Ръководство за начинаещи за сурогатна партньорска терапия

един човек стои, наведен над тъмен диван или стол, за да прегърне седящия пред тях; седящият има морскозелена коса с дължина до брадичката, покриваща лицето му и държи ръцете на изправения партньор до гърдите си

Знаете какво е сексът и вероятно сте чували за термина „сурогат“, поне по отношение на бебета и коремчета. Но ако блъскате тези две думи заедно, ви харесва „???“ не си сам.

Повечето хора не знаят какво представляват сексуалните сурогати.

И повечето, които си мислят, че го имат начин грешно, според Джени Скайлър, доктор на науките, LMFT и AASECT сертифициран секс терапевт, сексолог и лицензиран брачен и семеен терапевт за AdamEve.com.

“Това наистина не е секси нещо, което повечето хора си мислят, че е.”

Ето защо имаше тласък да започнем да наричаме сексуалното сурогатно майчинство „сурогатна партньорска терапия“, казва Марк Шатък, сертифициран сурогатен партньор и председател на медиите в Международната професионална сурогатна асоциация (IPSA).

За контекст IPSA е признат за водещ авторитет в сексуалното сурогатно майчинство и сурогатната партньорска терапия от 1973 г.

Какво е?

Сурогатната партньорска терапия, както е дефинирана от IPSA, е тристранна терапевтична връзка между лицензиран терапевт, клиент и сурогат партньор.

Той е предназначен да помогне на клиента да се чувства по-комфортно с интимността, чувствеността, секса и сексуалността и тялото си.

Докато тази връзка мога развивайте с всякакъв вид лицензиран терапевт, Шатък казва, че обикновено е със секс терапевт.

Той добавя, че сексуалните терапевти са по-отворени към работата по сурогатно майчинство, отколкото по-традиционните терапевти.

И така, какво точно е сурогат на партньор?

„Професионалист, който използва докосване, дишане, внимание, упражнения за релаксация и обучение за социални умения, за да помогне на клиента да постигне своите специфични терапевтични цели“, обяснява Шатък.

Понякога — той казва в своя опит, че това е около 15 до 20 процента от времето — сурогатното майчинство на партньора включва полов акт. „Но всичко зависи от проблема, по който клиентът работи“, казва той.

Целта на всичко това? Да предостави на клиента безопасно пространство за изследване и практикуване на интимност и секс в структурирана среда.

Важна забележка: В нито един момент терапевтът не наблюдава или не участва пряко в това, което се случва между сурогата на партньора и клиента.

„Клиентът се среща с сурогата на партньора си отделно“, обяснява Шатък. Но клиент дава на своя терапевт и партньор сурогат зелена светлина да говорят един с друг за напредъка си.

„Терапевтът, клиентът и заместителят на партньора комуникират добре и често са важен компонент за успешната сурогатна партньорска терапия“, казва той.

Кой може да се възползва?

Всъщност не можете да получите достъп до сурогат на партньор, без вече да имате лицензиран терапевт, според Шатък.

Така че като цяло, казва той, „някой, който започва да работи със сурогат на партньор, вече е бил на сексуална терапия от няколко месеца или няколко години и все още има много работа, за да се чувства комфортно със секса, интимността, срещите и тялото си ”

Проблемите, които могат да мотивират клиента да предложи да включи сурогат на партньор в своя лечебен процес – или секс терапевт да предложи същото на клиента – варират от генерализирана социална тревожност до специфични сексуални дисфункции или страхове.

Някои хора, които могат да се възползват от лечебните сили на сурогатното майчинство, включват:

 • преживели травми и насилие
 • хора с малък или никакъв сексуален опит
 • собственици на пениси с еректилна дисфункция или ранна еякулация
 • собственици на вулва с вагинизъм или друга дисфункция на тазовото дъно, която може да направи проникващия полов акт болезнен
 • хора, които се борят с приемането на тялото или телесната дисморфия
 • хора, които изпитват безпокойство или страх специално около секс, интимност и докосване
 • хора с увреждания, които правят секса по-труден

За съжаление, тъй като повечето застрахователни полици не покриват сурогатната партньорска терапия (или сексуалната терапия, в този смисъл), много от хората, които биха могли да се възползват от този лечебен метод, не могат да си го позволят.

Една сесия обикновено струва от 200 до 400 долара от джоба.

Как работи?

След като вие и вашият терапевт решите, че терапията със сурогатен партньор може да ви бъде от полза, вашият сексуален терапевт може да се свърже с тяхната мрежа от заместители на партньори, за да ви помогне да намерите потенциално съвпадение.

Те могат също да се свържат с IPSA координатора за препоръки за помощ при намирането на състрадателен, добре обучен, сертифициран професионален сурогатен партньор, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Шатък призовава, че в днешно време много сурогати на партньори имат онлайн и социални медийни платформи, така че ако се натъкнете на сурогат на партньор, който смятате, че може да е подходящ за вас, обсъдете го с вашия сексуален терапевт.

Но за да работите действително с този конкретен сурогат на партньора, и вашият секс терапевт, и този сурогат на партньора ще трябва да се разпишат.

Оттам нататък „клиентът и сурогатът на партньора ще се срещнат, за да определят дали е подходящ или не“, казва Шатък.

Първата среща се случва в кабинета на секс терапевта, но всички следващи срещи се случват другаде – обикновено в кабинета на сурогата или дома на клиента.

„Доброто прилягане“ не се определя от неща като това колко сте привлечени от сурогата, а по-скоро от усещането, че можете (или в крайна сметка можете) да му се доверите.

Обикновено сурогатът на партньора и сексуалният терапевт работят заедно, за да изготвят план за лечение въз основа на вашите цели. След това вие и сурогатът на вашия партньор ще работите заедно за постигането на тази цел.

Неща, които планът за лечение може да включва:

 • осъществяване на контакт с очите
 • медитация
 • сетивен фокус
 • дихателни упражнения
 • картографиране на тялото
 • еднопосочна или взаимна голота
 • едно- или двупосочно докосване (над или под дрехите)
 • полов акт (воден от практики за безопасен секс)

„Не винаги или дори обикновено, полов акт между сурогат на партньор и клиента, но когато има, ние се фокусираме първо върху изграждането на интимна основа“, казва Шатък.

Терапията с сурогатен партньор не е еднократно нещо.

„Работим заедно веднъж седмично, докато клиентът постигне целите си. Понякога това отнема месеци, понякога отнема години“, казва той.

„След като клиентът постигне целите си, имаме няколко заключителни сесии и след това ги изпращаме в реалния свят!“

Това същото нещо като сексуалната терапия ли е?

Там може може да се припокрива, но терапията с сурогатен партньор не е сексуална терапия.

„Те са коренно различни области“, казва Скайлър.

„Сексуалната терапия е вид терапия, която помага на индивид или двойка да деконструират негативни послания и преживявания, за да им помогне да изградят оптимално сексуално здраве и здраве на взаимоотношенията“, казва тя.

Докато клиентите понякога могат да имат практически домашна работа – например мастурбиране, гледане на порно или съставяне на списък с Да, Не, Може би – секс терапията е терапия с разговори.

„Няма практически взаимодействия между секс терапевт и клиента“, казва Скайлър.

Терапията със сурогатен партньор е, когато секс терапевт призовава друг експерт – сертифициран сурогатен партньор терапевт – да бъде физически, сексуално или романтично интимен с техния клиент навън на сесиите по сексуална терапия.

Секс сурогатите проституиращи ли са?

„Докато подкрепяме проституиращите, ние не се смятаме за проституиращи“, казва Шатък. “Ние считаме себе си за помощни терапевти и лечители.”

Понякога има чувствени и сексуални неща, включени в сексуалното сурогатно майчинство, но целта е изцеление – не непременно сексуално освобождаване или удоволствие.

Тази метафора, предоставена с любезното съдействие на сурогата на партньора Шерил Коен Грийн, може да помогне:

Да отидеш при секс работник е като да отидеш в луксозен ресторант. Вие избирате какво искате да ядете от менюто и ако ви хареса това, което сте яли, ще се върнете отново.

Работата със сурогатен партньор е като да вземеш курс по готвене. Отиваш, научаваш се, а след това вземаш наученото и се прибираш и приготвяш храна за някой друг…

Как се свързвате със сурогат?

Обикновено вашият секс терапевт ще направи въведението. Но можете да използвате този IPSA сурогатен локатор, за да намерите сурогат на партньор във вашия район.

Законно ли е?

Добър въпрос. В по-голямата част от Съединените щати плащането за секс е незаконно. Но сурогатното майчинство на партньора не е синоним – или поне не винаги синоним — с плащане за секс.

„Няма закон срещу това“, казва Шатък. „Но също така няма закон, който да постановява, че това е наред.“

С други думи, сурогатното майчинство на партньора попада в правна сива зона.

Но според Шатък IPSA съществува от повече от 45 години и никога не е бил съден.

Как някой става сурогат на партньор?

„Секс сурогатът има много важна роля за клиента, който се нуждае от тях, но те не се нуждаят от академично или клинично обучение по психология“, казва Скайлър.

Това означава ли, че някой става сурогат на партньор? не.

„Тези, които работят в областта на сурогатното майчинство, трябва да преминат през етична програма и сертифициращ орган, като IPSA“, казва тя.

Според Шатък (който, за да повторя, е сертифициран по IPSA), да станеш сурогат на партньор е доста ангажиран процес.

„Има многоседмичен процес на обучение, след това има процес на стаж, при който работите под сертифициран сурогатен партньор и след това, ако/когато се прецени, че сте готови сами да продължите като сертифициран сурогатен партньор, го правите.”

IPSA призовава, че комфортът със собственото тяло и сексуалността, топлината, състраданието, съпричастността, интелигентността и неосъдителното отношение към избора на начин на живот на другите, сексуалните дейности по взаимно съгласие и сексуалната ориентация са предпоставки за това да станете сурогатен партньор.

Долния ред

За хора, за които интимността, сексуалността, тялото и докосването са източник на тревожност, страх, стрес или притеснение, работата в екип със (сексуален) терапевт и сурогат на партньор може да бъде невероятно лечебна.


Габриел Касел е базирана в Ню Йорк писателка за секс и уелнес и треньор на CrossFit ниво 1. Тя се превърна в сутрешен човек, изпробва над 200 вибратора и яде, пия и намазва с въглен — всичко това в името на журналистиката. В свободното си време тя може да бъде намерена да чете книги за самопомощ и любовни романи, да натиска пейка или да танцува на пилон. Следвайте я в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss