Разпознаване на цветовете на инхалатора за астма и тяхното значение

Все още няма универсален стандарт за цветовете на инхалатора. Въпреки това, разпознаването на някои от най-често срещаните типове може да ви помогне да поддържате правилния режим на астма.

Асортимент от инхалатори, всеки с различен цвят.
Paffy69/Гети изображения

Ако вие или някой, когото познавате, имате астма, познаването на правилния цветен инхалатор, към който да достигнете, може да ви помогне в случай на спешност. Но тъй като тези цветове не винаги са стандартизирани, винаги проверявайте внимателно етикета преди употреба.

Ето какво трябва да знаете за наличните видове инхалатори, както и за техните най-често срещани цветове.

Какво означават различните цветове на инхалаторите?

Макар и много експерти Съгласен че инхалаторите с цветно кодиране биха били от полза за пациентите, все още липсва стандартизация на тези устройства в световен мащаб.

Според а Доклад за 2017 г от Американската медицинска асоциация (AMA), за разлика от Канада, Обединеното кралство и части от Европа, в момента няма стандартизирана конвенция за оцветяването на респираторните инхалатори в Съединените щати.

Като цяло обаче инхалаторите за облекчаващи лекарства са сини, а инхалаторите за предотвратяване са кафяви. Това обаче не винаги е така, което може да създаде объркване.

Ето какво могат да означават някои от най-често срещаните цветове, но винаги проверявайте етикета преди употреба.

Син

Синьото е цветът, който най-често се използва за “облекчаващи” или “спасителни” инхалатори. Различните марки обаче често използват и други цветове за албутерол. Тези инхалатори са краткодействащи бета-агонисти (SABA), които съдържат лекарство като албутерол, което бързо отпуска дихателните мускули.

Облекчаващите или спасителните инхалатори са получили името си от предназначението им — те са предназначени да предложат бързо облекчение в случай на спешност.

На повечето хора с астма се предписва облекчаващ инхалатор, така че вероятно ще можете да намерите този тип по-лесно от други.

кафяво

Кафявият най-често е цветът на инхалаторите за „превенция“ или „контролер“. Тези устройства съдържат кортикостероиди, които постепенно намаляват възпалението в дихателната система с течение на времето.

Тези инхалатори са предназначени да се приемат редовно за предотвратяване и постепенно подобряване на симптомите на астма с течение на времето. В резултат на това те не са подходящи в случай на астматичен пристъп или респираторна спешност.

Тези инхалатори са предназначени да се използват дори когато нямате симптоми. Това може да подобри качеството на ежедневния ви живот. Използването на спейсър с предпазен или контролен инхалатор може да улесни използването им и да предотврати странични ефекти като възпалено гърло или дрезгав глас.

Зелено

Зеленото е цветът, който най-често се използва за дългодействащи бронходилататорни инхалатори, които помагат за справяне с хронични заболявания на дихателните пътища като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Подобно на инхалаторите за предотвратяване/контролиране, те са предназначени да управляват и намаляват симптомите постепенно с течение на времето. Те не са предназначени за лечение на остри или спешни симптоми.

Оранжево или жълто

Оранжевите или жълтите устройства, като кафявите, обикновено са предпазни/контролиращи инхалатори. Въпреки това, понякога те могат да бъдат облекчаващи/спасителни инхалатори, така че винаги оценявайте внимателно устройството преди употреба.

Flovent (флутиказон) е вид кортикостероид, често срещан в оранжеви или жълти устройства. Proventil (албутерол сулфат) също обикновено използва жълт или оранжев инхалатор.

Червено, розово или лилаво

Червени, розови или лилави устройства са склонни да показват комбинация от превантивно/контролиращо и облекчаващо/спасително лекарство.

Например, тези устройства могат да съдържат комбинация от кортикостероид и SABA, за да осигурят както краткосрочна спешна подкрепа, така и дългосрочна превантивна грижа.

Advair (флутиказон пропионат и салметерол) е превантивно лекарство за астма, което обикновено се предлага в лилав инхалатор.

Безопасно ли е споделянето на инхалатори?

Поради съображения за безопасност, експерти винаги съветвам против споделяне на инхалатори. Използването на чужд инхалатор е свързано със следните рискове:

 • Кръстосано замърсяване: Инхалаторите са предназначени за употреба от един човек. Споделянето на такова може да разпространи вируси, бактерии или респираторни инфекции от един човек на друг.
 • Проблеми с дозировката: Лекарите предписват инхалатори на пациенти със специфични дози въз основа на уникалното състояние на пациента. Тяхната възраст, тежестта на астмата и други фактори играят роля при правилната дозировка. Използването на инхалатор с неправилна доза може да бъде неефективно или дори опасно.
 • Проблеми с лекарствата: Няколко лекарства се предписват за астма в зависимост от уникалния характер на състоянието. Вземането на грешния може да бъде вредно.

По принцип е най-добре да използвате само инхалатор, предписан ви от лекар. Ако нямате собствен инхалатор в случай на спешност, говорете с лекар за получаване на рецепта.

Продължете да учите за лечението на астма

Докато инхалаторите са най-разпространеният начин за лечение на астма, други начини за ефективно управление включват:

 • Биологичните продукти могат да помогнат при лечението на тежки симптоми

 • Бронхиалната термопластика използва електроди за намаляване на стягането на дихателните пътища

 • Алергичните инжекции могат да помогнат за намаляване на реакцията на имунната система към тригерите

 • Проследяване и избягване на задействания като полени, определени аромати, замърсяване на въздуха или определено време

 • Намаляването на стреса чрез техники като медитация и дишане може да намали пристъпите

 • Редовните упражнения могат да намалят риска от проблеми с дишането

 • Храненето на здравословна диета може да е от полза за вашата дихателна система и цялостното здраве

 • Спирането на тютюнопушенето може значително да намали симптомите на астма

 • Управлението на вашето тегло също може да намали симптомите на астма

 • Кислородната терапия може да се използва при спешни случаи

По принцип инхалаторите за облекчаване/спасение са сини, а инхалаторите за предотвратяване/контрол са кафяви, но това не винаги е така. Обръщането на специално внимание на вида на инхалатора, който използвате, и внимателното четене на инструкциите ще помогне за намаляване на риска от усложнения.

Силно препоръчително е да имате под ръка предписан инхалатор и да знаете как да го използвате преди време. Счита се за опасно да използвате инхалатор на друг човек.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss