Ръководство за хранителни тригери за FPIES

Какво е FPIES?

Синдромът на ентероколит, предизвикан от хранителни протеини (FPIES) е рядка хранителна алергия. FPIES може да се появи при хора от всички възрасти, но най-често засяга деца и кърмачета.

За разлика от типичните хранителни алергии, FPIES засяга само стомашно-чревния (GI) тракт. Може да причини силно повръщане, диария и стомашни спазми. Тези симптоми обикновено се проявяват в рамките на два часа след ядене на храната, която предизвиква алергията.

Какви са хранителните тригери за FPIES?

Хранителните задействания за FPIES могат да бъдат различни от човек на човек. Всяка храна може да бъде спусък, но някои от тях са по-чести.

Най-често срещаните задействания на FPIES включват:

 • храни от соя и краве мляко, включително адаптирано мляко за кърмачета
 • зърнени храни, включително овес, ориз и ечемик
 • протеини, включително пилешко, рибно и пуешко

Какви са рисковите фактори за FPIES?

FPIES е по-вероятно да се наблюдава при кърмачета и малки деца. Въпреки това, възрастните все още могат да имат алергия към FPIES или дори да развият такава по-късно в живота.

FPIES е много рядък. Толкова рядко е изследователите да не са успели да оценят броя на хората с алергия. FPIES е труден за диагностициране на лекарите. Възможно е много хора никога да не получат правилна диагноза. Децата може дори да израстнат от алергията си, преди да бъде поставена диагнозата.

Според Американския колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI), 40 до 80 процента от хората с FPIES имат фамилна анамнеза за алергични заболявания. Алергичните заболявания могат да включват:

 • астма
 • сенна хрема
 • екзема

Какви са симптомите на FPIES?

Първите симптоми на FPIES често се появяват в много ранна възраст. Децата и кърмачетата могат да започнат да показват признаци на FPIES, когато за първи път започнат да пият адаптирано мляко, да приемат кърма или да ядат твърди храни.

Всеки път, когато се въведе нова храна, бебето може да изпита алергия към нея. При възрастни, които развиват FPIES, симптомите могат да започнат във всеки момент от живота.

Симптомите на FPIES включват:

 • повръщане, което често започва два часа след ядене на задействащата храна

 • диария
 • диария след повръщане
 • стомашни болки
 • промени в кръвното налягане
 • промени в температурата
 • отслабване
 • летаргия и липса на енергия

 • дехидратация

Симптомите на FPIES лесно се бъркат с тези на стомашни вируси, хранително отравяне и други вирусни или бактериални инфекции.

Какви усложнения са свързани с FPIES?

В екстремни случаи може да се наложи хората с FPIES реакции да бъдат хоспитализирани за лечение. Може да се наложи рехидратация с интравенозни (IV) течности, ако алергичният епизод е тежък.

За децата симптомите на FPIES могат в крайна сметка да доведат до неуспех да процъфтяват. Това състояние може да забави цялостния им растеж и развитие. Ето защо получаването на правилна диагноза и лечение са жизненоважни.

Как се диагностицира FPIES?

Въпреки че е хранителна алергия, FPIES не се диагностицира с типичен кожен убождане или кръвен тест. Тези два теста обикновено се използват за диагностициране на хранителна алергия. Те откриват реакции към различни тригери, включително храни.

Тъй като FPIES реакция се съдържа в стомашно-чревния тракт и не включва антитела, тези два теста няма да работят. Трябва да консумирате или ядете храната, за да предизвикате симптоми.

Поради тази причина Вашият лекар може да проведе предизвикателство за орална храна. За да направите това, ще консумирате малко количество от възможния тригер под наблюдението на Вашия лекар. Ще бъдете наблюдавани за признаци и симптоми на FPIES реакция. Ако имате реакция, това може да е потвърждението, от което се нуждае Вашият лекар за FPIES диагноза.

Как се лекува FPIES?

FPIES няма лечение или лек. Най-добрата практика е стриктното избягване на задействащите храни.

Ако Вашето бебе е алергично към мляко или адаптирано мляко, Вашият лекар ще работи с Вас, за да намери подходяща за алергии адаптирано мляко или такова, предназначено за чувствителни стомаси.

Ако спусъкът е само една или няколко храни, избягването на тези храни ще предотврати алергичен епизод. Ако броят на тригерите е висок, може да се наложи да работите с вашия лекар и диетолог, за да създадете диета, която е здравословна, питателна и също така безопасна за вашата алергия.

Какви са перспективите за хората с FPIES?

Изгледите за хората с FPIES се различават в зависимост от възрастта им към момента на поставяне на диагнозата. Децата често надрастват хранителните си алергии на 3 или 4-годишна възраст. Ако алергията към FPIES продължи в по-голямо детство или дори в зряла възраст, вероятността да надраснете алергията е по-малка. Възрастните, които развиват алергията по-късно в живота, рядко я надрастват.

Кога трябва да посетите лекар относно FPIES?

Симптомите на FPIES могат да наподобяват тези на други състояния и инфекции. Това прави толкова трудно диагностицирането.

Ако забележите, че симптомите са хронични или се появяват след като Вие или Вашето дете ядете определени храни, говорете с Вашия лекар. Започнете разговор за хранителни алергии с тях. Може да намерите отговорите, от които се нуждаете.

Вашият лекар може да ви насочи към алерголог, за да потвърди и диагнозата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss