Ревматоиден артрит на шията: какво да знаете

Ревматоидният артрит (РА) е хронично възпалително заболяване, при което имунната система на тялото погрешно атакува лигавицата на ставите. Свръхактивната имунна система причинява възпалителен отговор, което води до симптоми, като болка, подуване и скованост.

Ревматоидният артрит може да започне в по-малките стави на ръцете и краката. С напредването на болестта обаче тя може да се разпространи в други части на тялото ви, като шията. Това обикновено не се случва до години след появата на симптомите на артрита.

Как RA засяга шията

Хроничното възпаление на шията причинява разрушаване на синовиалните стави, които са ставите, които позволяват движение. Когато артритът увреди тази става на шията, шийният прешлен може да стане нестабилен.

Прешлените са малки кости, които образуват гръбнака. Има седем и ревматоидният артрит обикновено засяга първия и втория, наречен съответно атлас и ос.

Атласът поддържа тежестта на главата ви, а оста помага на врата ви да се движи в различни посоки.

Един нестабилен прешлен може да се измести или изкълчи с течение на времето и в крайна сметка да притисне гръбначния мозък и нервните корени. Когато това се случи, може да имате изтръпване и изтръпване около врата, което се излъчва нагоре в задната част на главата. Това е в допълнение към болки в ставите, скованост и подуване.

Какво е усещането

Болката във врата е основен симптом на ревматоиден артрит във врата. Тежестта на болката във врата варира от човек на човек. Може да почувствате тъпа или пулсираща болка в задната част на врата около основата на черепа. Подуването и сковаността на ставите също могат да затруднят движението на главата от една страна на друга.

Разликата между болката в шията при RA и нараняването на врата е, че сковаността и болката от нараняване могат постепенно да се подобрят в продължение на дни или седмици. Ако не се лекува, RA на шията може да не се подобри – всъщност може да се влоши. Дори ако симптомите се подобрят, възпалението, подуването и сковаността могат да се върнат.

РА на шията също се различава от остеоартрит. Болката при RA се дължи на възпаление в ставите, докато остеоартритът включва естественото износване на ставите.

Остеоартритът може да засегне и шията. Въпреки това, болката и сковаността при РА могат да се влошат сутрин или след периоди на бездействие. Болката на шията при остеоартрит има тенденция да се влошава с активност.

Главоболие и РА

Главоболие може да се появи и при ревматоиден артрит на шията. Това са главоболие от вторичен тип, което включва първия и втория прешлен. От двете страни на тези прешлени има гръбначни нерви и именно тези нерви доставят усещане на скалпа.

Тези видове главоболие се наричат ​​още цервикогенно главоболие. Те могат да имитират мигрена, клъстерно главоболие и други видове главоболие. Но докато някои главоболия произхождат от челото, мозъка или слепоочието, главоболието, причинено от РА, произхожда от шията и се усеща в главата.

Тези главоболия могат да бъдат едностранни и да се влошат при определени движения на врата или главата.

Други симптоми на РА

RA във врата не само причинява болка, скованост и главоболие. Зоната около врата ви може също да е топла на допир или да изглежда леко зачервена.

Други симптоми могат да се развият, ако прешлените ви притискат гръбначния мозък и нервните корени. Компресията може да намали притока на кръв към гръбначните артерии на шията и може да намали количеството кислород, което пътува до мозъка ви. Това може да доведе до световъртеж и дори затъмнение.

Компресията на гръбначния мозък също може да повлияе на баланса и ходенето и да причини проблеми с контрола на червата и пикочния мехур.

RA може да причини и други симптоми. Например:

 • липса на енергия
 • висока температура
 • грипоподобни симптоми
 • загуба на апетит
 • отслабване
 • затруднения със съня
 • мозъчна мъгла
 • твърди подутини или тъкани под кожата ви

Диагноза

Физическият преглед може да помогне на Вашия лекар да прецени обхвата на движение във врата ви и може да разкрие признаци на нестабилност на ставите, възпаление и несъответствие.

Няма нито един тест за диагностициране на РА, но Вашият лекар може да нареди серия от тестове, за да стигне до това заключение. Това включва кръвни изследвания за търсене на възпалителни маркери и автоантитела, които често са показателни за РА. Можете също така да се подложите на образен тест, който прави снимка на вътрешността на тялото ви, като рентгенова снимка, ЯМР или ултразвук.

Тези тестове са полезни за определяне на степента на възпаление и увреждане на ставите на шията.

Възможности за лечение

РА на шията може да прогресира и да причини трайно увреждане на ставите. Няма лечение, но комбинация от терапии може да помогне за подобряване на симптомите и намаляване на възпалението.

1. Медикаменти

Лекарствата, отпускани без рецепта и с рецепта, могат да помогнат за спиране на възпалението и болката в ставите и да забавят прогресията на заболяването.

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са полезни при лека до умерена болка. Те включват ибупрофен (Motrin) и напроксен натрий (Aleve). Ако те не доставят облекчение, Вашият лекар може да Ви предпише по-силно противовъзпалително или кортикостероид като преднизон.

Вашият лекар може също да включи модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs) като част от Вашето лечение. Те включват лекарства като метотрексат (Trexall, Otrexup), тофацитиниб (Xeljanz) и лефлуномид (Arava). Или може да сте кандидат за по-нов клас DMARD, известни като биологични. Тези лекарства са насочени към частта от имунната ви система, която причинява възпаление.

Можете да приемате DMARD самостоятелно или да ги комбинирате с други лекарства.

2. Терапия

Тъй като бездействието може да влоши болката в ставите, Вашият лекар може да препоръча леки упражнения за намаляване на възпалението и подобряване на силата и гъвкавостта. Това може да включва дейности, които не включват много движения на врата, като ходене или колоездене.

Започнете бавно и постепенно увеличавайте интензивността на тренировките, за да определите с какво можете да се справите. Вашият лекар може също да препоръча масажна терапия за намаляване на сковаността и болката в ставите около врата или физическа терапия за подобряване на обхвата на движение. Плуването или водната аеробика също могат да бъдат полезни за РА, особено когато са в отопляем басейн.

Спането на терапевтична възглавница може да осигури по-добра опора на шията и главата ви. Това може да поддържа врата ви в правилно подравняване по време на сън, като помага за намаляване на болката и сковаността.

Използването на горещ или студен компрес за около 10 минути може също да помогне за намаляване на възпалението, сковаността и подуването.

3. Хирургия

Ако имате тежко, трайно увреждане на ставите или признаци на притискане на нерв, Вашият лекар може да обмисли процедура на шийния отдел на гръбначния стълб. Хирургията може да включва сливане на гръбначния стълб, което помага за рестабилизиране на първия и втория прешлен, или може да се нуждаете от процедура за премахване на натиска от компресията на гръбначния мозък.

Хирургията може също да премахне всякакви костни шипове или възпалени тъкани на шията.

Кога да отидете на лекар

Посетете лекар за болка в шията, която е постоянна, не реагира на домашни средства или пречи на ежедневните дейности, особено ако вече имате диагноза РА. Вие също трябва да се свържете с Вашия лекар за болки във врата, придружени от:

 • изтръпване
 • изтръпване
 • главоболие
 • болка, която се излъчва надолу по ръката ви

Правилната диагноза и лечение могат да намалят възпалението, да забавят прогресията на заболяването и да подобрят качеството ви на живот.

Долния ред

РА е хронично, прогресиращо заболяване, което може да се влоши. Хроничното възпаление може да доведе до трайно увреждане на ставите на шията, а нелекуваният РА може постепенно да засегне други части на тялото ви. Говорете с Вашия лекар, за да определите коя опция за лечение е подходяща за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss