Сексуалността и болестта на Крон

Болестта на Crohn може да дойде с много разочарования и предизвикателства. Поддържането на удовлетворяващ сексуален живот може да бъде особено трудно предизвикателство. Болки в корема, газове, подуване на корема, диария и необходимостта да се намери баня набързо са всички аспекти на болестта на Crohn, които не звучат ни най -малко секси.

Но има начини да се справите със симптомите си и да имате задоволителен сексуален живот.

Любов и на Крон

Проблемите с образа на тялото, които са резултат от белези след операция, стомични торбички и фистули около аналната и гениталната област, могат да направят секса болезнен и да повлияят емоционално на сексуалното ви самочувствие. Страхът от инциденти с червата или внезапната нужда да се втурнете към банята в средата на еротична среща може да намали ентусиазма ви към секс, интимност или привързаност.

Всяка нова връзка носи задачата да разкриете състоянието си и да обясните симптомите и методите за справяне с вашия Крон. Вашият партньор може да се разочарова, ако се отдръпнете от тях, избягвате интимността или откажете да обсъждате чувства и методи, които позволяват сексът да бъде възможен. Те могат да се страхуват да ви наранят физически по време на секс, като навредят на зоната на стомата или ви причинят болка по време на секс поради фистули. Този страх може да накара партньора ви да се докосне или да се люби с вас.

Говори за това

Ето един основен човешки факт, за който никой не иска да говори в живота: Всички се качат.

Това по никакъв начин няма за цел да сведе до минимум това, което изпитвате с Crohn’s. Просто искам да кажа, че ако ще проведете честен и зрял разговор за сексуалността, той трябва да включва телесни функции. По този начин, когато те не функционират така, както искате, можете да се чувствате по -удобно да се справите с тях.

Намерете начини да бъдете сексуални, когато изпитвате прозорци за уелнес. Справете се със симптомите, когато се появят – включително по време на интимност. И имайте смелост да имате сексуален живот.

Направете настаняване

Ако имате торба за стома, сменете чантата точно преди секс и говорете с Вашия лекар как да я обезопасите, за да не се разхлаби по време на секс.

Говорете с Вашия лекар за фистули в аналната или гениталната област, които правят секса неудобен или болезнен. Често фистулите могат да бъдат лекувани.

Подложете леглото преди секс, ако се притеснявате от инцидент с червата. Това ще улесни почистването. Ако това се случи, опитайте се да не го оставите да определи вашата романтична среща. Почистете го и опитайте отново.

Бъдете информирани за сексуалните странични ефекти на лекарствата. Някои може да понижат сексуалното влечение. При жените кортикостероидите могат да допринесат за вагинални гъбични инфекции. Обсъдете тези проблеми с Вашия лекар и попитайте какво можете да направите. Въпреки това, не спирайте да използвате никакви лекарства, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Научете за тялото си възможно най -подробно. Научете какво предизвиква изблик на Crohn за вас. Научете се да разпознавате признаците на предстояща атака. След като се запознаете с тези неща, можете да адаптирате съответно своя сексуален график.

Изрази себе си

Намерете други начини за изразяване на интимност и любов освен сношението. Връзките са повече от секс. Наличието на партньор, с когото можете да говорите по тези въпроси, е форма на интимност сама по себе си.

Общувайте помежду си. Бъдете честни относно чувствата, страховете и нивото на комфорт с методите за справяне. Попитайте партньора си как се чувства той. Имайте търпение с партньора си. Обяснете как работи състоянието и как се справяте с него.

Не се страхувайте да излезете извън зоната си на комфорт и да потърсите външна професионална помощ. Много двойки, които се занимават с хронично заболяване, се възползват от разговора със съветник или сексуален терапевт. Това може да ви помогне да възстановите сексуалния си живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss