Свързани ли са сколиозата и остеопорозата?

Каква е връзката между сколиозата и остеопорозата?

Сколиозата е странично изкривяване на гръбначния стълб. Хората обикновено получават диагноза в детството или ранното юношество, но състоянието може да се развие във всяка възраст.

Остеопорозата се характеризира с ниска костна минерална плътност. Той причинява слаби, порести кости, което означава, че човек има по-висок риск от фрактури на костите.

Тъй като стареенето увеличава риска от двете състояния, те са често срещани сред възрастните хора. И двете състояния засягат и гръбначния стълб.

Поради тези прилики много хора се чудят дали сколиозата и остеопорозата са свързани. Тук разглеждаме възможните връзки между условията според настоящите изследвания.

Може ли сколиозата да доведе до остеопороза?

Има някои доказателства, че сколиозата е свързана с по-ниска костна плътност. Не е ясно обаче дали състоянието води конкретно до остеопороза.

Малък Проучване от 2019 г установено, че хората със сколиоза имат значително по-ниска костна минерална плътност от тези без това състояние. В статията авторите спекулират, че структурните аномалии при сколиозата могат да допринесат за ниска костна минерална плътност. Но те също така отбелязват, че не е известно дали остеопорозата е усложнение на сколиозата.

Проучване от 2021 г. не открива доказателства, че лумбалната (долната част на гърба) сколиоза е свързана с плътността на костите в шийката на бедрената кост. Бедрената шийка се намира в тазобедрената област.

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали и как сколиозата може да доведе до ниска костна плътност и остеопороза.

Може ли остеопорозата да доведе до сколиоза?

Има по-сериозни доказателства, които предполагат, че остеопорозата може да причини сколиоза.

Намалената костна плътност при остеопороза отслабва прешлените в гръбначния стълб. Това увеличава риска от компресионна фрактура на прешлените, която се случва, когато натискът причини счупване на прешлените. Това може да доведе до сколиоза, особено при възрастни хора.

А 2016 проучване също установи, че ниската костна плътност увеличава риска от извит гръбнак при юноши със сколиоза.

Освен това проучване от 2019 г. се позовава на по-стари изследвания, които показват, че хората с остеопороза са по-склонни да развият свързана с възрастта сколиоза.

Рискови фактори за сколиоза и остеопороза

Стареенето е основен рисков фактор както за сколиоза, така и за остеопороза. Всяко състояние обаче има и свой собствен набор от рискови фактори.

Рисковите фактори за сколиоза включват:

 • присвояване на женска при раждане
 • фамилна анамнеза за състоянието
 • физически аномалии, като различна дължина на краката
 • наранявания на гръбначния стълб

Междувременно рисковите фактори за остеопороза включват:

 • да си бял или азиатец
 • фамилна анамнеза за състоянието
 • ранна менопауза
 • ниско телесно тегло, което означава по-малко от 128 паунда
 • заседнал начин на живот
 • фрактури след 40 години
 • пушене на цигари

Ако имате рискови фактори и за двете състояния, важно е да сте внимателни, когато остареете. Не само, че остеопорозата може да доведе до сколиоза, но също така може да увеличи риска от фрактури.

Можете ли да предотвратите сколиоза и остеопороза?

Възможно е да намалите риска от сколиоза и остеопороза, дори ако имате фамилна анамнеза за двете заболявания.

Методите за превенция включват:

 • Хранителна диета: Диета, богата на калций и витамин D, може да намали риска от остеопороза. От своя страна може да предотврати сколиоза, свързана с остеопороза.
 • Упражнение за носене на тежести: Дейности като вдигане на тежести, туризъм, джогинг, ходене и тенис могат да помогнат за предотвратяване на слаби кости. Тези дейности също могат да предотвратят влошаването на сколиозата.
 • Редовни посещения при лекар: Ако имате остеопороза, работете с Вашия лекар, за да предотвратите по-нататъшна загуба на костна маса. Това ще помогне за намаляване на риска от сколиоза поради остеопороза. Освен това ще намали до минимум вероятността от счупвания.

Кога да се свържете с лекар

Ако сте получили диагноза сколиоза като дете или юноша, най-добре е да попитате лекар дали изкривяването ви е станало по-сериозно и дали имате нужда от лечение.

Също така е препоръчително да уведомите лекар, ако имате фамилна анамнеза за остеопороза. Те може да пожелаят да извършат определени тестове, за да определят риска ви.

Освен това се консултирайте с лекар, ако имате:

 • нова и необяснима болка в гърба
 • болка след нараняване или инцидент, като падане
 • нови неравни рамене или бедра
 • задух
 • затруднено ходене

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често срещани въпроси относно сколиозата и остеопорозата.

Може ли остеопорозата да причини сколиоза?

Остеопорозата може да увеличи риска от сколиоза чрез промяна на структурата на гръбначния стълб. По-конкретно, остеопорозата може да отслаби костите в гръбначния стълб, потенциално причинявайки извивка.

Може ли сколиозата да причини остеопороза?

Не е ясно дали сколиозата води до остеопороза. Някои доказателства предполагат, че кривата, която се появява при сколиоза, намалява костната плътност, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди това.

Хората със сколиоза или остеопороза имат ли повишен риск от другото състояние?

Сколиозата и остеопорозата могат да доведат до различни усложнения.

В някои случаи сколиозата може да причини болки в гърба или проблеми с дишането. Това е така, защото извитият гръбнак може да доведе до деформиране на гръдния кош, което може да повлияе неблагоприятно на белите дробове и диафрагмата.

Остеопорозата увеличава риска от фрактури на костите, които също могат да причинят болка. Тази болка ще се появи на мястото на нараняването.

Как сколиозата и остеопорозата засягат вашите кости?

Сколиозата може да доведе до намалена костна плътност, докато остеопорозата включва ниска костна плътност. Ниската костна плътност може да увеличи риска от фрактури.

Сколиозата и остеопорозата засягат гръбначния стълб. Сколиозата причинява необичайна извивка на гръбначния стълб, а остеопорозата причинява слаби кости, включително тези в гръбначния стълб.

Остеопорозата може да доведе до сколиоза, особено при възрастни хора. Това е така, защото остеопорозата намалява костната плътност и силата на гръбначния стълб, което потенциално води до изкривяване.

Независимо от вашата възраст, можете също да намалите риска от двете състояния, като приемете определени мерки за начина на живот, като редовни упражнения и хранене на питателна, добре балансирана диета.

Ако вече имате някое от двете състояния, важно е да работите с лекар, за да забавите прогресията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss