Симптоми на периферна артериална болест (ПАБ) и как да ги управляваме

Характерният симптом на заболяването на периферните артерии (ПАБ) е болката при ходене. По-напредналият PAD може да причини болка в покой и други симптоми, които изискват незабавно внимание.

Подобно на коронарната артериална болест, PAD е резултат от натрупване на плака в определени артерии. Това натрупване причинява запушвания и намален кръвен поток.

PAD включва вашите периферни артерии, които преминават от сърцето ви към други части на тялото ви. Докато повечето хора изпитват PAD в краката и стъпалата, до 10% хора също могат да изпитат ефектите в ръцете и ръцете си.

Докато малък брой хора може да нямат симптоми от PAD, обикновено има ранни предупредителни признаци за това сериозно състояние. Научете повече за симптомите на PAD, включително как лекарят може да препоръча лечението им.

болка

Болката и неразположението са сред най-често симптоми на PAD. Този тип болка често възниква от ежедневни физически дейности, като ходене, и след това спира, когато си починете. Най-често засяга мускулите в долната част на тялото, като краката и бедрата.

С напредването на PAD болката може да продължи дори по време на почивка.

Въпреки болката, която PAD причинява по време на физическа активност, важно е да правите редовни упражнения, за да увеличите притока на кръв в тялото си. Лекарят може да препоръча упражнения поне три пъти седмично.

Исхемия на крайниците и PAD

Силната болка в покой може да е симптом на критична исхемия на крайниците, тежка форма на PAD. Критичната исхемия на крайника се развива дълго време. Внезапните симптоми могат да показват остра исхемия на крайницитекоето е спешен медицински случай.

„Исхемия“ се отнася до намален кръвен поток, а „исхемия на крайник“ означава, че кръвообращението в крайник (обикновено вашият крак) е на ниво на безпокойство. Ако не се лекува, исхемията на крайника може да доведе до гангрена (смърт на тъканите) или ампутация.

Беше ли Ви полезно?

Крампи

Крампите от PAD често се появяват заедно с болка. Наричани още интермитентно накуцване, свързаните с PAD крампи се развиват, когато мускулите ви не получават достатъчно кръв по време на физическа активност. Въпреки че обикновено могат да засегнат краката ви, болезнените крампи могат да се разпространяват и до задните части и стъпалата.

Крампите и болката могат да намалят способността ви да ходите. Но поддържането на активност е важно за намаляване на симптомите на PAD и сърдечно-съдовите усложнения.

Лекарят може да ви запише в контролирана програма за упражнения или да препоръча план, който можете да правите у дома. Те могат да ви поставят цел да вървите до 30 минути наведнъж без спиране.

Изтръпване или изтръпване

Изтръпване или изтръпване може да придружава болка и спазми от PAD. Най-вече може да ги почувствате в мускулите на прасеца и в краката си по време на физическа активност.

Въпреки това, внезапна загуба на усещане в крака или стъпалото, докато си почивате, може да означава остра исхемия на крайника. Ако забележите тези симптоми заедно с внезапна бледност, незабавно се обадете на 911 или на местния номер за спешни повиквания. Необходимо е спешно медицинско лечение, за да се предотврати ампутация.

Обезцветяване на кожата

Блокирането от PAD може в крайна сметка да причини обезцветяване на кожата. Това може да засегне петна от кожата на краката, стъпалата или пръстите на краката. Обезцветяването на кожата може да варира от бледност до синьо или черно.

Това може също да е симптом на остра исхемия на крайниците, която изисква незабавна медицинска помощ.

Температурни промени

Когато PAD причинява запушване или намаляване на кръвния поток, може да изпитате промени в температурата на кожата. В тези случаи може да имате един крак, който е значително по-студен от другия. Може също така да се чувства по-хладно от други части на тялото ви.

Ако усетите температурни промени, потърсете спешна медицинска помощ, тъй като това е друг възможен симптом на остра исхемия на крайниците.

язви

С напредването на PAD могат да се развият язви, особено в долната част на краката, краката и пръстите на краката. Тези рани може да заздравеят по-бавно от обикновено и може да се появят отново след излекуване. В тежки случаи язвите от PAD не зарастват напълно, което води до инфекции.

Инфектираните язви са най-вероятно да се развие при хора, които имат както PAD, така и диабет. В зависимост от тежестта на инфекцията, лекарят може да препоръча антибиотици или хоспитализация.

Можете да помогнете за предотвратяване на язви от PAD, като носите добре прилепнали чорапи и обувки всеки ден.

Намален растеж на ноктите и косата

С течение на времето, намаленото кръвообращение от PAD може да повлияе на растежа на ноктите на краката и космите по краката. Може да забележите, че косата и ноктите на краката ви са чупливи, чупят се лесно и растат отново по-бавно от обикновено.

Въпреки че няма едно специфично лечение за ефектите на това състояние върху растежа на ноктите и косата, самото лечение на PAD може да помогне за подобряване на тези симптоми с течение на времето.

Снимки на симптоми на PAD

Болестта на периферната артерия винаги ли причинява симптоми?

PAD не винаги причинява забележими симптоми. Експертите оценяват това 1 от 5 хората с PAD не изпитват симптоми.

Както се отбелязва в една изследователска статия от 2021 г., скринингът за PAD — както симптоматични, така и асимптоматични случаи — е важен, за да се открие това състояние навреме и да се предотвратят усложненията.

Независимо дали в момента имате симптоми на PAD или не, важно е да посещавате лекар за редовни здравни прегледи, ако имате рискови фактори като:

  • диабет
  • история на тютюнопушене
  • сърдечно-съдови заболявания
Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

По-долу са изброени други често задавани въпроси относно PAD, които можете да обсъдите допълнително с лекар.

Коя е най-добрата поза за сън за хора с периферно артериално заболяване?

Тежката PAD може да причини симптоми през нощта, когато се опитвате да си починете, което затруднява съня. Въпреки че малко проучвания сочат ефектите от специфични позиции на сън за PAD, едно малко по-старо проучване предполага, че спането с краката надолу може да насърчи кръвообращението.

Кое е най-доброто упражнение за хора с периферно артериално заболяване?

Ходенето е едно от най-често форми на упражнения, препоръчани за хора с PAD, защото помагат за увеличаване на кръвообращението и намаляване на възпалението. Това също е дейност с ниско въздействие.

В зависимост от това дали лекарят препоръчва официална програма за упражнения, можете да ходите на открито или на бягаща пътека.

Какви са етапите на заболяването на периферните артерии?

Лекарите използват различни системи за да класифицирате колко напреднал е PAD. По принцип те считат най-ранния стадий за безсимптомен. Следващият етап е клаудикация, която причинява симптоми, когато ходите.

По-късните етапи включват исхемия на крайниците, която причинява болка, когато сте в покой. Състояния като остра исхемия на крайниците, гангрена и язви обикновено представляват най-тежкия стадий на PAD.

PAD включва блокажи в периферните ви артерии, което затруднява притока на кръв към различни части на тялото ви. Това състояние е най-вероятно да засегне вашите крака и стъпала.

Тъй като някои симптоми на PAD са симптоми и на други състояния, може лесно да сбъркате PAD с нещо друго, като например артрит. Ето защо е важно да се консултирате с лекар, ако изпитвате някой от симптомите, споменати по-горе.

Може също да обмислите посещение на лекар, ако имате симптоми и рискови фактори за PAD, като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Точната диагноза може да гарантира, че получавате лечението, от което се нуждаете, за да предотвратите усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss