Ръководство за ресурси за загуба на зрение

Няколко ресурса са на разположение, за да улеснят живота с лошо зрение или слепота. Те включват помощни средства за слабо зрение, технологични продукти и групи за подкрепа и услуги.

Загубата на зрението, независимо дали е пълна или частична, може да бъде предизвикателство за живеене. Може да е малка утеха, но ако вие или ваш близък живеете със загуба на зрението, далеч не сте сами.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)повече от 3,4 милиона възрастни в САЩ на възраст над 40 години са слепи или имат зрителни увреждания. Около 21 милиона души в Съединените щати имат други проблеми със зрението.

Загубата на зрение е свързана със здравословни проблеми като депресия, изолацияи когнитивен спад. Но има налични ресурси, които да ви помогнат да се приспособите и да процъфтявате.

В тази статия предоставяме информация за организации и групи за подкрепа на хора със загуба на зрение. Ние също така обсъждаме лечения, съвети за начина на живот и технологична поддръжка за хора със зрителни увреждания или слепота.

Лечения

Леченията за загуба на зрението варират в зависимост от основната причина. Възможностите за лечение на някои от най-честите причини за загуба на зрение включват следното:

причина Лечение
глаукома • капки за очи
• лазерни дренажни процедури
• хирургия
свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD) • анти-VEGF инжекции
• фотодинамична терапия
• възстановяване на зрението
• лазерно лечение
• хирургия
катаракта операция
диабетна ретинопатия • анти-VEGF инжекции
• лазерно лечение
• хирургия

Получаването на ранна диагноза също може да ви даде време да работите с a специалист по слабо зрение които могат да осигурят стратегии за приспособяване и решения за ежедневния живот.

Помощни средства

Лесните за използване помощни средства могат да ви помогнат да увеличите зрителния си капацитет. Те включват:

 • очила за странично виждане
 • лупи
 • материали за четене с голям шрифт

Предлагат се и по-големи от средните продукти, като стенни часовници, шевни игли и везни, които улесняват ежедневните задачи. Има дори броячи на пари, работещи с батерии, които разграничават стойностите на хартиената валута.

Помощните средства не трябва да са „високотехнологични“, за да бъдат поддържащи.

Много хора с ниско или никакво зрение използват тактилни маркери, като гумени ленти, за да им помогнат да разграничат бутилките с хапчета или продуктите, като шампоан и балсам.

Линираната хартия с много удебелени линии и инструментите за писане, които създават тъмни, дебели маркировки, могат да улеснят писането при слабо зрение.

Ако обичате да готвите, джаджи като мерителни чаши и лъжици с едър шрифт или тъмни линии могат да улеснят времето ви в кухнята.

Не се отказвайте от дейностите, които обичате, без да проучите наличните помощни средства и услуги, които ви помагат да продължите да ги правите.

Рехабилитация на зрението

Трудов терапевт (OT) може да ви помогне с рехабилитация на зрението. Вашият OT ще работи с вас, за да създаде план за визия, който ви позволява да останете на работа и да участвате в дейности, които харесвате.

Независимо дали загубата на зрението ви се дължи на наследствено заболяване, дегенеративно състояние или травма, вашият OT може да ви научи на визуални упражнения за:

 • подобрете способността си да фокусирате близо и далеч
 • подобряване на подвижността на очните мускули
 • адаптирайте се към загубени части от вашето зрително поле

Тези упражнения могат да намалят умората на очите и да помогнат за подобряване на зрението ви.

OT също могат да помогнат за оптимизиране на вашата домашна среда. Тези стратегии могат да включват прости промени, като промяна на позицията на вашите източници на осветление. Вашият OT може също да препоръча промяна на оформлението на дома ви, за да намалите риска от падане.

Вашият OT може също да предлага обучение за мобилност, за да ви помогне безопасно да се насладите на живота извън дома.

Съвети за живот със загуба на зрение

Помислете за следното, за да направите живота със загуба на зрение по-прост и безопасен:

 • Разчистете и организирайте дома и офиса си, за да намалите риска от падане.
 • Дръжте ежедневните предмети, като дистанционното на телевизора, на едно и също място, за да можете винаги да ги намирате.
 • Експериментирайте с осветлението, за да определите най-доброто разположение и яркост за вас.
 • Използвайте контраста между светло и тъмно, за да ви помогне да идентифицирате границите. Това може да бъде толкова просто, колкото да поставите светли килими върху тъмни подове близо до стъпала или входове.
Беше ли Ви полезно?

Групи и организации за подкрепа

Много местни и регионални организации предлагат групи за партньорска подкрепа, обучение за слабо зрение и други ресурси за загуба на зрение. Проверете вашата библиотека или офиса на вашия държавен или местен представител, за да намерите поддръжка близо до вас.

Няколко национални организации също предоставят помощ и услуги на хора със зрителни увреждания. Те включват:

 • Американска фондация за слепи
 • American Printing House Connect Center/Vision Aware
 • Асоциация на ослепените ветерани
 • Фондация за кучета водачи
 • Услуги на Хелън Келър
 • Lighthouse Guild
 • Национален съвет по стареене
 • Национална федерация на слепите
 • VisionServe Alliance

Държавна подкрепа

Ако сте слепи или имате лошо зрение, може да имате право на финансова подкрепа от Администрацията за социално осигуряване, дори ако имате работа и можете да работите.

Две програми осигуряват ползи за хора със загуба на зрение:

 • Социалноосигурителната застраховка за инвалидност (SSDI) е достъпна за хора, които са спечелили достатъчно кредити чрез плащане на данъци за социално осигуряване. Вашето трудово минало или трудовото минало на вашия съпруг или родители може да се отрази на вашето право на участие. SSDI се прекратява, след като започнете да получавате социални осигуровки при пенсиониране.

 • Допълнителният осигурителен доход (SSI) е програма, базирана на нуждите, базирана на вашия доход и ресурси.

Технологична помощ

Устройствата за помощни технологии от всякакъв вид могат да улеснят ежедневните задачи. Те включват GPS навигационни устройства и часовници, които предоставят вербални знаци.

Налични са много базирани на технологии продукти, които „говорят“, така че не е нужно да ги четете. Те включват апарати за кръвно налягане, термометри, везни и глюкомери.

Екранни четци за компютри и таблети изговарят на глас текста на екрана ви, така че не се налага да го четете. Слепите хора или тези с почти слепота също могат да се възползват от използването на брайлови клавиатури.

Приложения като TapTapSee използват камерата на вашето устройство, за да правят снимки или видеоклипове на обекти и да ги идентифицират вместо вас. Приложението Seeing AI разпознава хората и техните емоции. Той също така чете текст на екрани.

Ресурси за деца

Много национални организации, включително Helen Keller Services, предоставят услуги за деца, като училища и лагери.

Слепите деца или тези с лошо зрение не трябва да пропускат летните забавления. Very Special Camps има изчерпателен списък от над 100 лагера за увредено зрение за деца.

Фондация Vision of Children също предлага събития и ресурси за семейства на деца със зрителни увреждания.

Как мога да помогна на човек със загуба на зрение?

Да бъдеш болногледач или приятел на някой със загуба на зрение може да бъде едновременно предизвикателство и възнаграждение.

Някой със загуба на зрение може да изпита редица емоции. Позволете им да изразят чувствата си. Гневът, разочарованието и депресията са естествени реакции. Те могат да избледнеят с времето с подходяща помощ.

Едно от най-важните неща, които можете да направите, е да им кажете, че сте на тяхна страна и те не са сами. Обърнете се с практическа помощ, когато е подходящо, като например шофиране или придружаване на срещи и събития. Но устояйте на желанието да правите неща вместо тях, които те могат да направят сами, като лично подстригване или приготвяне на храна.

Разглеждането на ресурси, като групи за поддръжка и услуги за обучение, може да ви помогне да проправите пътя за адаптирането на вашия любим човек и е друг начин за активна помощ.

Много хора изпитват загуба на зрение по различни причини. Независимо дали загубата на зрение се дължи на състояние, нараняване или стареене, налични са ресурси, които да ви помогнат да управлявате симптомите и да поддържате качеството си на живот.

Можете да започнете, като научите повече за вашето специфично състояние и какви лечения са налични. Можете също така да проучите помощни средства за слабо зрение, програми за рехабилитация на зрението и групи за подкрепа и организации, които да ви помогнат да се адаптирате и приспособите.

Ако загубата на зрението ви е достатъчно значителна, за да се квалифицира като увреждане, може да има и държавни ресурси за предоставяне на финансова помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss