Спешни признаци и симптоми на апендицит

Какво е апендицит?

Запушване или запушване на апендикса може да доведе до апендицит, който е възпаление и инфекция на апендикса. Запушването може да е резултат от натрупване на слуз, паразити или най-често фекална материя.

Когато има запушване в апендикса, бактериите могат да се размножават бързо в органа. Това води до раздразнение и подуване на апендикса, което в крайна сметка води до апендицит.

Апендиксът е в долната дясна част на корема. Това е тясна торбичка с форма на тръба, стърчаща от дебелото ви черво.

Въпреки че апендиксът е част от стомашно -чревния тракт, той е вестигиален орган. Това означава, че не осигурява жизненоважна функция и че може да живеете нормален, здравословен живот без него.

Целта на приложението е неизвестна. Някои смятат, че съдържа тъкан, която помага на имунната ви система да обработва инфекции в тялото ви.

Ако не получите лечение на възпаления апендикс бързо, той може да се спука и да освободи опасни бактерии в корема ви. Получената инфекция се нарича перитонит. Това е сериозно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.

Разкъсването на апендикса е животозастрашаваща ситуация. Разкъсването рядко се случва в рамките на първите 24 часа от симптомите, но рискът от разкъсване нараства драстично след 48 часа от появата на симптомите.

Много е важно да разпознаете ранните симптоми на апендицит, за да можете незабавно да потърсите медицинска помощ.

Симптоми на апендицит

Апендицитът причинява различни симптоми, включително:

 • болка в корема
 • ниска температура
 • гадене
 • повръщане
 • загуба на апетит
 • запек
 • диария
 • затруднено преминаване на газ

Не всички хора ще имат едни и същи симптоми, но е изключително важно да посетите лекар възможно най-бързо.

Според Johns Hopkins Medicine, апендиксът може да се спука толкова бързо, колкото 48 до 72 часа след появата на симптомите.

Незабавно отидете в болницата, ако имате някой от следните симптоми.

Болка в корема

Апендицитът обикновено включва постепенно поява на тъпа, схващаща или болки в корема.

Тъй като апендиксът става по-подут и възпален, той ще раздразни лигавицата на коремната стена, известна като перитонеум.

Това причинява локализирана, остра болка в дясната долна част на корема. Болката има тенденция да бъде по -постоянна и по -силна от тъпата, болезнена болка, която се появява, когато симптомите започнат.

Въпреки това, някои хора може да имат апендикс, който се намира зад дебелото черво. Апендицитът, който се среща при тези хора, може да причини болки в кръста или таза.

Лека температура

Апендицитът обикновено причинява треска между 99°F (37,2°C) и 100,5°F (38°C). Може да имате и втрисане.

Ако вашият апендикс се спука, получената инфекция може да доведе до повишаване на температурата ви. Треска, по-висока от 101°F (38,3°) и увеличаване на сърдечната честота може да означава, че апендиксът е разкъсан.

Храносмилателно разстройство

Апендицитът може да причини гадене и повръщане. Може да загубите апетит и да почувствате, че не можете да ядете. Може също да получите запек или да развиете тежка диария.

Ако имате проблеми с отделянето на газове, това може да е признак за частично или пълно запушване на червата. Това може да е свързано с основния апендицит.

Симптоми на апендицит при деца

Винаги завеждайте детето си в болница, ако подозирате, че има апендицит.

Децата не винаги могат да опишат как се чувстват. Те също могат да имат трудности при определянето на болката и могат да кажат, че болката е в целия им корем. Това може да затрудни определянето на причината за апендицит.

Родителите лесно могат да сбъркат апендицита със стомашна грешка или инфекция на пикочните пътища (UTI).

Винаги е по -добре да бъдете внимателни, когато става въпрос за апендицит. Спуканият апендикс може да бъде опасен за всеки, но рискът от смърт е най-висок при кърмачета и малки деца.

Децата на възраст 2 и по -млади често проявяват следните симптоми на апендицит:

 • повръщане
 • подуване или подуване на корема
 • нежен корем

По-големите деца и тийнейджърите са по-склонни да изпитат:

 • гадене
 • повръщане
 • болка в долната дясна част на корема

Симптоми на апендицит по време на бременност

Много симптоми на апендицит са подобни на дискомфорта по време на бременност. Те включват стомашни спазми, гадене и повръщане.

Въпреки това, бременните жени не винаги могат да имат класическите симптоми на апендицит, особено в края на бременността. Нарастващата матка изтласква апендикса по -високо по време на бременност. Това означава, че болката може да се появи в горната част на корема вместо в долната дясна част на корема.

Бременните жени с апендицит също са по-склонни да получат киселини, газове или редуващи се епизоди на запек и диария.

Какво да правим и какво не

Как се лекува апендицит?

Когато се срещнете с лекаря, той ще извърши физически преглед и ще ви зададе въпроси за вашите симптоми. Те също така ще поръчат определени тестове, за да им помогнат да определят дали имате апендицит. Те могат да включват:

 • кръвни изследвания за търсене на признаци на инфекция
 • изследвания на урината за проверка за признаци на UTI или камъни в бъбреците

 • коремен ултразвук или компютърна томография, за да се види дали апендиксът е възпален

Ако Вашият лекар Ви диагностицира с апендицит, той ще реши дали имате нужда от незабавна операция или не.

Вероятно ще получите антибиотици преди операцията. Лекарствата ще помогнат да се предотврати развитието на инфекция след операцията.

След това Вашият хирург ще извърши операция за отстраняване на апендикса. Това се нарича апендектомия.

Вашият хирург може да извърши отворена апендектомия или лапароскопска апендектомия. Това зависи от тежестта на вашия апендицит.

Отворена апендектомия

По време на отворена апендектомия вашият хирург прави един разрез в долната дясна част на корема ви. Отстраняват апендикса и затварят раната с шевове. Тази процедура позволява на Вашия лекар да почисти коремната кухина, ако апендиксът Ви се е спукал или ако имате абсцес.

Лапароскопска апендектомия

По време на лапароскопска апендектомия вашият хирург ще направи няколко малки разреза в корема ви.

След това ще поставят лапароскоп в разрезите. Лапароскопът е дълга, тънка тръба със светлина и камера отпред. Камерата ще покаже изображенията на екран, позволявайки на Вашия лекар да вижда вътрешността на корема Ви и да насочва инструментите.

Когато намерят апендикса ви, ще го завържат с шевове и ще го премахнат. След това ще почистят, затворят и обличат малките разрези.

След операция

След операцията Вашият лекар може да поиска да останете в болницата, докато болката Ви не бъде овладяна и не можете да консумирате течности.

Ако сте развили абсцес или ако се появи усложнение, Вашият лекар може да поиска да останете на антибиотици още един-два дни.

Важно е да запомните, че макар да е възможно да възникнат проблеми, повечето хора се възстановяват напълно без усложнения.

Рискови фактори и превенция

Според Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, в Съединените щати, апендицитът е най-честата причина за коремна болка, която води до операция. Около 5 процента от американците изпитват апендицит в някакъв момент от живота си.

Апендицитът може да се появи по всяко време, но най -често се появява на възраст между 10 и 30 години. По -често се среща при мъжете, отколкото при жените.

Не можете да предотвратите апендицит, но има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска.

Апендицитът изглежда по-малко вероятен, ако имате диета, богата на фибри. Можете да увеличите приема на фибри, като ядете здравословна диета, която съдържа много пресни плодове и зеленчуци. Храните с особено високо съдържание на фибри включват:

 • малини
 • ябълки
 • круши
 • артишок
 • зелен грах
 • броколи
 • леща за готвене
 • черен боб
 • люспи от трици
 • ечемик
 • овесена каша
 • пълнозърнести спагети

Увеличаването на количеството фибри във вашата диета може да предотврати запек и последващо натрупване на изпражнения. Натрупването на изпражнения е най-честата причина за апендицит.

Ако имате някакво състояние, което причинява възпаление или инфекция на червата, важно е да работите с Вашия лекар, за да предотвратите апендицит. Винаги потърсете незабавно медицинска помощ, ако вие или някой, когото познавате, имате симптоми на апендицит.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss