Розацеята сърби ли?

Розацеята обикновено причинява зачервяване, обезцветяване и подутини по лицето. В някои случаи може да причини сърбеж.

Розацеята е хронично възпалително състояние на кожата, характеризиращо се с червено, кафяво или лилаво обезцветяване, зачервяване, видими кръвоносни съдове и често развитие на малки, пълни с гной подутини по лицето. Обикновено засяга бузите, носа, челото и брадичката. В някои случаи може също да причини дразнене на очите и подуване.

Розацеята засяга повече от 16 милиона души в САЩ. Хората с келтски произход може да са по-склонни да развият това състояние.

Докато състоянието най-често се свързва с усещане за парене и смъдене, някои хора с розацея изпитват сърбеж. Нека проучим какво може да причини това и как да намерим облекчение.

Сърби ли розацеята?

Розацеята може да причини сърбеж (пруритус) при някои индивиди изследвания предполага, че този симптом е по-рядък от усещането за смъдене или парене.

Сърбежът е по-често свързан с подтипове розацея, които включват подутини или папули по кожата, като папулопустулозна розацея. Интензитетът на сърбежа може да варира от лек до тежък и може да се появи и изчезне или да продължи с течение на времето.

Как розацеята причинява сърбеж?

Какво причинява сърбежа, свързан с розацеята, не е напълно разбрано. Може да е свързано с освобождаването на вещества, борещи се с възпалението, които активират рецепторите за сърбеж, особено при някои подвидове розацея, като папулопустулозна розацея.

Нарушената кожна бариера при хора с розацея също прави кожата по-податлива на дразнене и сърбеж. Фактори от околната среда като температурни промени, продукти за грижа за кожата или излагане на алерген също могат да допринесат за сърбеж при розацея.

Къде по тялото ви сърби розацеята?

При розацея сърбежът обикновено засяга лицето, включително бузите, носа, челото и брадичката, където обикновено се появяват симптоми като зачервяване, обезцветяване, папули и пустули.

В някои случаи обаче сърбежът може да засегне други части на тялото, като скалпа, шията или гърба.

Какво причинява розацеята?

Точната причина за розацеята не е напълно изяснена, но изследване от 2018г предполага, че генетичните фактори и факторите на околната среда могат да предизвикат и влошат състоянието. Различни фактори, включително ултравиолетова светлина, топлина, пикантни храни, алкохол, стрес и микроби, също могат да предизвикат имунен отговор.

Освен това акарите Demodex, които естествено обитават кожата, са открити в по-голям брой при хора с розацея. Доказателствата сочат, че изобилието от тези акари може да предизвика имунен отговор или че възпалението, причинено от определени бактерии, свързани с акарите, може да играе роля.

Въпреки това, все още продължава дебат дали тези акари допринасят за развитието на розацея или са резултат от състоянието.

С какво може да се сбърка сърбежът при розацея?

Някои потенциални състояния, които могат да бъдат объркани със сърбеж при розацея, включват:

 • Алергични реакции: Алергичните реакции към определени вещества, като продукти за грижа за кожата, козметика или фактори от околната среда, могат да причинят сърбеж и обезцветяване, което може да наподобява симптоми на розацея.
 • Екзема: Екземата, известна още като атопичен дерматит, е хронично възпалително състояние на кожата, характеризиращо се със сърбеж, зачервяване и понякога подобни на обрив петна.
 • Контактен дерматит: Контактният дерматит възниква, когато кожата влезе в контакт с дразнител или алерген, което води до зачервяване, сърбеж и възпаление.
 • Себореен дерматит: Себорейният дерматит засяга предимно области, богати на мастни жлези, като лицето и скалпа. Може да причини зачервяване, лющене и сърбеж, подобно на някои симптоми на розацея.

Как да се лекува сърбеж при розацея

Лечението на сърбежа при розацея се фокусира върху справяне с основните причини и облекчаване на симптомите.

Ето някои общи подходи за справяне със сърбежа, свързан с розацея:

 • Локални лекарства: Вашият дерматолог може да предпише локални кремове или гелове, съдържащи съставки като метронидазол, азелаинова киселина или ивермектин, за да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на сърбежа.
 • Перорални лекарства: В някои случаи могат да бъдат предписани перорални лекарства като антибиотици (напр. тетрациклини) или други лекарства с противовъзпалителни свойства, за да помогнат за справяне с възпалението и облекчаване на сърбежа.
 • Натурални кремове против сърбеж: Нанесете естествени кремове против сърбеж със съставки като алое вера или лайка.
 • Хладен компрес: Използвайте чиста, хладна кърпа или пакет с лед, увит в тънка кърпа, и го нанесете внимателно върху засегнатите области. Хладната температура може да помогне за намаляване на възпалението и да осигури незабавно успокояващо облекчение.
 • Овлажнява: Редовно овлажнявайте кожата си, за да я поддържате хидратирана и да намалите сухотата, която може да допринесе за сърбеж. Изберете овлажнители, които не са комедогенни и подходящи за чувствителна кожа.
 • Защита от слънцето: Защитете кожата си от слънцето, като използвате широкоспектърен слънцезащитен крем с висок SPF и носете защитно облекло и шапки. Излагането на слънце може да предизвика симптоми на розацея, включително сърбеж.
 • Избягвайте тригерите: Идентифицирайте и избягвайте причините, които влошават симптомите на розацея, като излагане на слънце, пикантни храни, алкохол, горещи напитки или екстремни температури.

Кой е най-бързият начин за успокояване на розацеята?

Най-бързият начин да намерите облекчение от сърбежа при розацея може да бъде да приложите студен компрес или да използвате крем без рецепта със съставки като екстракт от алое вера, лайка или женско биле, които имат успокояващи и противовъзпалителни свойства.

За вкъщи

Докато розацеята обикновено се проявява със симптоми като усещане за парене и смъдене, при някои индивиди може да се появи и сърбеж.

Ако изпитвате сърбеж или други симптоми, свързани с розацея, помислете за консултация с дерматолог или здравен специалист за правилна оценка и насоки относно стратегиите за управление.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss