Разлика между трахеостомична тръба и ларингектомична тръба

Трахеостомичната тръба ви помага да дишате след трахеотомична операция, която създава стома (отвор) във врата ви. Тръбата за ларингектомия поддържа стомата отворена по време на заздравяването.

Трахеотомията и ларингектомията са операции, които създават стома (малък отвор) в предната част на врата ви, за да позволят директен достъп до трахеята.

Трахеотомията може да бъде временна и обратима. Връзката между носа, устата и дихателните пътища остава непокътната. Лекарите използват трахеостомична тръба, за да поддържат стомата ви отворена и безопасно да вентилират белите ви дробове.

За разлика от това, ларингектомията променя трайно анатомията на дихателните пътища. Докато лекарите обикновено използват тръба за ларингектомия по време на заздравяването, тя може да не е необходима в дългосрочен план.

Трахеотомия срещу трахеостомия

Въпреки че термините „трахеотомия“ и „трахеостомия“ изглеждат много сходни и често се използват взаимозаменяемо, те не са напълно еднакви. Трахеотомията е процедура за разрязване на трахеята. Трахеостомията е отвор, който се получава в резултат на трахеотомия.

Беше ли Ви полезно?

Какво е трахеостомна тръба?

По време на трахеотомия хирургът създава стома в предната част на врата ви. Този отвор води директно в трахеята (трахеята), заобикаляйки носа, устата и гърлото.

След това хирургът ще трябва да постави пластмасова тръба в стомата, за да я държи отворена и да позволи директна вентилация на белите дробове. Тази тръба се нарича трахеостомна тръба. Трахеостомичните тръби често са външно свързани към механични дихателни машини, наречени вентилатори.

Трахеостомните тръби се предлагат в различни разновидности в зависимост от вашите нужди. Някои имат маншети за предотвратяване на изтичане на въздух и защита на белите дробове, канюли за лесно почистване или отвори, които ви помагат да говорите.

Трахеотомията е обратима процедура, която лекарят може да извърши при спешност. Но някои трахеотомии са планирани и дългосрочни, като когато човек очаква дългосрочна нужда от вентилатор.

Причини за трахеотомия

Може да се нуждаете от трахеотомия в следните ситуации:

 • травма на главата, шията или дихателните пътища
 • спешни случаи, като напр анафилаксиякъдето дихателна тръба не може да бъде прекарана в дихателните пътища през устата
 • парализа на двете гласни струни
 • рак на главата и шията
 • невромускулно заболяване, като парализа или амиотрофична латерална склероза (ALS)
 • продължителна зависимост от вентилатор, като например от вродени аномалии на дихателните пътища или тежка сънна апнея
Беше ли Ви полезно?
трахеостомична тръба, улесняваща въздушния поток, и ларингектомична тръба, поддържаща стомата отворена
Медицинска илюстрация от Бейли Маринър

Какво представлява тръбата за ларингектомия?

При ларингектомия хирурзите премахват вашия ларинкс (гласова кутия) и свързват трахеята директно с отвор в предната част на врата ви. Този отвор се нарича ларингектомична стома.

За разлика от трахеотомията, ларингектомията трайно прекъсва трахеята от носа, устата и гърлото. След ларингектомия ще можете да дишате само през стомата.

Лекарите могат да поставят трахеостомична тръба в стома за ларингектомия, например когато е необходим вентилатор по време на операция.

Но след като операцията приключи, те могат да поставят малка, гъвкава силиконова тръба директно в стомата. Това се нарича ларингектомична тръба, която поддържа стомата отворена и насърчава заздравяването.

Не всички хора с ларингектомирани стоми ще се нуждаят от тръба, особено след като стомата им е добре зараснала.

Причини за ларингектомия

Следните условия може да изискват да се подложите на ларингектомия:

 • рак на главата и шията
 • тежка травма на ларинкса
 • радиационна некроза на ларинкса (усложнение при лечение на рак)
 • редки обстоятелства като парализа на черепните нерви или рецидивираща ларингеална папиломатоза
Беше ли Ви полезно?

Как се грижите за стома и тръба за ларингектомия?

Болничният персонал ще ви научи как да се грижите за стомата и тръбата при ларингектомия. Те могат да предложат следните насоки:

 • Почиствайте кожата около стомата си с марля, мек сапун и вода поне два пъти дневно.
 • Можете да премахнете тръбата за ларингектомия и да я почистите със специална четка и чиста вода.
 • Използвайте домашен овлажнител и физиологичен разтвор (стерилна солена вода) спрей или мъгла, за да предотвратите изсъхване или образуване на корички.
 • Използвайте аспирация, ако е необходимо, за да отстраните слузта и секретите от дихателните пътища. Можете също така да използвате специален филтър върху тръбата за ларингектомия, за да овлажните въздуха и да се предпазите от дразнители на дихателните пътища.
 • Когато се къпете, използвайте специален щит, за да предпазите излишната вода от стомата.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между стома и трахеостомна тръба?

„Стома“ означава дупка или отвор. Както трахеотомията, така и ларингектомията водят до влажна розова стома на предната част на врата ви.

Трахеостомичната тръба е пластмасова тръба, поставена в стомата, за да позволи вентилация на белите дробове. По същия начин тръбата за ларингектомия е малка, гъвкава силиконова тръба, която може да придружава стома за ларингектомия.

Можете ли да изсмучете тръба за ларингектомия?

да Обикновено първо отстранявате и почиствате тръбата си, след което се опитвате да изкашляте или изсмучете стомата.

Но, ако е необходимо, можете да използвате машина за изсмукване и катетър с вашата тръба за ларингектомия на място.

Колко често сменяте тръбата за ларингектомия?

Ларингектомичните тръби се нуждаят от редовно почистване и експертите препоръчват смяната им на всеки 3 месеца. Сменете тръбата си по-рано, ако забележите признаци на износване, като пукнатини, или ако е указано от Вашия лекар.

Имате ли нужда от сонда за хранене след ларингектомия?

През първата седмица след операцията Вашият лекар може да Ви снабди с временна назогастрална сонда за хранене. Докато се възстановявате, вашият медицински екип ще ви помогне безопасно да възстановите храненето и пиенето през устата.

Ако лечението на рак или други медицински проблеми причиняват продължителни затруднения с хидратацията и храненето, хирургичното поставяне на гастростомна тръба за хранене може да помогне.

Както трахеотомията, така и ларингектомията създават стома в предната част на врата ви, през която можете да дишате или да бъдете вентилирани.

Но за разлика от след трахеотомия, носът, устата и гърлото ви са окончателно изключени от дихателната тръба след ларингектомия. Единственият начин въздухът да влиза и излиза от белите дробове е през стомата.

Трахеостомните тръби се предлагат в много размери и с различни характеристики. Трахеостомните тръби са предназначени за трахеотомични стоми. Но лекарите могат да ги използват и при ларингектомична стома, особено ако е необходима механична вентилация.

След ларингектомия е по-често да използвате тръба за ларингектомия, за да поддържате заздравяващата си стома. Тръбите за ларингектомия са малки, меки и имитират обичайната извивка на трахеята след операция за ларингектомия. Обикновено не са прикрепени към вентилатор.

Не всички хора ще трябва да използват тръба в дългосрочен план след операцията за ларингектомия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss