Снимки на различни видове псориазис и екзема

Псориазисът и екземата са кожни състояния, които имат подобни симптоми, включително дразнене и възпаление на кожата. Някои видове могат да причинят обезцветяване или хиперпигментация на кожата.

Симптомите на псориазис и екзема може да изглеждат еднакви, но имат различни причини. Псориазисът е автоимунно състояние, което кара клетките на кожата да се натрупват и да се възпаляват. Екземата обикновено се причинява от реакции към дразнители, алергени или отключващи фактори като стрес или дехидратация.

И не винаги се появяват по едно и също време. Докато псориазисът е по-често срещан, когато сте възрастни, екземата има тенденция да се проявява по-често при деца.

Вижте нашата галерия по-долу, за да научите как да разпознавате различни видове псориазис и екзема – и как да ги различавате въз основа на уникалните им симптоми.

Снимки на псориазис

Псориазисът е автоимунно състояние в резултат на това, че вашите бели кръвни клетки погрешно атакуват клетките на кожата вместо бактерии или други инфекциозни вещества.

Има няколко вида псориазис:

 • Плаковият псориазис води до петна от възпалена, лющеща се кожа, които имат бял или сребрист вид. Има тенденция да се появява на скалпа, коленете или лактите.

 • Пустулозният псориазис се проявява като големи участъци от червеникава или пурпурна възпалена кожа, покрити с бели мехури, пълни с гной. Най-често се среща на краката или ръцете ви.

 • Инверсният псориазис причинява възпаление на кожата, което изглежда лъскаво и червено. Често се среща в области като подмишниците и слабините.

 • Псориазисът на ноктите се проявява като бразди или ями, както и забележими промени в цвета на ноктите на ръцете или краката. Може също да видите нещо, което изглежда като кръв под ноктите.

 • Гутатният псориазис води до сравнително малки петна, които изглеждат розови или лилави. Те обикновено не изглеждат толкова люспести или дебели, колкото другите видове псориазис. Обикновено се появява на краката, ръцете или торса.

 • Еритродермичният псориазис причинява тежка, изгорена кожа, която е широко разпространена и може да доведе до белене на големи участъци от кожата. Може също да получите треска с този тип.

 • Псориазисът на скалпа се проявява като сърбящи, люспести петна по кожата на скалпа, които може да изглеждат розови, червени, тъмнокафяви или лилави.

Снимки на екзема

Екземата е състояние на кожата, което се причинява от реакция на дразнене, алерген или друг отключващ фактор.

Някои от най-често срещаните видове екзема включват:

 • Атопичният дерматит, най-често срещаният тип екзема, причинява големи, обезцветени обриви или групи от малки подутини, които могат да изпускат течност, ако ги надраскате твърде много.

 • Контактният дерматит причинява раздразнение, зачервяване и лющене на кожата, след като сте били изложени на дразнител като химикали или определени метали. Мехури, пълни с течност, могат да изтекат и да оставят корички след себе си.

 • Дисхидротичната екзема води до сърбящи мехури, пълни с течност по краката или ръцете ви. Кожата ви също може да стане люспеста или напукана.

 • Себорейният дерматит причинява мазни и лющещи се участъци от кожата около скалпа, горната част на гърба или носа, които отделят люспи. Нарича се люлка, когато се случва на малки деца.

 • Невродермитът причинява люспести петна от сърбяща кожа по множество части от тялото ви, които могат да кървят, ако ги почешете твърде много и увеличават риска от инфекция.
 • Нумуларна екземаводи до сърбящи, люспести кръгли петна по кожата ви. Този тип е често срещан след ухапване от насекомо или реакция към дразнител като химикали.

 • Стазисният дерматит се проявява като сърбяща, подута кожа около краката ви. Това е особено често, ако имате разширени вени.
 • Екземата на ръцете причинява обриви, мехури и напукана или обезцветена кожа на ръцете и китките. Този тип може да бъде свързан с някой от другите видове, като атопичен или контактен дерматит.

Какво причинява псориазис и екзема?

Псориазисът и екземата имат различни причини, въпреки че имат много сходни симптоми.

Псориазис

Псориазисът се случва, защото вашият имунната система атакува клетките на кожата. След това тези кожни клетки се натрупват, защото се произвеждат твърде бързо и образуват кожни плаки.

Смята се, че псориазисът е генетично състояние свързан със специфичния ген на човешкия левкоцитен антиген.

Екзема

Екземата обикновено се предизвиква от излагане на алерген или дразнител. Проучване от 2020 г. предполага, че бактериите Стафилококус ауреус може да причини атопичен дерматит. Но екземата обикновено не е свързана с основно състояние или разстройство.

Изследователите не са сигурни за източника на екзема. Може да се случи на няколко членове на едно семейство и е свързано с a ген, наречен филагрин който се използва за производство на протеини. Но няма точен модел за това как екземата се наследява или предава в семействата.

Как да разбера дали имам псориазис или екзема?

Ето няколко съвета за разграничаване на псориазис от екзема.

Псориазис Екзема
Чести симптоми дебела, повдигната, люспеста кожа суха, люспеста, сърбяща кожа
Цветове червено, лилаво или бяло в зависимост от цвета на кожата червеникава или потъмняла кожа в зависимост от цвета на кожата
Изчезва от само себе си? не (автоимунно) само когато е предизвикано от алергени или дразнители и вие ги избягвате
Общи местоположения колене, пъп, лакти, стъпала, ръце, крака и ръце вътрешността на ръцете или коленете, където се огъват, лицето, шията и ръцете

Кога да се свържете с лекар

Помислете за получаване на медицинска помощ, ако имате някой от следните симптоми:

 • силна болка, сърбеж или дискомфорт, които затрудняват съня или ежедневните задачи
 • раздразнени петна по кожата, които се разпространяват далеч отвъд мястото, където започват
 • гной, която изглежда бяла или обезцветена
 • образуване на корички около стари мехури, което води до белези или увреждане на кожата
 • чести обостряния на симптомите
 • кожно раздразнение или възпаление, което не се подобрява с кремове или мехлеми без рецепта
 • треска заедно с кожни симптоми

Може също така да искате да се свържете с лекар, ако забележите симптоми, след като сте правили секс с партньор, който може да е получил диагноза херпес, особено ако симптомите се появяват около устата или гениталната област.

За вкъщи

Псориазисът и екземата може да имат подобни симптоми, но има много различни видове със симптоми, които може да се научите да разпознавате.

Свържете се с лекар, ако имате чести и тежки обостряния на тези симптоми, които нарушават способността ви да спите или да извършвате ежедневни дейности.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss