Ръководство за празнични подаръци за ревматоиден артрит

Какъв е добър подарък за някой с РА?

Ревматоидният артрит (РА) е автоимунно заболяване, което кара имунната система да атакува ставите в тялото. Това заболяване причинява хронично възпаление и симптоми като болки в ставите, подуване и скованост. Тъй като РА може да засегне различни стави – включително тези на пръстите и ръцете – животът с това състояние може да попречи на ежедневния живот.

В зависимост от тежестта на възпалението, някои хора имат проблеми с изпълнението на ежедневните задачи.

Ако търсите подарък за някой, който има РА, може да искате да му вземете нещо, което улеснява живота им. Свързахме се с нашата Facebook група RA за съвет относно най-добрите подаръци, за да получите някой с RA. Ето какво казаха те:

$

Магнезиев сулфат

Тъй като накисването в топла вана може да облекчи болката и сковаността, причинени от РА, някой, който живее с хронично възпаление на ставите, може да оцени Epsom соли. Epsom солите съдържат кристали магнезиев сулфат, които могат да увеличат нивата на магнезий с до 35 процента.

Магнезият е ключов минерал в тялото и подпомага здравето на костите и мускулите. Дефицитът на магнезий може да причини спазми, болка и слабост.

Epsom солите са евтини и могат да бъдат намерени в хранителните магазини. Можете също така да закупите английска сол с лавандула, която осигурява допълнителна помощ за релаксация и добър сън.

Компресивни ръкавици или чорапи

Без пръсти компресионните ръкавици често се препоръчват от професионалните терапевти. Този тип ръкавици могат да подобрят кръвообращението и да повишат работата на ръцете при хора с РА. Проучванията показват също, че компресията облекчава сковаността и отока, причинени от RA.

Спортистите често носят компресионни чорапи, за да им помогнат възстановявам се след тренировка. някои проучвания са показали, че компресионните чорапи могат да предотвратят язви на краката при хора с РА.

Отварачка за буркани

Отварянето на буркан може да бъде трудно за хора с умерен до тежък РА, особено когато болестта атакува ставите на пръстите и ръцете. Отварачките за буркани улесняват задачата. Тези помощни устройства са страхотен подарък за хора с РА, които имат ограничена сила на ръцете.

Сензорно гнездо за осветление

Натискането на превключвател на лампата може да изглежда като проста задача, но може да бъде болезнено и предизвикателно за хората с РА, защото изисква фини двигателни умения. Сензорните гнезда за осветление решават този проблем. Тези устройства превръщат всяка лампа с метални гнезда в сензорна лампа.

Електрическа възглавничка

Нагревателна подложка може да облекчи болката при RA и да отпусне болезнените мускули. Можете да закупите нагревателни подложки в магазините за домашни стоки. За по-лично докосване можете да направите такъв, който може да бъде в микровълнова печка.

$$

Топли вълнени чорапи

Студените температури могат да влошат артритната болка и скованост. Това може да доведе до болки в краката и да затрудни ходенето или стоенето. Топлите вълнени чорапи, които са леки, могат да поддържат краката топли, което може да облекчи артритната болка и да разхлаби ставите.

Електрическо одеало

Поддържането на топлината на тялото е важно по време на сън. Студената среда за сън може да причини сутрешна скованост и болка, което прави по-трудно за някой с РА да стане от леглото. Тъй като утешителите не винаги осигуряват адекватна топлина, хората, живеещи с РА, могат да се възползват от електрическо одеяло. Те ще останат топли през нощта и ще се събудят с по-малко болка.

Парафинова ръчна станция

Тъй като влажната топлина може да облекчи болката и сковаността при РА, друга идея за подарък е a станция за ръчно потапяне на парафин. Получателят потапя ръцете си във восъка, покрива ръцете си с найлонов плик и кърпа и след няколко минути отстранява восъка.

Дозатор за сапун и балсам

Схванатите, болезнени стави могат да затруднят стискането на бутилки. Така че може да бъде предизвикателство за някой, който живее с ревматоиден артрит, да изстиска сапун или шампоан от епруветка. като алтернатива, помпени дозатори, които не изискват много сила на ръцете, могат да бъдат полезни.

Електрическа отварачка за консерви

Използването на ръчна отварачка за консерви отнема силата на ръцете, която някой с РА може да няма по време на възпламеняване. Невъзможността да се използва отварачка за консерви може да попречи на приготвянето на ястия. Електрическата отварачка за консерви е по-лесна за ръцете и ставите.

Машина за разбиване на храна

Нарязването или нарязването на храна е кухненско предизвикателство, което може да засегне хората с РА. Устройството за нарязване на храна е удобен за RA подарък, който елиминира болката по време на готвене. Dicers могат да нарязват картофи, лук, краставици, чушки, ябълки и др.

Отопляем калъф за матрак

Ако не можете да намерите нагревателна подложка или електрическо одеяло, а отопляем калъф за матрак е друга опция за подарък за някой с RA. Това е идеалното допълнение към спалнята, защото осигурява пълно облекчение на тялото. Топлината от подматрака облекчава болката и сковаността в ръцете, стъпалата, краката и гърба. Той също така се бори със сутрешната скованост.

$$$

Четка за изправяне на косата

Ако нямате ревматоиден артрит, може да не осъзнавате как болестта ограничава стилизирането на косата. Когато ставите на ръцете и пръстите станат болезнени и подути, ежедневните задачи като разресване и изправяне на косата стават твърде трудни.

Колкото по-дълго хората с РА използват ръцете си, толкова повече ги болят ръцете. Използването на четка за изправяне на косата намалява времето, необходимо за оформяне на косата, което може да намали болките в ставите.

Претеглено одеяло

Претеглените одеяла често се използват от хора, които имат тревожност и нарушения на съня. Има доказателства, че използването на претеглено одеяло подобрява качеството на съня. Проучванията показват, че хората с РА изпитват повече болка, когато не са спали добре. Тъй като претеглените одеяла могат да подобрят съня, те също могат да намалят болката, свързана с РА.

Електронен четец

Поради болката и ограничената сила на ръцете, за хората с РА може да е трудно да държат книга или да обръщат страници за дълги периоди от време. Електронният четец е идеалният подарък, защото е лек и по-лесен за държане. Получателят може да подпре електронния четец на краката си или в скута си за удоволствие без ръце.

Идеи за подаръчни сертификати

Подарък сертификат за масаж

Поглезете някой с РА на шведски масаж. Масажите манипулират меките тъкани, за да подобрят кръвообращението и да насърчат релаксацията, което може да намали болката и напрежението. Шведските масажи използват умерен натиск. Според едно проучване, хората с ревматоиден артрит, които са получавали масажи с умерено налягане, съобщават за по-малко болка, повишена подвижност и подобрена сила на захващане.

Хората с РА трябва да избягват дълбокотъканния масаж. Този тип терапия може да предизвика възпаление и да влоши симптомите на РА.

Почистваща услуга

Почистването на къщата отнема мускулна сила и енергия, което може да бъде трудно за човек с РА. В резултат на това те могат да изостават с домакинските задължения като почистване, почистване с прахосмукачка или пране. Ако не можете сами да подадете ръка за помощ, предложете подарък за еднократна или редовно почистване.

Подарък сертификат за плаващ резервоар

Плаващите резервоари предлагат почивка, релаксация и облекчаване на стреса. Потърсете местни спа центрове, предлагащи флоат терапия. Този вид терапия може да осигури естествено лекарство за артритна болка и скованост. Резервоарите са пълни със солена вода, което улеснява удобното плаване. Проучванията установиха това флотационна терапия намалява стреса, тревожността, депресията и болката, като същевременно подобрява качеството на съня.

Подаръчна карта за аудиокниги и електронни книги

Вашият любим човек може да изтегли аудио или електронна книга директно на своя смартфон или таблет. След това могат да слушат без ръце, докато почиват на ставите си.

Осигурете подкрепа

Има много начини да покажем грижата, които не включват харчене на пари. RA засяга всеки по различен начин, така че това, което помага на един човек, може да не помогне на друг. Не се страхувайте да проявите креативност и не забравяйте, че създаването на спомени може да бъде дори по-добър подарък от материален обект. Планирайте еднодневни пътувания, като например ден в града или шофиране из страната.

Животът с хронично състояние може да отнеме много време и енергия. Понякога най-добрият подарък е просто да прекарате време заедно. Отделете малко време, за да слушате и да научите повече за състоянието. И освен ако вашият любим човек не прояви интерес, пропуснете книги, чаши или чаши с RA тема.

Хората, които имат РА, искат да бъдат третирани като нещо повече от тяхното състояние. Не можете да сбъркате, като ги слушате и давате от сърце.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss