Ръководството No BS за здрава, добре поддържана пубисна коса

Вие имате космати въпроси, ние имаме отговорите

От момента, в който поникнат първите ни жилави косми, ние сме обусловени да мислим, че трябва да бъдат подстригани или издърпани. Просто погледнете всички реклами, джаджи и методи за разправия на пубсите.

И това е само докато не срещнем някой, който след това казва, че au naturel е начинът, по който трябва да вървим.

Може би това е партньор, който харесва пищния външен вид, или приятелка, която е свободна птица. Всеки има мнение за пубисното окосмяване. Нищо чудно, че сме объркани кой начин е наистина най-добрият за нас.

Трябва ли да се откажете от месечния си восък? Има ли ползи от това да имаш храст? „Моделите на срамното окосмяване варират значително в зависимост от възрастта, етническата принадлежност и най-важното, собствената им индивидуалност“, казва Кейти Бърис, дерматолог в ColumbiaDoctors и асистент по дерматология в Медицинския център на Колумбийския университет. „Въпреки че тенденцията в този момент насърчава подстригването или дори премахването на пубисните косми, това трябва да бъде решение, което човек взема сам.

И така, как решавате какво да правите с косата си там долу? Избрахме някои насоки и съвети за безопасност от експертите.

Възможности за грундиране на пубите, от DIY до безопасността в салона

1. Оставете го да расте

Ако отивате в природата, не е нужно да правите нищо. Косата ви ще расте само до къса дължина. Няма да изглеждаш като Рапунцел там долу. Можете да подстригвате или оформяте по ваш вкус с помощта на специална машинка за подстригване, тример или ножици за подстригване.

Професионален съвет: Ако използвате ножици, първо ги дезинфекцирайте. Определете инструмента като ваш официален инструмент за рязане. Не го използвайте за нищо друго. За вашата машинка за подстригване или тример следвайте указанията на производителя, за да ги поддържате чисти. Не го споделяйте.

Пазарувайте тримери за бикини линия.

2. Бръснене

„Всеки, който се бръсне, знае, че не е необичайно да отрежете кожата случайно“, казва Бърис. Освен това бръсненето може да причини малки сълзи, за които дори не знаем, че са там. Това създава възможност за проникване на бактерии. Ето защо е важно да работите с чиста самобръсначка и чиста бикини зона.

Професионален съвет: Suzanne Friedler, дерматолог в Advanced Dermatology PC в Ню Йорк, препоръчва използването на гел за бръснене или друг лубрикант, за да предпазите кожата си. След това нанесете овлажнител и крем с кортизон без рецепта, за да противодействате на всяко дразнене. Избягвайте да нанасяте продукти около вагиналния отвор.

бръсначикрем за бръснене

3. Восък и резба

Восък и резба и двете изтръгват косата от корена. Според Фридлер това може да изложи фоликула на инфекции като:

  • фоликулит
  • кипи
  • възпалени кисти
  • абсцеси

Скорошно проучване предполага, че кола маската може да ви направи по-уязвими към кожния вирус molluscum contagiosum. Изгарянията както от DIY, така и от професионалната кола маска също са проблем, добавя Бука.

Професионален съвет: Това не означава, че трябва да се отклонявате от тези методи. Просто изберете реномиран салон, който следва правилния протокол. Вашият естетик трябва да има чисто работно място, да носи ръкавици и никога да не потапя двойно колана пръчка. Те също така трябва да ви накарат да попълните формуляр за консултация преди първото лечение. Масата за восък или резба трябва да бъде покрита с чиста хартия за еднократна употреба.

4. Химически депилатори

Химическите депилатори разграждат косата, така че тя да се отмива от кожата ви. Въпреки че са удобни за използване, те могат да доведат до алергични реакции и дразнене. Много хора са чувствителни към тези продукти. Не забравяйте да направите малък тест върху кожата си, преди да опитате върху по-голяма площ. Избягвайте употребата близо до вагиналния отвор.

5. Лазерна епилация или електролиза

Лазерната епилация и електролизата са различни методи за дългосрочно обезкосмяване. И двете са насочени към космения фоликул под повърхността на кожата ви. При електролизата Бука казва, че тъканта на белези е проблем. Ако имате анамнеза за келоидни белези, този подход не е добър избор.

Когато става въпрос за двете опции, Бука препоръчва да се намери обучен медицински специалист, който да прилага лечението. Помислете два пъти, преди да се насочите към купон с кодове, без да си правите домашното. „Това може да означава, че хвърляте заровете“, казва той.

Да отида ли да напълня храстите или да кося тревата?

Въпреки че пубисните косми имат много съвременни цели, те вероятно са играли по-голяма роля за здравето много преди хората да имат набор от бельо или устойчиви на триене клинове в чекмеджетата си. „Срамното окосмяване е остатъчното окосмяване от нашите дни като маймуни“, казва Боби Бука, дерматолог и сътрудник, основател и главен научен директор на линията за грижа за кожата First Aid Beauty.

Тези дни можете да правите каквото пожелаете: да запазите всичко, да го подрежете или да го подобрите. „Докато естественото е може би най-здравословното“, казва Фридлер, „притежаването на добри навици за подстригване и оформяне може да направи всеки стил здравословен.“

Изберете стил

Ако решите да се отправите към салона за кола маска, комуникацията е всичко. Не се срамувайте, докато сте разпръснат орел. Опишете на вашия естетик какво точно искате или не искате.

стил Описание
бикини премахва пубите, които надничат от линията на бикините ви
Бразилски, известен още като Холивуд или Пълен Монти премахва всички косми от срамната област, срамните устни и дори задницата
Френски щастливата среда между кола маска за бикини и бразилка; оставя срамните устни и космите ви непокътнати, но подрежда отпред

Изберете форма

За всяка опция за кола маска също имате избор на форма. Ако отивате бразилски, можете да изберете да запазите малко килимче отпред и да изберете кройка. Ако избирате стила на френския восък, формата ви ще се движи по срамните устни.

Форми на косата какво е
писта класически, късокосмест, широк инчов път
ирокез ивица за кацане, но с по-дебела линия
пощенска марка квадратна версия на лентата за кацане
Бермудски триъгълник широка в горната част, тясна отдолу
чаша за мартини тример от триъгълник
сърце романтичен избор
vajazzle залепващи се изкуствени бижута временно украсяват долните ви региони

Премахнете червените подутини

Врастналите косми са проклятие на бръсненето, кола маската, резбата и химическата епилация. Но те не трябва да бъдат. „Врасналата коса е реакцията на имунната ви система към косъм, растящ настрани“, обяснява Бука. Вашето тяло започва да натрупва белези около областта.

Ако все пак получите червени подутини, избягвайте да използвате пинсети или други устройства, за да ги премахнете. „Това често води до повече травми в района и увеличава риска от бактериални инфекции“, казва Бъррис. „Топлите компреси могат да помогнат за намаляване на възпалението и косата може да заздравее сама и спонтанно да се размести.”

Опитайте хидрокортизонов крем без рецепта, за да намалите отока и бензоил пероксид за премахване на бактериите, препоръчва Бука. Отново избягвайте да използвате продукти близо до вагиналния отвор. Ако врасналата коса не отшуми или стане болезнена, посетете Вашия лекар или дерматолог.

OTC хидрокортизон крембензоил пероксид

Науката зад срамното окосмяване

Като общо правило, ако е върху телата ни, вероятно е там с причина. Същото важи и за нашите пубси.

„Окосмяването на срамните органи функционира за омекотяване и защита на чувствителната кожа около гениталиите“, казва Бърис. „Той също играе роля в хигиената, като улавя мръсотия и бактерии и предотвратява навлизането им във вагиналния отвор. Въпреки че много хора смятат, че е по-хигиенично да премахнат космите, всъщност е обратното.

Пубсите ни помагат за отвеждане на потта от телата ни за по-бързо изпаряване, обяснява Фридлер. По същество срамното ни окосмяване може да ни помогне да се охладим, когато бягаме или капем локви в студиото за гореща йога. И има бонус: „Косата действа като бариера, която предотвратява триенето и протриването“, добавя Фридлер.

Говорейки за дейности: „Последното, което чух, сексът беше контактен спорт“, казва Анджела Джоунс, акушер-гинеколог и постоянен съветник за сексуално здраве в Astroglide. Пубсите ни могат да се засилят и да предотвратят дразнене, докато са в чувала, но това не е всичко.

Въпреки че трябва да се направят повече изследвания по тази тема, оставянето на пубсите ви непокътнати – вместо да рискувате прорези, порязвания или ожулвания – може да предложи известна защита срещу полово предавани инфекции (ППИ). „Някои ППИ имат повишен риск от разпространение или придобиване, ако има компрометирана повърхност на кожата“, обяснява Джоунс. Но нашите пуби не са предназначени като заместител на използването на защита, като презервативи, по време на сексуална активност.

Нашите срамни косми също играят роля в намирането на човека, с когото да се търкаля. Косата улавя ароматите, известни като феромони, които произвеждат нашите апокринни жлези. „Тези аромати са важни за чифтосване при всички видове животни“, обяснява Фридлер.

Вашето окосмяване, ваш избор

Като цяло, не се напрягайте твърде много за това какво да правите със срамното си окосмяване. Винаги можете да направите нищо, ако желаете, и това е напълно добре. И ако някога сте се чудили дали вашият лекар се грижи за пубса ви, ето вашият отговор:

„Имам жени, които ми се извиняват през цялото време, че не се грижат или не се бръснат, преди да дойдат за гинекологичните си посещения“, казва Джоунс. „Акушер-гинеколозите не ги интересува. Ти избираш. Коси или голи, жените са красиви независимо.”


Дженифър Чесак е базирана в Нашвил редактор на книги на свободна практика и инструктор по писане. Тя също така е автор на приключенски пътувания, фитнес и здраве за няколко национални публикации. Тя спечели магистърска степен по журналистика от Northwestern’s Medill и работи по първия си художествен роман, чието действие се развива в родния й щат Северна Дакота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss