Сауни и рак: Има ли ползи от използването на сауни?

Сауните се използват за укрепване на здравето от години. Някои смятат, че сауната може да помогне при лечение на рак. Въпреки че някои изследвания показват, че нагряването на тялото може да помогне по време на лечението, не е ясно дали сауната може да направи това.

жена с рак, използваща сауна
Тарас Гребинец/Гети изображения

Хората изтъкват ползите от сауните от години и някои хора вярват, че те са особено полезни за предотвратяване на рак или за употреба, докато преминавате през лечение на рак.

Въпреки че може да има много ползи за здравето от вземането на сауна, остава неясно дали те осигуряват защита от развитие на рак или помагат на хората, които имат рак. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали ползите от използването на сауна включват тези.

Какви са видовете сауни?

По същество сауната е гореща стая. Често изградени от дърво, тези помещения се отопляват до температури от около 150°F до 195°F (65°C до 90°C).

Има два основни вида сауни:

Традиционна сауна

Традиционната сауна, често наричана финландска сауна, използва горещи камъни или нагревателен елемент, за да създаде топлина. Това създава топлина в цялата сауна, а не само в тялото ви.

В допълнение, водата се излива върху горещи камъни или нагревателен елемент, за да се създаде пара, което прави въздуха във финландските сауни много влажен. Топлината и влажността ще ви накарат да се изпотите.

Инфрачервена сауна

Инфрачервената сауна използва светлинни панели, за да създаде топлина в тялото ви, вместо да загрява въздуха в стаята. Не можете да видите тези инфрачервени светлинни вълни, но усещате топлината, докато сте в инфрачервена сауна.

Топлината, идваща от светлинните панели, ще ви накара да се изпотите. Инфрачервената сауна понякога се нарича инфрачервена сауна.

Има ли ползи за здравето от използването на сауна?

Независимо от вида, който изберете, сауните влияят на тялото ви по няколко начина, които могат да бъдат полезни. Например телесната ви температура се повишава, което води до разширяване (разширяване) на кръвоносните ви съдове. Това увеличава кръвообращението, подобно на леки до умерени упражнения.

Други потенциални ползи от сауната включват:

  • Облекчаване на стреса: Повишената циркулация и топлината могат да насърчат релаксацията при много хора и да помогнат за облекчаване на стреса.
  • Подобрено сърдечно-съдово здраве: Едно изследване установено, че тези, които са имали повече сауна и по-дълги сесии на седмица, са имали по-малка вероятност от внезапна сърдечна смърт и по-малка вероятност да умрат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото участниците, които са имали по-малко и по-кратки сауни сесии на седмица.
  • Облекчаване на болката: Проучване предполага, че инфрачервената сауна може да помогне на хора с болки в кръста. Ан по-старо проучване от 2009 г предполага, че използването на сауна може да помогне на хора с ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит.

Може ли използването на сауна да увеличи риска от развитие на рак?

Не и според финландско проучване от 2019 г. Изследователите прегледаха данни от 2173 бели мъже на възраст от 42 до 61 години със средно време на проследяване от 24,3 години.

Те не са открили значително увеличение на случаите на рак на простатата, стомашно-чревния тракт или белите дробове между участниците, които са посещавали сауна повече от четири сесии на седмица и тези, които са имали две до три сесии на седмица в сравнение с мъжете, които са използвали сауната само по-малко от веднъж седмично.

Необходими са повече изследвания, за да се види дали тези резултати се отнасят за други полове, раси и възрасти.

Може ли използването на сауна да намали риска от развитие на рак?

Въпреки че много хора може да вярват в това, няма достатъчно изследвания, които да го подкрепят. Същото финландско проучване от 2019 г. също не откри намаляване на риска. Те не откриха разлика между групи от хора с различни нива на използване на сауна.

Проучването не включва контролна група от хора, които изобщо не са ходили на сауна. Въпреки че това проучване е с ограничена стойност, тъй като се отнася до общото население, то подчертава необходимостта от проучване на по-разнообразна група от индивиди, преди да се определят ползите или рисковете от сауните, свързани с рака.

Има ли ползи от използването на сауна по време на лечение на рак?

Според Американско общество за борба с ракаизследванията показват, че излагането на топлинна терапия може да подобри ефективността на радиацията и химиотерапията.

Докато изследваната топлинна терапия е контролиран тип топлинна терапия, наречена хипертермия, която се прилага в медицинска среда, а не в сауна, това откритие може да показва, че използването на традиционна или инфрачервена сауна може да бъде полезно за пациенти с рак заедно с традиционното противораково лечение. Необходими са повече изследвания.

Няма достатъчно доказателства, за да се твърди, че сауната помага при лечение на рак. Въпреки че голяма част от направените изследвания са довели до положителни резултати, тези проучвания все още не са окончателни.

Има обаче някои проучени ползи от сауната, като например облекчаване на болката, които могат да бъдат полезни за пациенти с рак. Ако обмисляте да опитате инфрачервена сауна, добра идея е да говорите с вашия медицински специалист, за да сте сигурни, че използването на сауна е безопасно за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss