Разпознаване и лечение на аорто-ентерална фистула (AEF)

Аортоентералната фистула е рядко, но животозастрашаващо усложнение на аортна хирургия, което изисква незабавно хирургично възстановяване. Ранните симптоми включват коремна болка или повръщане на кръв.

Фистулата е необичайна връзка между две пространства в тялото ви. Аортоентералната фистула (AEF) е дупка, която свързва стомашно-чревния (GI) тракт с аортата, главната артерия, която отвежда кръвта от сърцето ви.

Най-честата причина за AEF са усложнения от операция на аортата. Може да възникне и като усложнение на състояния, които причиняват възпаление на аортата.

Без своевременно лечение за възстановяване на аортата, AEF причинява масивно стомашно-чревно кървене и почти винаги е фатално. Спешната операция може потенциално да бъде животоспасяваща.

Прочетете, за да научите за това сериозно състояние, включително неговите причини, симптоми и възможности за лечение.

Какво причинява аорто-ентерална фистула?

AEF е необичайна връзка между аортата и стомашно-чревния тракт. Вашата аорта е най-големият кръвоносен съд в тялото ви. Той пренася кръв от сърцето ви до останалата част от тялото ви. The дванадесетопръстникаили горната част на тънките ви черва, е най-често засегнатата част от вашия стомашно-чревен тракт.

AEFs са изключително редки и се появяват при приблизително 1 на 143 милиона души на година.

AEF може да бъде първичен или вторичен. Първичните фистули са по-рядко срещани. Те се развиват поради директно триене и възпаление на аортата. Основен причини може да включва:

 • аортни аневризми, най-често
 • чужди предмети в тялото ви
 • тумори
 • лъчетерапия
 • инфекции като туберкулоза и сифилис

Вторичните AEF се развиват след операция на вашата аорта, обикновено след получаване на синтетична присадка за лечение на аневризма на коремната аорта.

Има относително висок риск развитие на фистула след възстановяване на отворена аортна артерия в сравнение с ендоваскуларно възстановяване. Отвореният ремонт означава, че хирург лекува аневризма чрез голям разрез за достъп до вашата аорта. Ендоваскуларната хирургия включва използването на тънка тръбичка, която лекарите вкарват в кръвта ви.

AEF са по-чести при мъжете. Аневризмите на коремната аорта и операцията на аортата също са по-чести при мъжете.

Какви симптоми причинява аорто-ентералната фистула?

AEF често се проявява с масивно и трудно за контролиране стомашно-чревно кървене, което може да доведе до шок и смърт.

Други признаци и симптоми включват:

 • ниско кръвно налягане
 • внезапна и силна коремна болка
 • повръщане на кръв
 • коремна маса с пулс

В проучване от 2021 г. стомашно-чревното кървене е сред първоначалните симптоми при 60% от 57 души, лекувани в един медицински център от 1999–2019 г. за вторични AEF. Болката в корема е сред първите симптоми при 56% от хората.

Кога да се обадите на 911

Стомашно-чревното кървене е спешен медицински случай, който изисква незабавна медицинска помощ. Изключително важно е да посетите лекар, ако развиете симптоми като:

 • повръщане на кръв
 • тъмни, катранени изпражнения
 • яркочервена кръв в изпражненията

Какви са възможните усложнения на аорто-ентералната фистула?

потенциал усложнения които могат да възникнат от фистулата или лечението на фистулата включват:

 • шок
 • полиорганна недостатъчност
 • сърдечен удар
 • аритмия
 • разкъсване на аортата
 • инфекция
 • изтичане на червата от вашата фистула
 • сепсис

Как лекарите диагностицират аорто-ентералната фистула?

Ако лекар подозира AEF, той ще продължи директно към операцията без допълнителни тестове. относно две трети от диагнозите се правят в операционната. Много диагнози не се поставят до доклада от аутопсията след смъртта.

Ако нямате анамнеза за хирургично възстановяване на аортата или аневризма на аортата, може да се наложи лекарят да проведе други тестове, преди да подозира AEF. Тестовете могат да включват:

 • ултразвук
 • горна езофагогастродуоденоскопия (EGD)
 • компютърна томографска (CT) ангиография

Как лекарите ремонтират аорто-ентерална фистула?

AEF изискват незабавна операция, за да се избегнат животозастрашаващи усложнения. Лекарите могат да извършват операция чрез традиционна отворена процедура или по-малко инвазивна ендоваскуларен подход.

Целите на операцията са:

 • спрете кървенето
 • потвърдете диагнозата
 • поправете повредената част от аортата

Отворен ремонт

По време на отворен ремонт лекарят ще направи голям разрез в корема ви за достъп до аортата ви. След това ще поправят фистулата. Те могат също да премахнат присадката от предишна операция, както и всяка мъртва или заразена тъкан.

Отворената хирургия е свързана с по-ниски ставки на сепсис или следоперативна инфекция за хора с достатъчно добро цялостно здраве, за да се справят с повишеното физическо натоварване на операцията.

Ендоваскуларен ремонт

Лекарите извършват ендоваскуларна хирургия чрез достъп до вашата аорта от кръвоносния ви съд. Вашият хирург ще направи разрез върху една от артериите ви, често в слабините ви, и ще вмъкне дълга, тънка тръба със специални инструменти, докато достигне аортата ви. Те ще използват тази тръба, за да поправят вашата фистула.

Ендоваскуларното възстановяване обикновено е предпочитаната техника за хора с първични AEFs без признаци на инфекция. Лекарите също често го използват за стабилизиране на критично болни хора с вторични AEF или такива, които не са в достатъчно добро здраве, за да се подложат на отворена операция.

Какви са перспективите за хората след възстановяване на аорто-ентерална фистула?

Ремонтът на AEF е потенциално животоспасяваща процедура. Без операция, смъртността на някой с AEF е по същество 100%.

В проучване от 2021 г. изследователите съобщават за следните нива на смъртност сред 57 души, претърпели операция за лечение на вторични AEFs:

Времева рамка Коефициент на смъртност
30 дни 35%
90 дни 39%
180 дни 42%

Изследователите също установиха, че 70% от хората са развили усложнения, като стомашно-чревните усложнения са най-често срещаните.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно AEF.

Каква е смъртността при аорто-ентерална фистула?

Без лечение хората с AEFs имат ефективна смъртност 100%. Много хора умират преди да получат диагноза. В проучване от 2021 г. 30-дневната смъртност сред хората, които са получили хирургически ремонт за вторични AEF, е 35%.

Болезнена ли е аортоентералната фистула?

Коремната болка е един от най-честите симптоми на AEF. Повече от половината хора с AEF го съобщават като един от първоначалните симптоми. Болката може да се появи внезапно и да бъде интензивна.

Колко време е възстановяването след отстраняване на аорто-ентерална фистула?

Пълното възстановяване от операция на аортата може да отнеме седмици до месеци. Често са необходими 6–12 седмици, за да можете да се върнете на работа след отворена коремен аневризма на аортата.

AEF е спешна медицинска помощ, при която аортата ви се свързва с стомашно-чревния тракт. Може да причини животозастрашаващо стомашно-чревно кървене, което изисква незабавно хирургично лечение.

AEFs са изключително редки и обикновено се появяват като усложнение на операция на аортата. Важно е да получите незабавна медицинска помощ всеки път, когато развиете симптоми на стомашно-чревно кървене, като повръщане на кръв или откриване на кръв в изпражненията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss