Следи от кетони в урината: Какво означава това?

Наличието на следи от кетони в урината е нормално. Можете да тествате у дома или в клиника, за да определите нивата на вашите кетони. Ако нивата Ви са високи, може да обмислите посещение при Вашия лекар.

Наличието на малки количества кетони в урината може да не е причина за безпокойство, особено ако спазвате определени видове диети.

Всъщност, по-високо от средното ниво на кетони може да бъде добро, ако това е вашата цел. Това е особено вярно за хора, които може да са започнали да се хранят с кетогенна диета, за да загубят телесни мазнини.

Това обаче може да сигнализира за други проблеми, които може да се нуждаят от по-отблизо, особено при хора, които не се хранят на диета с ниско съдържание на въглехидрати. И ако живеете с диабет, високите нива на кетони може да изискват медицинска помощ.

Тази статия ще предостави повече информация за нивата на кетони, какво означава, ако имате следи от кетони в урината си, както и начин на живот или възможности за лечение, които да обсъдите с вашия здравен екип, ако е необходимо.

Какво означават кетони в урината?

Вашето тяло произвежда кетони, когато разгражда мазнините за енергия. Нормално е да имате малко количество кетони в урината си, защото тялото ви обикновено използва глюкоза вместо мазнини за гориво.

Наличието на по-големи количества кетони в урината означава, че тялото ви използва голямо количество мазнини за гориво. Това може да се случи, ако спазвате нисковъглехидратна или кетогенна диета, или може да означава, че недиагностицирано състояние пречи на способността на тялото ви да абсорбира глюкоза.

Можете да проверите нивото на кетона си с лабораторен или домашен тест за урина. Домашните тестове са не толкова точно като други методи, като кръвни изследвания в лаборатория или лекарски кабинет. Но те могат да бъдат полезен измерител, особено ако наблюдавате състояние, което засяга нивата на глюкозата, като диабет.

Ако направите тест у дома, вашите резултати ще попаднат в една от следните категории:

 • отрицателни или следи от количества
 • малки количества
 • умерени количества
 • големи количества

Често можете да определите вашето конкретно ниво на кетон, като сравните пръчката за измерване на урината с цветно кодирана диаграма, показваща различните нива.

Можете да се консултирате с вашия здравен екип кое ниво е нормално въз основа на цялостното ви здраве, стил на хранене и ниво на активност.

Какво причинява кетони в урината ви?

Повишените нива на кетони в урината ви имат няколко възможни причини, включително някои здравословни условия.

Някои възможни причини включват:

 • диета с ниско съдържание на въглехидрати (кето).
 • периоди на твърде дълги или твърде интензивни упражнения
 • продължителен период на липса на достатъчно храна
 • бременност
 • разстройство при употреба на алкохол
 • диабет
 • диабетна кетоацидоза (DKA)
 • други критични състояния като инфаркт, панкреатит, травма или сепсис

Дехидратацията може също да доведе до по-концентрирана урина, което води до по-високо измерване на кетони.

Ако сте спазвали нисковъглехидратна или кето диета за известно време, тялото ви трябва да се приспособи към използването на кетони като гориво и нивата на вашите кетони трябва да се върнат към нормалното.

Кетоза срещу кетоацидоза

Когато ограничите броя на въглехидратите, които ядете до по-малко от 50 грама на ден, вие произвеждате по-малко глюкоза и по-малко инсулин. Обикновено тялото ви превръща въглехидратите в глюкоза, вид захар, която захранва клетките на тялото ви. Инсулинът е хормон, който позволява на вашите клетки да абсорбират глюкоза.

Когато приемате по-малко въглехидрати, метаболизмът ви превключва скоростите. Той разгражда мазнините в кетонови тела и вашите клетки ги използват за гориво. Това състояние се нарича хранителна кетоза.

Влизането в кетоза не е непременно лошо нещо. А Преглед на изследването за 2021 г установи, че преминаването от изгаряне на глюкоза към изгаряне на кетонови тела може да бъде адаптивно и да защити тялото ви от оксидативен стрес в дългосрочен план.

Кетозата се счита за безопасна, тъй като концентрацията на кетони в кръвта ви е ниска. Различава се от кетоацидозата, която е сериозно състояние. При кетоацидозата концентрацията е достатъчно висока, за да предизвика киселинност на кръвта ви. Това може да има отрицателни последици за здравето.

Има различни видове кетоацидоза:

 • DKA: Това може да се случи, когато някой с диабет (обикновено тип 1) има твърде много кетони в кръвта си. Може да е спешен медицински случай. При неконтролиран диабет комбинация от висока кръвна захар и нисък инсулин може да причини DKA.
 • Алкохолна кетоацидоза: Ако пиете много много за дълъг период от време, може да станете недохранени. Вашият панкреас също може да спре да произвежда инсулин. Без глюкоза от храната или инсулин за усвояване на глюкозата, тялото ви трябва да премине към изгаряне на мазнини за гориво, произвеждайки твърде много кетони.
 • Кетоацидоза при гладуване: Това е рядко, но може да бъде причинено от дълги периоди на твърде малко или никакво хранене.
Беше ли Ви полезно?

Това сигнализира ли за диагноза диабет?

Високите нива на кетони в урината не означават непременно недиагностициран диабет.

Има няколко други възможни причини за високи нива на кетони в урината.

Ако сте получили диагноза диабет, говорете с вашия здравен екип какво могат да означават нивата на вашите кетони за управлението на диабета.

Влияе ли бременността на кетоните в урината ви?

Много бременни хора имат по-високи от обичайните нива на кетони в урината си. Проучванията обаче противоречат на специфичното ниво на кетони, които те могат да имат.

А Проучване от 2020 г от 187 бременни жени с наднормено тегло или затлъстяване установиха, че 22% имат кетони в урината си на 16 или 28 гестационна седмица. Този брой се сви до 8% на 36 седмици.

Ако на участниците е предписано изследване на урината по друга причина, е по-вероятно те да имат необичайно високи нива на кетони в урината си – това се нарича кетонурия. Обикновено показва по-сериозно основно заболяване като диабет или кетоацидоза.

Дори следи от кетони са свързани с рискове за развиващия се плод. Необходими са повече изследвания, за да се изясни нивото на риска и как кетоните го влияят.

Симптоми, които може да изпитате

Ако сте в кетоза или кетоацидоза, може да имате симптоми като:

 • умора или умора
 • миришещ на плодове дъх
 • загуба на апетит
 • объркване
 • затруднено дишане
 • болка в корема
 • гадене или повръщане
 • безсъние
 • трудност при поддържане на упражнения

Ако изпитвате симптоми, говорете незабавно с вашия здравен екип. Вашите симптоми може да са част от „кето грипа“, ако спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Наличието на следи от кетони в урината не е необичайно. Освен това обикновено не е повод за безпокойство. Следването на диета с ниско съдържание на въглехидрати може да доведе до умерено повишени кетони, докато тялото ви се адаптира. Бременността и дехидратацията също могат да повишат нивата на кетони.

Въпреки че е съвсем нормално да имате малки количества в урината си, по-високите нива може да показват основно здравословно състояние. Ако имате диабет, високите нива на кетони може да означават, че имате нужда от помощ за по-добро управление на нивата на кръвната захар. Говорете с вашия здравен екип какви заболявания може да имате и дали се нуждаете от допълнителни изследвания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss