Резултати от пълна кръвна картина (CBC), показващи хемолитична анемия

Пълната кръвна картина (CBC) може да предполага хемолитична анемия, ако броят на червените кръвни клетки, хемоглобин и ретикулоцити е нисък. Но може да са необходими допълнителни тестове.

Анемията възниква, когато нямате достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити), за да транспортирате кислород в тялото си.

Хемолитичната анемия е подвид на анемия, която се дължи на хемолиза, разграждането на червените кръвни телца. Хемолитичната анемия може да бъде наследствена или придобита.

Пълната кръвна картина (CBC) може да предостави информация за това колко червени кръвни клетки имате и може също да даде указания защо броят на червените кръвни клетки е нисък. И все пак, обикновено не е достатъчно, за да се потвърди хемолитичната анемия, така че лекарите често назначават допълнителни изследвания.

В тази статия обясняваме как резултатите от CBC могат да показват хемолитична анемия и какви други изследвания може да са необходими.

Симптоми на хемолитична анемия

Симптомите на хемолитична анемия могат да се влошат с течение на времето и включват:

 • умора, която може да стане екстремна
 • пожълтяване на кожата или очите (жълтеница)
 • бледа или измита кожа
 • тъмна урина
 • усещане за обща слабост на тялото
 • студени ръце и крака
 • световъртеж
 • ускорен пулс
 • объркване
Беше ли Ви полезно?

Какви резултати от CBC показват хемолитична анемия?

CBC е прост кръвен тест, на който може да се подложите в здравно заведение, като лекарски кабинет или лаборатория. Здравните специалисти използват този тест за измерване и анализ на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки (WBC) и тромбоцитите.

Тези измервания на CBC могат да помогнат на медицинския специалист да определи дали имате хемолитична анемия:

Брой червени кръвни клетки

Вашият брой червени кръвни клетки е броят на червените кръвни клетки, циркулиращи в тялото ви.

Това, което лекарите смятат за типичен диапазон на броя на червените кръвни клетки, зависи от вашата възраст и пол, определени при раждането. Тези стойности могат да варират между лабораториите, но като цяло са:

 • 4,2 до 5,4 милиона клетки на микролитър (клетки/μL) за жени
 • 4,7 до 6,1 милиона клетки/μL за мъже

Ниският брой на червените кръвни клетки може да показва различни видове анемия. Може да показва и други състояния, като дефицит на витамин B, бъбречно заболяване и левкемия.

Хемоглобин

Хемоглобинът, протеин, е основният компонент на червените кръвни телца. Хемоглобинът съдържа желязо, което се свързва с кислорода. Това позволява на червените кръвни клетки да транспортират кислород от белите дробове до останалата част от тялото ви.

Нивата на хемоглобина са по-ниски 12 грама на децилитър (g/dL) за жени и 13 g/dL за мъже обикновено показват анемия.

Среден корпускуларен обем (MCV)

MCV измерва размера и обема на червените кръвни клетки, което може да ви помогне да идентифицирате вида на анемията, която имате.

При хемолитична анемия червените кръвни клетки обикновено са с типичен размер. Това означава, че вашият MCV ще бъде в типичен диапазон.

Има обаче няколко други причини на анемия с типичен диапазон на MCV, като ранна желязодефицитна анемия или апластична анемия.

Брой на ретикулоцитите

Ретикулоцитите са незрели червени кръвни клетки. Необичайно висок брой ретикулоцити показва, че вашият костен мозък се опитва да замени унищожените червени кръвни клетки с бързи темпове.

Ако медицински специалист подозира, че имате хемолитична анемия, той ще включи този тест в CBC. Ако не, те могат да проведат теста отделно на по-късна дата.

Какви други изследвания могат да потвърдят хемолитичната анемия?

Докато CBC може да потвърди анемия, лекарят ще се нуждае от други тестове, за да потвърди хемолитичната анемия. Те включват:

 • Натривка от периферна кръв: Кръвна натривка може да открие промени във формата на червените кръвни клетки, което може да покаже вида на анемията.
 • Хаптоглобинов тест: Хаптоглобинът е протеин, който се свързва със свободния хемоглобин. Нисък брой хаптоглобин означава, че имате твърде много хемоглобин, който не е свързан с червените кръвни телца, което предполага хемолитична анемия.
 • Тест за билирубин: Хемоглобинът се разпада на билирубин. Високият брой на билирубина предполага повишено разграждане на хемоглобина и възможна хемолитична анемия.
 • Тест за лактаза дехидрогеназа (LDH): Червените кръвни клетки освобождават LDH, когато се разпаднат. Високият брой на LDH обикновено предполага хемолиза.
 • Тест за хемоглобинурия: Този тест на урината може да открие високи нива на хемоглобин.
 • Тест на Кумбс: Известен също като антиглобулинов тест, тестът на Coombs търси антитела, които разрушават червените кръвни клетки. Това може да помогне за идентифициране на автоимунна хемолитична анемия.
 • Тестове за костен мозък: Ако кръвните изследвания са неубедителни, тестовете на костния мозък могат да помогнат да се определи дали костният ви мозък произвежда достатъчно здрави кръвни клетки. Лекарят може да извърши този тест чрез аспирация с игла или извличане на проба от солиден костен мозък (основна биопсия), обикновено от тазобедрената кост.
 • Генетично изследване: Лекарите могат да извършват генетични тестове на амниотична течност преди раждането или на кръв след раждането. Тези тестове идентифицират наличието на наследствени заболявания, които могат да причинят хемолитична анемия, като сърповидно-клетъчна болест.

Какво мога да очаквам след диагноза хемолитична анемия?

Медицински специалист ще работи с вас по план за лечение, за да намали риска от хемолиза. Това може да включва стратегии като избягване на студено време и оставане на топло на закрито.

Намаляването на риска от инфекция и заболяване ще бъде важно. Лекарят може да препоръча получаване на годишни ваксини и избягване на големи тълпи. Може също така да се наложи да избягвате недостатъчно сготвена или сурова храна, която може да причини болести, причинени от храната.

Леченията за хемолитична анемия варират в зависимост от вида, който имате и основната причина:

 • Ако имунната ви система произвежда антитела, които атакуват вашите червени кръвни клетки, лекарят може да препоръча стероидна терапия или имуносупресивна терапия.
 • Интравенозните (IV) лекарства, като имуноглобулин (IVIG), могат да укрепят имунната ви система.
 • Ако състоянието ви е тежко, лекарят може да препоръча лечение като хирургично отстраняване на далака ви или кръвопреливане на червени кръвни клетки.

Видове хемолитична анемия

Хемолитичната анемия може да бъде наследствена (присъща) или придобита по-късно в живота (външна).

Наследените типове включват:

 • сърповидно-клетъчна анемия
 • таласемия
 • нарушения на мембраната на червените кръвни клетки, включително наследствена сфероцитоза и наследствена елиптоцитоза
 • дефицит на пируват киназа
 • дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (G6PD).

Придобитите причини за хемолитична анемия включват:

 • автоимунни състояния като лупус и ревматоиден артрит
 • рак на кръвта
 • малария
Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Достатъчно ли е CBC за диагностициране на хемолитична анемия?

Не. ТГС е полезно за диагностициране на анемия и за предоставяне на информация за подтипа, който може да имате, и неговата причина. Необходими са допълнителни изследвания, които включват други кръвни изследвания, за да се постави окончателна диагноза хемолитична анемия.

Коя е най-честата причина за хемолитична анемия?

Сърповидно-клетъчната анемия е една от най-честите причини за наследствена хемолитична анемия. Автоимунните състояния са най-честата причина за придобита хемолитична анемия.

Какъв е маркерът за автоимунна хемолитична анемия?

Лекарите могат да открият автоимунна хемолитична анемия чрез наличието на автоантитела при директен тест на Coombs.

Хемолитичната анемия е подвид на анемията. CBC обикновено е първият диагностичен тест, който лекарите използват за диагностициране на това състояние. Ако се открие доказателство за хемолитична анемия по време на CBC, те ще наредят допълнителни тестове, като тестове за хаптоглобин, билирубин и LDH.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss