Рентгенови лъчи за диагностика на мултиплен миелом

Множественият миелом причинява увреждане на костите в цялото тяло. Рентгеновата снимка може да открие това увреждане, но не може да докаже, че увреждането е причинено от мултиплен миелом. Ще се нуждаете от допълнителни изследвания, за да потвърдите диагнозата.

Множественият миелом е рак, който засяга плазмените клетки в костния ви мозък. Може да причини увреждане на костите ви, като костни лезии, фрактури и изтъняване.

Обикновено увреждането настъпва в крайниците, гръбначния стълб, таза, ребрата и черепа. Ако лекар подозира, че имате мултиплен миелом, той често ще ви помоли да си направите рентгенова снимка.

Рентгеновата снимка може да идентифицира увреждане на костите и да насочи към диагноза миелом. Рентгеновата снимка сама по себе си обаче не е достатъчна, за да се постави пълна диагноза. Ще ви трябват допълнителни образни изследвания, кръвни изследвания и биопсия, за да потвърдите диагнозата множествен миелом.

Как се използват рентгенови лъчи за откриване на мултиплен миелом?

Рентгеновите лъчи са важна част от процеса на диагностика на мултиплен миелом. Изображенията от рентгенова снимка могат да покажат увреждане на костите, което възниква в резултат на мултиплен миелом.

Множественият миелом причинява увреждане на костите, като създава дисбаланс в обичайното поведение на костно ремоделиране. Увеличава механизма на разрушаване (остеокласти) и потиска механизма на костно изграждане (остеобласти).

За да диагностицирате мултиплен миелом, може да ви бъдат направени рентгенови изображения на цялото ви тяло. Това се нарича изследване на скелета. Може да помогне на лекарите да открият признаци на увреждане на костите от миелома.

Костното увреждане, което може да се открие на рентгенова снимка, включва:

 • дупки в костта (литични лезии)
 • загуба на костна маса
 • фрактури на костите

Рентгеновата снимка обаче не може да определи откъде е дошло това костно увреждане или колко е старо. Това означава, че въпреки че рентгеновата снимка може да помогне да се насочат симптомите и усложненията на множествения миелом, тя не може да определи причината им.

Ще са необходими допълнителни изследвания за потвърждаване на диагнозата мултиплен миелом.

Какви други образни тестове могат да се използват за диагностициране на миелом?

Допълнителните образни тестове могат да помогнат на лекарите да получат по-ясни изображения на костите и могат да помогнат за потвърждаване на диагнозата. Това може да включва тестове като:

 • Компютърна томография (CT): Компютърната томография може да предостави по-подробна информация от рентгеновата снимка. Например, компютърна томография може да създаде ясни изображения на литични лезии. Може също така да покаже всякакви увреждания, атипични структури и тумори в костите.
 • Сканиране с магнитен резонанс (MRI): ЯМР сканирането може да помогне за откриване на костни лезии в ранен стадий чрез създаване на 3D изображения, които могат да покажат увреждане на костите, както и тумори, разположени в костния мозък и плазмените клетки. Туморите в плазмените клетки се наричат ​​плазмоцитоми и могат да прогресират и да се превърнат в мултиплен миелом.
 • Сканиране с позитронна емисионна томография (PET): PET сканирането използва специален захарен разтвор, който, когато се инжектира, кара раковите клетки да се показват на диагностичните изображения. Това може да помогне да се подчертаят клетките на множествена миелома.

Какви други тестове използват лекарите, за да потвърдят диагнозата миелом?

Само образната диагностика не е достатъчна, за да се потвърди диагнозата множествен миелом. Ще ви трябват и допълнителни тестове, като например:

 • Пълен кръвна картина (CBC): CBC показва на лекарите какви кръвни клетки, химикали и протеини изграждат кръвта ви. Резултати, които показват наличието на атипични протеини или нисък брой червени кръвни клетки, могат да сочат към мултиплен миелом.
 • Тестове за антитела: Кръвните тестове за определяне на вида и броя на свързаните с миелома антитела, които имате, могат да помогнат за диагностицирането на мултиплен миелом.
 • Тест за лека верига без серум: Този тест търси свързани имуноглобулинови протеини в кръвта ви. Някои видове вериги могат да бъдат признак на мултиплен миелом.
 • Тест за електрофореза на серумен протеин (SPEP): Този тест може да открие атипичния моноклонален (М) протеин. Високи количества от този протеин се откриват при хора с мултиплен миелом.
 • Електрофореза на протеини в урината (UPEP) тест: Този тест проверява наличието на моноклонален (М) протеин в урината, която е била събрана за период от 24 часа.
 • Тест за ниво на имуноглобулин: Този тест измерва количеството на различни имуноглобулини (антитела) в кръвта. Има пет вида имуноглобулини и високото ниво на един от тези видове е общ маркер на миелома.
 • Изследване на урина: Анализът на урината може да търси атипични протеини в урината ви. Тези протеини могат да показват миелом.
 • Биопсия на костен мозък: По време на биопсия на костен мозък се отстранява проба от течност от костен мозък и кост, обикновено от тазобедрената кост. Тези проби се тестват за наличие на множествени миеломни клетки в лаборатория. Биопсията може да потвърди диагнозата.

След потвърждаване на диагнозата мултиплен миелом лекарите използват следните тестове, за да подпомогнат стадия на рака и да определят неговия тип:

 • Тест за бета-2 микроглобулин: Този кръвен тест търси специфичен протеин, наречен бета-2 микроглобулин. Високите нива на този протеин могат да сочат към диагноза мултиплен миелом.
 • Секвениране на генома: Секвенирането на генома може да помогне за намирането на генетичните маркери и мутации, които са свързани с различни подстилове на мултиплен миелом. Откриването кои от тези мутации и маркери имате може да помогне на лекарите да определят подтипа на множествения миелом и да планират най-доброто лечение за вашето състояние.
 • Тест за лактатна дехидрогеназа (LDH): LDH тестът е кръвен тест, който измерва нивото на ензим, наречен млечна киселина в кръвта ви. Нивата на този протеин се повишават, когато миеломът стане по-напреднал.

Множественият миелом е рак, който се развива в плазмените клетки на вашия костен мозък. Тъй като множественият миелом прогресира, той може да причини увреждане на костите. Това увреждане може да включва костни лезии и костни фрактури.

Рентгеновата снимка може да създаде изображения на вашите кости, които ще покажат това увреждане. Ето защо това е стандартна част от диагностичния процес на мултиплен миелом. Рентгеновата снимка обаче има граници и не може да потвърди диагноза.

Вероятно ще се нуждаете от допълнителни тестове, като допълнителни изображения, кръвни изследвания, анализ на урината и биопсия. След като диагнозата ви бъде потвърдена, тест, наречен секвениране на генома, може да помогне на лекарите да определят вида и стадия на миелома, който имате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss