Симптоми на алергия към пшеница

Какво е алергия към пшеница?

Алергия към пшеница възниква, когато имунната ви система има анормална реакция към някой от протеините, присъстващи в пшеницата. Когато човек с алергия към пшеница влезе в контакт с пшеница, тялото му възприема пшеницата като заплаха. Тялото изпраща антитела, за да го атакува. Този имунен отговор може да причини много симптоми, някои от които са потенциално животозастрашаващи.

Въпреки че алергията към пшеница обикновено се бърка с цьолиакия, двете са отделни състояния, които се диагностицират по различен начин и имат различни симптоми. Цьолиакия причинява анормален имунен отговор към глутена, който е един от протеините, открити в пшеницата. Цьолиакия може да не причини незабавни симптоми, но причинява дългосрочно увреждане на червата на човек. Друго състояние, наречено чувствителност към нецелиакиен глутен, причинява храносмилателни проблеми при хора, които нямат цьолиакия или алергия към пшеница.

Симптомите на алергия към пшеница могат да бъдат напълно избегнати, като се води начин на живот без пшеница.

Симптоми на алергия към пшеница

Симптомите на алергия към пшеница обикновено се развиват с минути след влизане в контакт с пшеница. Симптомите са подобни на тези, причинени от други хранителни алергии, и включват:

 • копривна треска или обрив
 • дразнене на устата и гърлото
 • гадене и повръщане
 • диария
 • запушване на носа
 • дразнене на очите
 • затруднено дишане

Тежката алергия към пшеница също може да причини анафилаксия, която може да накара гърлото ви да се подуе и да изпрати тялото в шок. Анафилаксията е животозастрашаваща и изисква незабавна медицинска помощ.

Какво причинява алергия към пшеница?

Всяко излагане на протеините, открити в пшеницата, ще предизвика имунен отговор в тялото ви, ако сте алергични. Хлябът, тестените изделия и зърнените закуски са обичайни храни, които съдържат пшеница. Пшеничните протеини обаче се намират и в продукти и храни, които не са очевидни веднага, като козметика, кетчуп и сладолед.

По -долу са някои храни и продукти, които биха могли да предизвикат алергичен отговор при някой с алергия към пшеница:

 • хляб, тестени изделия, сладкиши, бисквити и мъфини
 • зърнени закуски
 • кускус
 • фарина, грис и спелта
 • Бира
 • соев сос
 • хидролизиран растителен протеин
 • преработени месни продукти, като хот -дог или котлети
 • панирани или натрошени протеини
 • млечни продукти, като сладолед
 • женско биле, желирани зърна и твърди бонбони
 • желатинизирано нишесте и модифицирано хранително нишесте
 • растителна дъвка

При някои хора с алергия към пшеница симптомите се появяват само ако упражняват часовете след консумация на пшенични продукти. Симптомите често са по -тежки в тези случаи и могат да включват анафилаксия. Това състояние се нарича анафилаксия, предизвикана от пшеница, предизвикана от упражнения.

Кой е изложен на риск от алергия към пшеница?

Хората са по -склонни да имат алергия към пшеница, ако идват от семейство, в което алергиите към храна или други вещества са чести. Може да сте изложени на по -голям риск от алергия към пшеница или към друга храна, ако във вашето семейство се проявяват алергии или алергични заболявания като астма или екзема.

Алергията към пшеницата е по -честа при децата, отколкото при възрастните, и около 65 процента от децата прерастват алергията, докато достигнат юношеството, според Американския колеж по астма, алергия и имунология.

Как се диагностицира алергия към пшеница?

Важно е да получите точна диагноза за алергия към пшеница, така че да можете да избягвате подходящи храни и да изключите други състояния като цьолиакия. Алергологът обикновено диагностицира алергия към пшеница.

За да диагностицира алергия към пшеница, вашият алерголог ще ви зададе въпроси относно вашите симптоми и фамилна анамнеза, за да определи дали алергиите са често срещани във вашата кръвна линия.

Тъй като симптомите на алергия към пшеница могат да се припокриват със симптомите на цьолиакия и чувствителност към нецелиакия към глутен, Вашият лекар ще извърши специфични диагностични тестове, за да изключи тези състояния и да установи, че имате алергия към пшеница. Диагностичният тест ще бъде или тест за убождане на кожата, кръвен тест или и двете.

При тест за убождане на кожата Вашият лекар ще инжектира малко количество пречистен пшеничен протеин под повърхността на кожата Ви, обикновено на предмишницата или горната част на гърба. Ако мястото на инжектиране се зачерви или подуе, ще бъде потвърдена алергия към пшеница.

Алергията към пшеница може да се диагностицира и чрез кръвен тест. Вашият лекар ще вземе малка проба от кръвта Ви и ще тества за специфичните антитела, които са се развили срещу пшеницата във Вашата имунна система. Има различен кръвен тест, който може да тества специално за цьолиакия.

Живот без пшеница

Ако имате алергия към пшеница, трябва да се придържате към строга диета без пшеница, за да избегнете появата на потенциално животозастрашаващи симптоми. За щастие в магазините за хранителни стоки и ресторантите има много възможности за храна за хора, които трябва да избягват житото.

Пресните плодове, зеленчуци, боб и неопаковани меса са здравословни храни без пшеница. Всеки опакован хранителен продукт с надпис „без глутен“ по дефиниция е без пшеница. Можете също да ядете продукти, направени от други зърнени храни, като:

 • царевица
 • ориз
 • киноа
 • ечемик
 • ръж
 • овес

Можете да замените традиционното брашно за брашно от соя, ориз, царевица, сорго, тапиока, картофи или кокос.

Съгласно законодателството на САЩ, опакованите хранителни продукти, съдържащи пшеница, имат ясен етикет, който обявява наличието на пшеница. Този закон обаче не се прилага за нехранителни продукти, като козметика или продукти за баня, така че ако имате тежка пшенична алергия, трябва да внимавате да прочетете списъка със съставките или да се свържете с производителя, ако имате притеснения.

Управление на симптомите на алергия към пшеница

Анафилаксията е най-сериозният симптом на алергия към пшеница и може да бъде животозастрашаваща. Лице с алергия към пшеница може да изпита анафилаксия в рамките на секунди до минути след консумацията на пшеница. Анафилаксията може да се лекува незабавно чрез инжектиране на стероид, наречен епинефрин.

Когато сте диагностицирани с алергия към пшеница, Вашият лекар вероятно ще Ви даде рецепта за автоинжектор с епинефрин. Това е така, че вие ​​или някой около вас да дадете инжекция с епинефрин, ако случайно консумирате жито и развиете анафилаксия. Трябва незабавно да се обадите на 911 след прилагане на епинефрин на някой, който изпитва анафилаксия. Вашият лекар ще ви обясни как да използвате автоинжектора и как да се грижите за човека, който е консумирал пшеница, докато пристигне линейка.

Обичайните лекарства за алергия, като антихистамини и кортикостероиди, могат да се използват за лечение на други симптоми на алергия към пшеница.

Симптомите на алергия към пшеница могат да бъдат неприятни, но вие или вашето дете бързо ще научите как да се адаптирате към начин на живот без пшеница, за да избегнете тези симптоми. Подготовката за лечение на анафилаксия, ако се случи, ще ви позволи да се отпуснете и да живеете нормален живот без пшеница.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss