Сладките сънища са направени от мляко: Всичко за храненето в мечтите

Спящо бебе, което кърми

Най-накрая успяхте да заспивате бебето си, отделихте няколко ценни момента, за да дишате, може би сте изяли храна сами (чудотворно!) — или нека бъдем честни, безсмислено превъртахте телефона си. Едва можете да държите очите си отворени, а скоро и вие сами сте в леглото, готови да хванете някои скъпоценни Zzz.

Но в рамките на час-два от затварянето на очите ви – BAM! — бебето е будно, гладува.

Обичате сладкото си бебе и разбирате, че много малките бебета трябва да се събуждат поне няколко пъти на нощ, за да ядат. Но и вие заслужавате почивка! Това е един от онези моменти, които карат изтощен родител да търси каквото и да е възможно решение за удължаване на съня на бебето си. Ако само вашето малко може да ви даде няколко солидни непрекъснати часа, преди да се наложи да бъде нахранено отново.

Е, може да има просто решение за вас. Влезте в храненето на мечтите.

Какво е хранене насън?

Храненето в сънища е точно както звучи. Храните бебето си, докато е полубудно или в състояние на сън.

Повечето от нас се събуждат, за да нахранят бебетата си, когато те дайте ни сигнал (разбъркване или суетене), но когато сънувате да храните бебето си, ти ще бъдете този, който ще ги събуди от сън и ще започне хранене.

Тези хранения обикновено се случват час или два след като вашето малко дете е лягало за през нощта, обикновено малко преди да си легнете сами. Идеята е да „натоварите бебето си“ преди да заспите с надеждата, че то ще може да спи по-дълго, преди да се събуди отново.

Правите това хранене, когато все още сте будни, така че е по-удобно за вас. По този начин можете да заспите, знаейки, че бебето е нахранено и може да ви позволи да спите малко по-дълго от обикновено (кръстосани пръсти и пръсти на краката!).

Свързани: Попитахме консултантите по съня как да преживеем дните на новородените

Кога можете да започнете да храните мечта?

Едно от най-хубавите неща за храненето на сънищата е, че няма твърди правила. Можете да започнете да мечтаете да храните бебето си, когато смятате, че е готово.

Най-добре е да опитате да храните в сънища, когато имате представа колко дълго обикновено може да спи бебето ви, без да се налага да се храни, защото това ще ви даде най-голяма свобода на действие по отношение на коригирането на графика им с това хранене в мечтите.

Всички бебета са различни, но в първите седмици вашето бебе вероятно изобщо няма да има голям график за хранене. Новородените обикновено имат смесени нощи и дни и спят много хаотично, събуждайки се на всеки 1 до 4 часа.

Между 1 и 4 месеца повечето бебета спят от 3 до 4 часа или повече и това обикновено е, когато родителите обмислят да добавят храна в сънища.

Знаци, че вашето бебе е готово за хранене в мечтите

Вашето бебе може да е готово за хранене в мечти, ако:

 • са на възраст около 2 месеца или повече
 • имайте донякъде редовен график за лягане и нощно хранене
 • растат добре на кърма или адаптирано мляко
 • като цяло може да се върне в сън след събуждане

Как да мечтаем да храним

Отново, храненето на мечтите няма определени правила. Така че, въпреки че това е основно ръководство за емисия за мечти, можете да го коригирате според собствените си нужди и начин на живот:

 • Сложете бебето си да спи преди лягане, както обикновено. Повечето родители ще хранят бебето си по това време.
 • Няколко часа по-късно, точно преди да си легнете, забележете кога бебето ви е влязло в полубудно състояние, подобно на сън. Ето как да определите дали това е подходящо време за мечтаното хранене на вашето бебе:
  • забелязвате, че бебето ви се разбърква леко, но не се събужда напълно
  • виждате как очите на вашето бебе се движат под клепачите, което показва REM сънуване
 • Поставете гърдата или шишето близо до устните на вашето бебе – не го принуждавайте да се храни, а изчакайте да се засуче. Хранете бебето с кърма или шише, за да задоволи бебето. Ако обикновено оригвате бебето си след хранене, направете го сега. (Ето как да оригнете спящо бебе.)
 • След като бебето ви се върне да спи, заспивайте сами. Надяваме се, че няма да чуете бебето си още 3 до 4 часа!

Кога трябва да спрете да храните насън?

Ако храненето насън работи за вас и вашето бебе, можете да го правите толкова дълго, колкото желаете. Няма нищо лошо да се подхлъзнете в допълнително време за хранене на вашето бебе и е особено прекрасно, ако ви осигури по-дълъг период на непрекъснат сън. Това наистина е печеливша ситуация.

Въпреки това, бебетата винаги се променят (знаем, че знаете това!) и до 4 до 6 месеца много бебета могат да спят повече от 3 до 4 часа наведнъж, без да се хранят. В този момент си струва да пропуснете това мечтано хранене и да видите дали бебето ви естествено ще спи по-дълъг период без никаква намеса.

Предимства на храненето в сънища

Ползи за бебето

Бебетата трябва да се хранят много често през първите няколко месеца от живота си, включително през нощта. Според Академията по американска педиатрия (AAP), новородените ядат на всеки 2 до 3 часа или около 8 до 12 пъти за 24 часа; бебетата все още се хранят на всеки 4 до 5 часа на 6-месечна възраст.

За разлика от методите за обучение на сън, които насърчават бебетата да спят по-дълго без да ядат, храненето в сънища не пречи на нормалната нужда на бебето да се храни през нощта. Той просто променя малко графика на вашето бебе, така че бебетата и родителите да са на по-сходен график за сън.

Ползи за родителите

Докато изпитването на лишаване от сън е нормално и много често срещано сред родителите на бебета, то не идва без цена. Липсата на сън може да увреди физическото ви здраве чрез промяна на хормоналния баланс и метаболизъм и намаляване на функционирането на имунната ви система. Това също може да увеличи риска от депресия и тревожност.

Ако храненето насън ви предлага още няколко часа солиден сън, това е голяма полза. Не само това, но ако сте кърмеща майка, храненето в мечтите няма да намали количеството ви мляко, като пропуснете кърмения. Вие само внимателно се опитвате да промените леко времето на емисиите.

Недостатъци на храненето в сънища

Очевидният недостатък на храненето насън е, че може да не работи за вашето бебе или може да не работи последователно. Отново всички бебета са различни и макар че би било невероятно, ако бебето ви се храни от мечтата си лесно и успешно, не можете да предвидите от самото начало какво ще се случи, когато опитате.

Някои бебета ще могат да се събудят леко, за да се хранят в мечтите си, да се върнат в леглото и след това да спят по-дълго, защото коремчетата им са пълни. Други бебета или няма да искат да се притесняват да ядат в момента, в който се опитвате да ги събудите, или ще се събудят твърде пълно и ще им е трудно да заспят – не е забавна ситуация за родителя, ако е надявайки се да заспят сами!

Други бебета с радост ще мечтаят да се хранят, но все пак се събуждат час два по-късно, готови да се хранят отново. Добре дошли в бездънната яма, която е коремчето на вашето новородено!

Всичко това са нормални сценарии. Не се бийте твърде много, ако изглежда, че бебето ви не се съобразява с храненето насън.

Примерен вечерен график

Ето как може да изглежда вашата вечер преди и след като опитате да се храните в сънища.

Тези времена са приблизителни и се основават на бебе, което се събужда на всеки 4 до 5 часа през нощта. Всички бебета и семейства приемат различни графици, които отговарят на техните нужди, така че ако нормалният ви график изглежда малко по-различен, не се притеснявайте.

Преди хранене насън:

 • 18–19 ч Хранете, сменете и евентуално къпете бебето си. Сложете ги да спят с пълен корем.
 • 10 вечерта Лягай сам.
 • 23 ч Бебето се събужда за първото си нощно хранене – вероятно само час след като вие сами сте си легнали!

След хранене насън:

 • 18–19 ч Хранете, сменете и евентуално къпете бебето си. Сложете ги да спят с пълен корем.
 • 21:30–10 ч Мечтайте да нахраните бебето си и след това да си легнете сами
 • 3 сутринта Бебето се събужда за първото си нощно хранене – и вие сте спали 5 часа подред!

Често срещани проблеми – и техните решения

Бебето ми се събужда напълно, когато сънувам хранене

Решение: Уверете се, че събуждате бебето си, когато все още е в полубудно състояние. Те трябва да са сравнително неподвижни и да не са супер бдителни, когато се опитвате да ги събудите. Уверете се, че светлините са приглушени и ограничавате звуците и външната стимулация.

Моят бебешки сън се храни, но все пак се събужда час или два по-късно

Решение: Вашето бебе може да преминава през скок в растежа или в особено напрегнат период. Бебетата имат моменти, когато са по-будни – това е нормално. Опитайте да храните насън отново след няколко седмици и вижте дали работи.

Храненето в мечти спря да работи за моето бебе

Решение: Това е проблем, особено ако преди е работил много добре.

Но храненето в сънища не е предназначено да бъде постоянно решение за съня на вашето бебе. Повечето родители ще го използват само за няколко седмици или месеци и ще открият, че бебето им така или иначе започва да спи по-дълго с течение на времето.

Други родители откриват, че храненето на мечтите работи, докато бебето им не започне да расте или не започне да никне зъби. Можете да използвате храненето със сънища за включване и изключване по всякакъв начин, който работи за вас.

В крайна сметка: Правете това, което работи за вас

Мислите ли, че храненето насън звучи като страхотно решение за вас и бебето? Страхотно. Продължете и опитайте. Честно казано, най-лошото, което ще се случи, е, че няма да работи.

Ако работи за вас, това е страхотно. Насладете се на този по-дълъг период от сън, преди вашето малко да се събуди отново. Не се учудвайте обаче, ако храненето насън не е решението за по-добър сън всяка вечер. Бебетата са непредсказуеми, когато става въпрос за сън и може да се окажете, че опитвате няколко различни „трика“ за сън с течение на времето.

Също така знайте, че няма нищо лошо във вас или вашето бебе, ако не успеете с този конкретен метод. Няма смисъл да сравнявате вашето бебе с други бебета – и красивата истина е следната: всичко бебетата спят по-дълго време навреме, независимо какъв метод правите или не опитвате. Дръжте се – имате това.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss