Септална миектомия: хирургична опция за хипертрофична кардиомиопатия (HCM)

Септалната миектомия е хирургична процедура, която лекарите използват за лечение на хипертрофична кардиомиопатия (HCM). HCM е състояние, което причинява удебеляване на сърдечния мускул.

Понякога сърдечният мускул може да стане толкова дебел във вътрешната си стена (преграда), че кръвта по-трудно напуска сърцето, за да стигне до останалата част от тялото ви. Ефектът е известен като обструкция на изходния тракт на лявата камера. Лекарите препоръчват септална миектомия за коригиране на това усложнение.

Продължете да четете, за да научите повече за HCM и как септалната миектомия може да подобри вашите симптоми.

Какво е хипертрофична кардиомиопатия?

Кардиомиопатията е състояние, което засяга сърдечния мускул (миокарда). „Хипертрофично“ означава, че нещо е увеличено.

HCM е форма на наследствена кардиомиопатия, при която сърдечният мускул е по-дебел от обикновено. Това увеличение обикновено се случва в лявата камера.

Хората с HCM ще имат промени в сърцата си без друга потенциална обяснима причина.

Кой се нуждае от септална миектомия?

Промените в сърцето, които възникват от HCM, могат да причинят усложнения, които варират от леки до тежки. Приблизително 1 на 500 души имат това състояние. Малко хора имат редките усложнения на HCM, които могат да доведат до тежка застойна сърдечна недостатъчност или дори внезапна сърдечна смърт.

Ако лекар диагностицира HCM, септалната миектомия е една от няколкото възможности за лечение.

Лекарите не препоръчват септална миектомия за всички хора с HCM. Вместо това трябва да имате значителни симптоми и проблеми, дължащи се на вашето състояние. Тези може да включва:

 • задух
 • болка в гърдите
 • замаяност
 • засегнати нива на активност, които не реагират на лекарства

Как да се подготвя за септална миектомия?

Тъй като септалната миектомия е инвазивна процедура, лекарят няма да я препоръча, освен ако вашият HCM не е тежък и има вероятност да имате добър хирургичен резултат.

За да осигури добър резултат, лекарят вероятно ще назначи много тестове, за да определи тежестта на вашето състояние. Примери за тези тестове включват:

 • кръвни изследвания, за да се определи общата Ви кръвна картина и дали може да се нуждаете от кръвопреливане по време или след операция
 • ехокардиограми, за да определите колко добре работи сърцето ви в момента, колко дебел е сърдечният мускул и ефекта от кръвния поток през сърцето

 • електрокардиограми, за да определите дали имате някакъв анормален сърдечен ритъм

 • ЯМР на сърцето, за да видите сърцето по-подробно

Обмислете да попитате Вашия лекар за рисковете, ползите и очакваното време за възстановяване от процедурата, като се има предвид общото ви здравословно състояние.

Каква е процедурата за септална миектомия?

Септалната миектомия е процедура на отворено сърце. Изисква обща анестезия (когато сте напълно заспали), за да се извърши. Въпреки че има различни подходи, a общо описание от стъпките включва:

 1. Хирургът ще направи голям разрез в гърдите ви. Те също ще прережат гръдната ви кост, разделяйки я на две. Това им позволява да видят сърцето ви.
 2. Те ще вмъкнат специални катетри в областите, където кръвният поток влиза и излиза от сърцето ви. Катетрите се свързват със специална машина сърце-бял дроб, известна като сърдечен байпас. Това позволява на хирурга да работи върху сърцето ви, като същевременно ви поддържа живи.
 3. Хирургът ще отстрани удебелената част от преградата на сърцето ви. Тъй като HCM може да засегне и вашата митрална клапа, хирургът ще ремонтира тази клапа, ако е необходимо.
 4. След това те ще възстановят притока на кръв от сърдечния байпас. Те ще се погрижат сърцето ви да бие отново от само себе си.
 5. Хирургът ще сглоби гръдната ви кост, преди да затвори разреза с конци.

Какво мога да очаквам след моята септална миектомия?

Тъй като процедурата е инвазивна, можете да очаквате да останете в болницата няколко дни. Вероятно първо ще бъдете в интензивно отделение, преди да се преместите в стационар.

Според обсервационно проучване от 2020 г. от референтен център за септална миектомия, средният болничен престой след процедурата е бил 4,9 дни.

Най-често срещаното усложнение след операция е предсърдно мъждене (AFib), неправилен сърдечен ритъм. AFib може да увеличи времето, което трябва да прекарате в болницата. В същото проучване от 2020 г. AFib увеличи средната продължителност на престоя след операция до 5,8 дни.

Заздравяването след септална миектомия ще отнеме време. Вероятно ще трябва да ограничите дейностите си за 6 до 8 седмици (понякога повече) след операцията.

Вашият лекар ще продължи да следи сърдечния ви ритъм и възстановяването, за да определи дали симптомите на HCM отзвучават след операцията.

Какви са рисковете от септална миектомия?

Усложненията от септална миектомия не са чести. Степента на усложнения за процедурата е една от най-ниските за всяка процедура на открито сърце – 0,6% в опитни центрове.

Въпреки че усложненията са необичайни, някои от рисковете включват:

 • AFib
 • инфекция на разреза
 • кървене
 • нововъзникнал сърдечен блок, вид аритмия, която може да изисква пейсмейкър

В многоцентрово проучване от 2022 г. с хора, които са претърпели септална миектомия, 4% от тях се нуждаят от пейсмейкър след операция.

Какви са перспективите за хората след септална миектомия?

Според анализ от 2022 г. септалната миектомия помага за подобряване на симптомите на HCM при повече от 90% от хората, подложени на процедурата. Приблизително 75% от хората установяват, че симптомите им изчезват напълно след операция.

Все пак 5% от хората продължават да изпитват проблеми с ежедневното функциониране, свързани с техния HCM след процедурата.

Ако вашият HCM не реагира на операцията, лекарят може да препоръча други интервенции. Те могат да варират от пейсмейкър до сърдечна трансплантация.

Анамнезата за определени съпътстващи заболявания може да намали шансовете ви за успешна септална миектомия. Такива състояния включват белодробна хипертония и затлъстяване.

Често задавани въпроси

По-долу са някои често задавани въпроси относно операцията за септална миектомия.

Колко време отнема септалната миектомия?

Времето, което отнема септалната миектомия, зависи от това колко сложен е вашият хирургичен случай.

Операцията ще отнеме няколко часа. Подготовката и възстановяването ще добавят още повече време. Вашият хирург може да ви посъветва колко време може да отнеме вашата процедура въз основа на вашата медицинска история и конкретни обстоятелства.

Операция на отворено сърце ли е септалната миектомия?

Септалната миектомия обикновено е операция на отворено сърце. Това означава, че хирургът трябва да отвори гърдите ви и да види директно сърцето, за да извърши процедурата.

Има скорошни проучвания за минимално инвазивни подходи. Тези подходи използват по-малък разрез. Въпреки че пълната операция на отворено сърце остава златен стандарт, проучвания от 2017 г и 2018 г предполагат, че минимално инвазивните подходи могат да бъдат също толкова успешни.

Има ли алтернативи на септалната миектомия?

Септалната миектомия е “златен стандарт” за лечение на HCM от 50-те години на миналия век. Но хирурзите разработиха нов подход през 90-те години, наречен алкохолна септална аблация (ASA).

ASA е подход, базиран на катетър. Това е по-малко инвазивно от септалната миектомия. Тъй като ASA не е операция на отворено сърце, тя носи по-малък риск от кървене или инфекция.

Но според изследване от 2022 г. ASA има по-висока дългосрочна смъртност, въпреки че това може да се дължи повече на индивидуалните фактори на пациентите, отколкото на самата процедура.

Лекарят може да препоръча ASA, ако имате слабост или определени съпътстващи заболявания. Обикновено е по-малко ефективен от септалната миектомия и носи a по-висок риск на сърдечен блок.

Каква е цената на септалната миектомия?

Експертите оценяват средната цена на хоспитализация за септална миектомия на 41 715 долара. Това число може да не включва други свързани разходи, като такси за анестезия.

Моля, обърнете внимание, че тази цена не отразява какво може да покрие застраховката или Medicare. Консултирайте се с вашата застрахователна компания, за да видите какви ще бъдат разходите ви от джоба ви.

Не е ясно каква е цената на живота за управление на HCM без операция.

Ако имате HCM и изпитвате симптоми, които засягат ежедневието ви, може да сте кандидат за септална миектомия. Въпреки че е инвазивна процедура, процентът на успех е много висок. Степента на усложнения е много ниска, когато се извършва в опитни центрове.

Имайте предвид, че някои основни условия могат да намалят риска от успех. Вие и вашият лекар ще обсъдите плюсовете и минусите на тази операция за вашия уникален случай.

Ако не сте кандидат за септална миектомия, говорете с Вашия лекар за алтернативи, като ASA.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss