Ръководство за бифокални контакти

Независимо дали сте имали зрение 20/20 през целия си живот или сте носили коригиращи лещи в продължение на много години, в един момент може да имате нужда от бифокални лещи.

Бифокалните контактни лещи са жизнеспособна опция за много хора с проблеми със зрението.

Прочетете, за да научите повече за това кога може да искате да получите бифокални контакти – и кога не – плюс разгледайте нашите избори за шест бифокални контактни лещи.

Можете ли да носите контакти, ако имате нужда от бифокални?

Вероятно можете! Много хора се наслаждават на свободата, която бифокалните контактни лещи им дават и откриват, че могат да ги носят успешно.

Ако никога преди не сте носили контакти, има крива на обучение да свикнете да ги поставяте и носите.

Ще имате и крива на обучение, защото те са бифокални – което означава, че има две различни фокусни точки, едната за виждане на нещата от разстояние и една за гледане на нещата отблизо. Същото важи обаче, ако си вземете бифокални очила.

Има ли бифокални контакти?

Да, бифокалните контактни лещи са вид мултифокални контакти. Налични са няколко различни типа, които да отговарят на различни нужди.

Те включват:

  • Меки контактни лещи. Те са направени от гъвкава пластмаса, която позволява на кислорода да тече лесно към роговицата ви. Някои меки лещи са направени от силикон-хидрогел.
  • Твърди газопропускливи контактни лещи. Тези лещи са по-издръжливи от меките контактни лещи. Те са устойчиви на натрупване на отлагания и осигуряват ясна и ясна визия.
  • Контактни лещи с продължително носене. Те могат да се носят до 30 дни и се предлагат в мек или твърд газопропусклив тип, въпреки че мекото удължено носене е по-често достъпно.

За какво се използват бифокалните контакти?

Бифокалните контакти често се използват за коригиране на свързаната с възрастта пресбиопия. Пресбиопията е състояние, което се случва на всеки, обикновено около 40-годишна възраст.

Отнася се до намаляване на способността да се фокусирате върху неща отблизо, като четене на материали или имейли на вашия телефон.

Бифокалните контакти се използват също за коригиране на астигматизъм и рефракционни грешки като късогледство (късогледство) и далекогледство (далекогледство).

Как работят бифокалните контакти?

Бифокалните контакти съдържат две рецепти в една леща.

Те ви позволяват да фокусирате върху обекти, които са близо до очите ви, както и тези, които са далеч. По този начин те коригират едновременно късогледство и далекогледство.

Бифокалните контактни лещи имат различни начини за интегриране на вашите рецепти. Двата най-често срещани типа са:

  • Сегментирани бифокални. Те имат отделна секция за всяка рецепта, както правят бифокалните очила с подплата. Обикновено рецептата за близко виждане ще бъде отдолу, а тази за далечно виждане ще бъде отгоре.
  • Концентрични бифокали. Те имат кръгъл дизайн, с предписание за далечно виждане в средата и предписание за близко виждане в заобикалящ пръстен.

Колко могат да струват бифокалните контакти?

Цената на вашите лещи ще се определя до голяма степен от типа, който имате. Бифокалните лещи обикновено са по-скъпи от стандартните контакти.

Ако нямате застраховка, може да очаквате да плащате от $700 до $1500 на година за лещи.

Ако имате цялостна застраховка за зрение и вашият доставчик покрива контакти с рецепта, те могат да покриват и бифокални контакти. В някои случаи може да имате доплащане или приспадане, свързани с цената на вашите лещи.

Как избрахме

Контактните лещи в този списък са избрани специално, защото са направени с мисъл за комфорт и яснота на зрението, постигнати от използваните материали и дизайн.

Потърсихме лещи, които се чувстват добре в окото, дори в много дълги дни. Те или имат високо съдържание на вода, или позволяват на кислорода да преминава свободно. Някои са специално разработени за премахване на симптомите на сухо око.

Разгледахме и функции като UV защита и повърхностна защита от дразнители и отломки.

Всяка контактна леща идва от доверен производител и може да бъде закупена от реномиран продавач.

6 бифокални контактни лещи за проверка

Bausch and Lomb PureVision2 Multi-Focal за пресбиопия

Тези месечни лещи за еднократна употреба са направени от balafilcon A, силиконов хидрогел. Те имат тризонов прогресивен дизайн (близки, междинни и дистанционни зони) с оптика с висока разделителна способност (HD), за да ви помогне да виждате ясно.

HD оптиката е проектирана да намалява ореолите около светлините и отблясъците при условия на слаба светлина.

Контактни лещи Bausch and Lomb Ultra за пресбиопия

Тези месечни контакти за еднократна употреба са 46 процента вода, което ги прави добър избор за хора със сухо око. Те също са направени със samfilcon A, вещество, което помага на всяка леща да задържа влагата.

Онлайн прегледите често споменават, че тези лещи осигуряват значителен комфорт дори по време на целодневно носене.

CooperVision clariti 1 Day Multifocal

Тези ежедневни лещи за еднократна употреба са направени от силиконов хидрогел (в този случай comfilcon A), който позволява на кислорода да преминава свободно през роговицата ви, което може да увеличи комфорта.

Те имат 56 процента водно съдържание, така че са естествено хидратиращи. Тези лещи също така осигуряват UV защита.

CooperVision Proclear 1 дневни мултифокални контактни лещи за еднократна употреба

Тези ежедневни продукти за еднократна употреба имат асферичен дизайн. Асферичните лещи са предназначени да бъдат тънки и леки. Те могат също да помогнат за намаляване на увеличението и изкривяването.

Освен това те имат и дизайн близо до центъра. Това означава, че предписанието за близко виждане е в центъра, а предписанието за разстояние е отвън.

Тези лещи могат да бъдат добри за хора с астигматизъм. Те също така имат високо съдържание на вода, което ги прави удобен избор за хора със сухо око.

1-ДНЕВНИ ACUVUE MOIST Мултифокални контактни лещи

Тези лещи са за ежедневна употреба.

Изработени са от etafilcon A, удобен материал за лещи от хидрогел, който е проектиран да позволява максимални нива на кислород да достигнат до роговицата ви.

Те също имат асферичен, близо до центъра дизайн.

Онлайн отзивите от някои хора със сухо око казват, че тези лещи са много удобни, дори в дълги дни.

Alcon Air Optix Aqua Multifocal

Тези месечни меки контакти за еднократна употреба могат да се носят до 6 нощи подред, което ги прави логичен избор за хора в движение.

Всяка леща има повърхностна обработка, която я прави устойчива на остатъци и протеинови отлагания, която има за цел да намали дразненето на очите.

Колко трудно е да се приспособите към бифокални контакти?

Някои хора откриват положителна разлика веднага, докато на други са необходими няколко седмици редовно носене, за да се коригират.

И въпреки че има няколко различни вида дизайни на бифокални контактни лещи, може да откриете, че не можете да се приспособите към нито един тип. Някои хора също се отказват твърде бързо, преди очите им да имат време да свикнат да превключват между предписанията.

Имайки това предвид, разберете дали пробните контактни лещи са включени в цената на поставянето на контактни лещи. По този начин можете да изпробвате няколко вида, преди да купите.

Някои марки контактни лещи, като CooperVision, има безплатни пробни оферти, от които може да успеете да се възползвате.

Какви са минусите на бифокалните контакти?

Някои хора смятат, че бифокалните контакти влияят негативно на тяхното възприятие за дълбочина, което ги прави трудни за носене.

Други се оплакват от напрежение в очите, главоболие или ореоли. Това може да е по-вероятно да се случи при хора, които четат много отблизо на екрана на компютъра или тези, които карат на дълги разстояния, особено през нощта.

Ако имате сухо око, може да не ви е удобно да носите бифокални контакти. Има обаче бифокални контакти с високо съдържание на вода, за които много хора с това състояние казват, че са удобни.

Долния ред

Бифокалните контактни лещи се предписват за лечение на различни проблеми със зрението, включително пресбиопия и миопия.

Има бифокални контакти за ежедневна и продължителна употреба.

Много хора намират бифокалните контакти за много удобни и ефективни за коригиране на проблеми със зрението.

Бифокалните контакти изискват рецепта, която може да се попълни в широк спектър от онлайн потребителски сайтове и магазини за очила.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss