носа не са сериозни, особено при деца. Въпреки това възрастните могат да имат кървене от носа, свързано с високо кръвно налягане или втвърдяване на артериите, и може да е по-трудно да ги спрем.

Наличието на кърпички в комплекта за първа помощ, заедно с локален спрей за нос, който е предназначен да влиза в носния проход (като Sinex или Afrin), ще ви помогне да окажете първа помощ при кървене от носа.

Първа помощ при кървене от носа

 • Накарайте човека да седне и да наведе главата си напред. Това ще намали налягането в носните вени и ще забави кървенето. Той също така ще попречи на кръвта да тече надолу в стомаха, което може да причини гадене.
 • Ако желаете, използвайте спрей за нос в кървящата ноздра, докато човекът държи главата си неподвижна. Накарайте ги да притиснат здраво кървещата ноздра към преградата (разделителната стена в носа). Ако лицето не може да направи това, сложете латексови ръкавици и задръжте носа им за пет до 10 минути.
 • След като носа спре кървенето, инструктирайте лицето да не издухва носа си в продължение на няколко дни. Това може да измести съсирека и да причини отново кървене.

Потърсете професионална помощ за кървене от носа, ако кървенето не спре след около 20 минути или ако кървенето от носа е свързано с падане или нараняване. Носът може да е бил счупен по време на нараняване. Повтарящото се кървене от носа може да е симптом на нещо по-сериозно, така че кажете на лекар, ако имате редовно кървене от носа.

За вкъщи

Всяка ситуация, която включва силно кървене, може да създаде страх и стрес. Повечето хора не искат да видят собствената си кръв, камо ли чужда! Но да останете спокойни и да сте подготвени с добре установена аптечка, може да направи трудното и болезнено преживяване много по-малко травмиращо. Не забравяйте, че спешната помощ е само на едно телефонно обаждане и приемайте сериозно всеки случай на тежко кървене.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss